Parodontiitti: ongelmallinen iensairaus

Parodontiitti on iensairaus, joka liittyy huonoon suuhygieniaan. Sen varhainen hoito on tärkeää, sillä se voi aiheuttaa komplikaatioita. Kerromme sen hoidosta tässä artikkelissa.
Parodontiitti: ongelmallinen iensairaus

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Iensairaudet ovat väestössä suhteellisen yleisiä. Koska tämä pehmytkudos altistuu jatkuvasti bakteereille, siihen voivat vaikuttaa erilaiset tulehdukseen liittyvät ongelmat. Näistä parodontiitti on nykyään yksi merkittävimmistä, erityisesti sen aiheuttamien komplikaatioiden takia.

Millainen parodontiitti on? Ja mitä sen hoito pitää sisällään?

Parodontiitti on hampaan kiinnityskudossairaus. Se ilmenee, kun hampaita tukevat luut ja kiinnityskudokset tulehtuvat bakteerien lisääntymisen seurauksena.

Espanjan periodontologian ja osseointegraation yhdistyksen tietojen mukaan parodontiitti vaikuttaa 25 prosenttiin 35-44 vuoden ikäisistä aikuisista. Sen ilmaantuvuus kasvaa 65. ikävuodesta eteenpäin.

Tässä artikkelissa katsomme tarkemmin tätä vaivaa.

Mikä on parodontiitti?

Parodontiitti on iensairaus, joka on seurausta plakin kertymisestä hampaisiin, mikä puolestaan johtuu huonosta hammashygieniasta. Se ilmenee ikenien tulehduksena ja verenvuotona.

Samalla se vaikuttaa myös hampaiden kiinnityskudoksiin aiheuttaen ikenien vetäytymistä ja hammasvälien suurenemista.

Sille on ominaista voimakas hampaita ympäröivien kudosten tulehdus, ja se on vaarallinen. Tämä johtuu siitä, että se ei yleensä aiheuta oireita ennen kuin se on jo aiheuttanut vakavia komplikaatioita suun terveydessä.

Parodontiitti liittyy huonoon suuhygieniaan
Parodontiitti syntyy bakteeriplakin kertyessä hampaisiin. Yleensä se liittyy huonoon suuhygieniaan.

Mistä parodontiitti johtuu?

Parodontiitin pääasiallinen aiheuttaja on liiallinen bakteerien kasvu suun kudoksissa. Tämä puolestaan on peräisin kehnosta suuhygieniasta, hampaiden vähänlaisesta harjaamisesta, jatkuvasta stressistä ja tupakoinnista. Jopa geneettiset tekijät ja anatomiset poikkeavuudet vaikuttavat sen syntyyn.

On kuitenkin tärkeää huomioida, että parodontiitti on seurausta ientulehduksesta, jota ei ole hoidettu ajoissa. Ientulehdus, vaikka se onkin aluksi kivuton, on pääasiallinen syy hammaspesun aikana ilmenevään ikenien verenvuotoon.

Muita parodontiitin syntyyn liittyviä tekijöitä ovat seuraavat:

  • Suun kuivuutta tai ikenien muutoksia aiheuttavien lääkkeiden käyttö
  • B- ja C-vitamiinin puutos
  • Päihteiden käyttö, kuten marihuanan tai sähkötupakan polttaminen
  • Hormonaaliset muutokset, esimerkiksi raskauden tai vaihdevuosien aikana
  • Immuunijärjestelmän sairaudet
  • Muut krooniset sairaudet, kuten diabetes ja osteoporoosi

Miten parodontiitti oireilee?

Yksi huolestuttavimmista parodontiitin piirteistä on se, että joissakin tapauksissa oireet puuttuvat. Vaikka useimmilla siitä kärsivillä ihmisillä onkin aiemmin ollut jonkinlaista ientulehdusta, näin ei aina ole.

Joillakin ihmisillä ei ole minkäänlaisia vaivoja, kunnes ilmenee vakava komplikaatio. Lisäksi jotkut luulevat verenvuodon johtuvan hammasharjan aiheuttamista vaurioista.

Joka tapauksessa on tärkeää olla valppaana parodontiitin tyypillisten merkkien varalta. Yleisimmät niistä ovat seuraavat:

  • Verenvuoto ikenistä
  • Ikenien turvotus ja punoitus
  • Ongelmat tai epämukavuus ruokaa pureskeltaessa
  • Pahanhajuinen hengitys (halitoosi)
  • Tunne siitä, että hampaat liikkuvat
  • Hammasvälien suureneminen
  • Ikenien vetäytyminen
  • Lämpötilanmuutokset aiheuttavat hampaiden vihlontaa
  • Hampaat eivät mene tasaisesti yhteen purressa

Näiden oireiden ilmeneminen on merkki siitä, että ienkudokset ovat heikkenemässä. Vakavissa tapauksissa, kun tilanteeseen ei puututa asianmukaisesti, se voi johtaa hampaiden menetyksiin. Tästä syystä on erittäin tärkeää hakeutua hammaslääkärin hoidettavaksi.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Millaisia bakteereja suussa elää?

Mitä parodontiitin hoito pitää sisällään?

Ammattilainen valitsee oikeanlaisen hoidon parodontiittiin huomioimalla sen vaikeusasteen. Parodontiitti voi olla lievä, keskivaikea tai vaikea. Suun terveyden ammattilainen määrittää, kuinka vaikea se on ja miten sitä lähdetään hoitamaan.

Parodontiitin komplikaatiot huomioon ottaen on tärkeää panna merkille, että vaivaa lievittäviä kotikonsteja ei ole. Kudostuhon pysäyttäminen edellyttää suuhygienian parantamista ja määrätyn lääkehoidon noudattamista.

Hyvä suuhygienia

Ensimmäinen toimenpide parodontiitin ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi on kiistatta kunnollinen hammashygienia.

Tämä tarkoittaa oikeaoppista hampaiden harjausta useita kertoja päivässä hammaslangan ja muiden täydentävien puhdistustuotteiden käytön lisäksi. Hyaluronihappoa sisältävien suuvesien tai -geelien päivittäinen käyttö antaa lisäsuojaa suulle.

Molemmissa tuotteissa on ainesosia, jotka auttavat pysäyttämään bakteerien liiallisen kasvun ja hammasplakin muodostumisen. Ne myös vahvistavat vaurioituneita kudoksia ja edistävät niiden paranemista.

Parodontiitin paranemista voi edistää suuvesillä
Hyaluronihappoa sisältävien suuvesien tai -geelien käyttö voi edistää parodontiitin paranemista.

Parodontiitin perushoito

Useimmiten iensairaus lievittyy parodontiitin perushoidon jälkeen. Sen tulisi täydentää hyvää suuhygieniaa, sillä siihen kuuluu toimenpiteitä jotka auttavat tappamaan hampaiden pinnoille ja lähialueille kertyneitä bakteereja.

Mistä hoito koostuu?

  • Ensin sairastuneille ientaskuille ja hampaiden pinnoille tehdään mekaaninen puhdistus plakin ja hammaskiven poistamiseksi.
  • Sitten hammaslääkäri ehdottaa antibiootteja hoitoa täydentämään. Antibiootin valinta riippuu hampaiden pinnalla olevista bakteerilajeista.

Leikkaus parodontiitin hoidossa

Kun parodontiitti on liian pitkälle edennyt, perushoito ei riitä. Tässä tapauksessa hammaslääkäri ehdottaa kirurgiaa päästäkseen käsiksi syviin ientaskuihin, jossa taudinaiheuttajat muhivat.

Jos tulehdus on jo aiheuttanut merkittävää luu- ja kudostuhoa, tarvitaan muita menetelmiä, kuten kudosten ohjattua uudistamista.

Parodontiitilla on taipumusta ilmaantua uudelleen

Parodontiitin hoitamisen jälkeen potilas tarvitsee säännöllisiä käyntejä suun terveyden ammattilaisen luona. Jos suuhygieniasta ei pidetä hyvää huolta, sairaus voi ilmaantua jonkin ajan päästä uudelleen.

Sen lisäksi, että potilas hoitaa suuhygieniaansa optimaalisesti suositelluilla tuotteilla, hänen on siis käytävä säännöllisesti hammaslääkärissä. Asiantuntija opastaa potilasta hyvässä suuhygieniassa ja puuttuu asiaan puhdistuksella tai ennaltaehkäisevällä hoidolla tarvittaessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Pihlstrom BL, Michalowicz BS, Johnson NW. Periodontal diseases. Lancet. 2005 Nov 19;366(9499):1809-20. doi: 10.1016/S0140-6736(05)67728-8. PMID: 16298220.
  • Saini R, Marawar PP, Shete S, Saini S. Periodontitis, a true infection. J Glob Infect Dis. 2009;1(2):149-150. doi:10.4103/0974-777X.56251
  • Mehrotra N, Singh S. Periodontitis. [Updated 2020 Jul 10]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541126/
  • Dahiya P, Kamal R. Hyaluronic Acid: a boon in periodontal therapy. N Am J Med Sci. 2013;5(5):309-315. doi:10.4103/1947-2714.112473
  • Casale M, Moffa A, Vella P, et al. Hyaluronic acid: Perspectives in dentistry. A systematic review. Int J Immunopathol Pharmacol. 2016;29(4):572-582. doi:10.1177/0394632016652906

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.