Logo image
Logo image

Luonnollisia tuotteita hampaiden valkaisuun

3 minuuttia
Eräät luonnolliset hampaita valkaisevat tuotteet voivat auttaa tekemään hymystä hohtavamman. Löydät edempää muutamia loistavia vaihtoehtoja tähän tarkoitukseen.
Luonnollisia tuotteita hampaiden valkaisuun
Viimeisin päivitys: 24 huhtikuuta, 2021

Hampaiden valkaiseminen on nykypäivänä hyvin suosittua. Valkaisevat käsittelyt tehdään kuitenkin usein syövyttävillä tuotteilla, jotka lopulta vain vahingoittavat hampaita, yleensä vielä peruuttamattomasti. Jos etsit luonnollisia tuotteita hampaiden valkaisuun, olet tullut oikeaan paikkaan.

Hampaiden valkaisemiseksi ei tarvitse käyttää omaisuutta eikä muutenkaan ryhtyä äärimmäisiin toimiin. Lue alta, kuinka valkaiset hampaasi helposti ja edullisesti kotikonstein!

Kuinka hampaat värjäytyvät?

Some figure

Hammaskiille on aavistuksen huokoinen ja siihen imeytyy nauttimiamme ruokia ja juomia. Jos siis juot viiniä tai syöt mustikoita, hampaat värjäytyvät violeteiksi. Tämä ei ole mikään ongelma, sillä harjaat hampaasi ja ne palautuvat ennalleen.

Jotkut ruoat ja juomat sen sijaan värjäävät hampaita pikemminkin ajan saatossa tehden niistä kellertävät tai rusehtavat. Tällaisia ovat monet värilliset juomat, kuten kahvi, tee ja virvoitusjuomat. Myös tupakka ja puutteellinen suuhygienia voivat värjätä hampaat.

Joidenkin ruokien sisältämät hapotkin vaurioittavat hampaita. Asiaa pahentavat lihan, maitotuotteiden, sitrushedelmien, valkoisen sokerin, oluen, keinotekoisten makeutusaineiden, virvoitusjuomien ja kasviöljyjen nauttiminen. Myös makeiset kuuluvat tähän kategoriaan, mutta kaikki riippuu siitä kuinka usein niitä syödään.

Yleinen virhe on harjata hampaat heti aterian perään. Vaikka se estääkin reikien muodostumisen, se ei jätä hammaskiilteelle aikaa taas kovettua.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Parodontiitti: ongelmallinen iensairaus

Hyödylliset ruoat

Some figure

Jotkut ruoat sitä vastoin auttavat pitämään hampaat valkoisina. Hyviä esimerkkejä ovat eräät hedelmät ja vihannekset, kuten päärynät, omenat, porkkanat, kurkku, kukkakaali, lehtisalaatti, parsakaali ja pinaatti.

Joissakin niissä on kuitua, ja toiset taas muodostavat hammaskiilteen päälle suojaavan kalvon, joka estää hampaita värjäytymästä. Juustotkin ovat tässä mielessä erinomaisia, sillä niissä on proteiineja ja rasvoja, jotka neutralisoivat muiden ruokien happoja. Ne myös stimuloivat fosfori- ja kalsiumpitoisen syljen eritystä, mikä auttaa kovettamaan hammaskiillettä.

Luonnollisia tuotteita hampaiden valkaisuun

Tässä joitakin luonnollisia tuotteita hampaiden valkaisuun helposti kotona.

Appelsiininkuoret

Hankaa hampaita 45 sekunnin ajan appelsiininkuoren valkoisella sisäosalla. Se sisältää hampaita valkaisevia ainesosia. Harjaa hampaat puolen tunnin päästä.

Mansikat ja ruokasooda

Mansikoilla on luontainen valkaiseva kyky. Valmista mansikoista ja ruokasoodasta tahna muussaamalla hedelmät ja sekoittamalla ne ruokasoodan kanssa. Levitä tätä tahnaa sitten hampaisiin ja anna vaikuttaa 20 minuuttia. Odota tämän jälkeen puoli tuntia ja harjaa hampaat normaaliin tapaan. Älä käytä tätä hoitoa kuin enintään kerran viikossa tai joka toinen viikko.

Aktiivihiili

Laita aktiivihiiltä hammasharjaan ja hankaa sillä hampaitasi. Vaikka tämä voi tuntua hassulta, se on yksi parhaista luonnollisista valkaisutuotteista hampaille.

Lue myös: Miksi vihlovat hampaat ovat alttiimpia kivulle?

Muita luonnollisia tuotteita hampaiden valkaisuun

 • Syö viipale papaijaa tai omena päivässä. Nämä hedelmät pitävät ikenet vahvoina tehden samalla hampaista valkoiset.
 • Laita kaksi ruokalusikallista salvianlehtiä kupilliseen kiehuvaa vettä. Anna jäähtyä ja purskuttele sitä suussasi. Voit myös pureskella lehteä syömisen jälkeen.
 • Sekoita kaksi ruokalusikallista vetyperoksidia yhteen ruokalusikalliseen vettä. Hankaa sillä hellävaraisesti värjäytyneitä hampaita ja huuhtele suu sitten runsaalla vedellä.
 • Valmista tahna vedestä, yhdestä ruokalusikallisesta oluthiivaa ja kahdesta teelusikallisesta suolaa. Harjaa sillä hampaitasi tavalliseen tapaan.

Luonnollisia tuotteita hampaiden valkaisuun: ruokasooda

Some figure

Mainitut kotikonstit ovat erittäin tehokkaita, jos etsit luonnollisia tuotteita hampaiden valkaisuun. Kaikki ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että parempaa valkaisevaa käsittelyä hampaille ei ole kuin ruokasooda.

Se on edullisempi ja terveellisempi vaihtoehto. Kaada vain 1/4 ruokalusikallista ruokasoodaa kuppiin ja kastele hammasharja hanavedellä. Kasta harja sitten ruokasoodassa niin, että sooda tarttuu harjaan kuin hammastahna.

Jos laitat sitä harjaan liikaa, se voi tehdä suolaisen tai happaman maun suuhun – tämä katoaa kuitenkin heti, kun huuhtelet suun hyvin vedellä. Tee tämä silti vain muutaman kerran kuussa, sillä muutoin se voi vahingoittaa hammaskiillettä.

Vielä muutamia vinkkejä hampaiden valkaisuun

 • Pidä suusi aina puhtaana.
 • Älä harjaa liian kovaa.
 • Käytä hammaslankaa päivittäin.
 • Lopeta tupakointi.
 • Vähennä kahvin, teen ja limsan juontia.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • MedlinePlus. Dientes de colores anormales. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003065.htm
  • Ilustre Colegio Oficial de Odontólogos y Estomatólogos de Valencia. ¿Qué alimentos y bebidas manchan tus dientes y cuáles los benefician? http://www.icoev.es/blogicoev/alimentos-bebidas-manchan-tus-dientes-cuales-los-benefician
  • Nutr J. 2013; 12: 61. Published online 2013 May 16. doi: 10.1186/1475-2891-12-61. Intakes of calcium, vitamin D, and dairy servings and dental plaque in older Danish adults.
  • Biosci Microbiota Food Health. 2015; 34(2): 29–36. Published online 2015 Jan 30. doi: 10.12938/bmfh.2014-015. Oral lactic acid bacteria related to the occurrence and/or progression of dental caries in Japanese preschool children
  • F Pratiwi et al 2017 J. Phys.: Conf. Ser.824 012071. Journal of Physics: Conference SeriesPAPER. Citric acid compounds of tangerines peel extract(Citrus reticulata) as potential materials teethwhitening.

Original Contributions| Volume 148, ISSUE 11, SUPPLEMENT , S20-S26, November 01, 2017. Stain removal and whitening by baking soda dentifrice. A review of literature. DOI:https://doi.org/10.1016/j.adaj.2017.09.006

 • Van B. Haywood, DMD, and Erin Boyleston, RDH, MS. Does “Activated Charcoal”Effectively Whiten Teeth? http://www.vanhaywood.com/uploads/articlespage/2017ActivatedCharcoal.pdf
 • Pramesti, Annisya & Jasrin, Tadeus & Hidayat, Taofik. (2018). Teeth re-whitening effect of strawberry juice on coffee stained teeth. Padjadjaran Journal of Dentistry. 25. 10.24198/pjd.vol25no1.15427.
 • J Evid Based Dent Pract. Author manuscript; available in PMC 2015 Jun 1. Published in final edited form as: J Evid Based Dent Pract. 2014 Jun; 14 Suppl: 70–76.. Published online 2014 Feb 13. doi: 10.1016/j.jebdp.2014.02.006. Tooth Whitening: What We Now Know
 • Front Microbiol. 2012; 3: 421. Published online 2012 Dec 19. doi: 10.3389/fmicb.2012.00421. Antimicrobial and Probiotic Properties of Yeasts: From Fundamental to Novel Applications
 • Sebastian G. Ciancio, DDS. Commentaries Introduction| Volume 148, ISSUE 11, SUPPLEMENT , S1-S3, November 01, 2017. Baking soda dentifrices and oral health. DOI:https://doi.org/10.1016/j.adaj.2017.09.009

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.