Logo image
Logo image

Suusyöpä: riskit, ehkäisy ja oireet

3 minuuttia
On tärkeää tietää, kuinka tämä sairaus ehkäistään, mutta myös on tärkeää huomata mahdolliset varoitusmerkit. Esimerkiksi se, että suu vuotaa verta, voi olla suusyövän oire.
Suusyöpä: riskit, ehkäisy ja oireet
Viimeisin päivitys: 11 joulukuuta, 2018

Suusyöpä on yksi pään ja kaulan alueen syövistä. Näiden syöpien tuloksena kehittyvät kasvaimet ovat yleensä seuraavaa tyyppiä:

 • Karsinooma, joka sijaitsee suun lihaisissa seinämissä.
 • Adenokarsinooma, joka sijaitsee rauhassoluissa.

Suusyöpä on hyvin samanlainen sairaus kuin muut syövät. On hyvin tärkeää ymmärtää tämän syövän oireet sekä ymmärtää, kuinka sairautta voidaan välttää.

Tämän syövän hoitoon on olemassa ei-kirurgisia hoitomenetelmiä. Siksi aikainen diagnoosi on tarpeen – on tärkeää tunnistaa ongelma ajoissa.

Suusyöpä ja sen pääasialliset oireet

Some figure

Suusyöpä on hyvin helposti tunnistettavissa oleva sairaus. Se voi aiheuttaa suussa haavauman, joka ei parane usean viikonkaan aikana. Tämä on kaikkein oleellisiin kyseisen syövän oire suussa. Se ei kuitenkaan ole ainoa merkki, sillä lisäksi tulisi olla tarkkana seuraavien asioiden kanssa:

 • valkoiset täplät suussa
 • kummallinen verenvuoto
 • vaikeudet pureskeltaessa tai leukaa liikutettaessa
 • ääni muuttuu karheammaksi tai merkittävän erilaiseksi
 • tuntoaistin menetys tai huomattava kipu millä tahansa alueella suussa, kasvoilla tai kaulassa
 • selittämätön korvakipu

Saatat pystyä huomaamaan monia erilaisia oireita, jotka ilmaantuvat muista syistä. Tästä huolimatta on niin, että jos huomaat 2-3 näistä oireista yhdellä kertaa, tulisi heti ottaa yhteyttä lääkäriin.

Riskitekijät suusyövän kehittymisessä

Kuten muutkin syövän tyypit, suusyöpä kehittyy tiettyjen tekijöiden vuoksi.

Tämä sairaus voi kuitenkin ilmaantua sellaisillekin, jotka eivät kuulu riskiryhmiin. On tästä huolimatta tärkeää, että pidät silmällä terveyttäsi. Jos elämääsi kuuluu joitakin seuraavia tekijöitä, kiinnitä erityisen paljon huomiota suusi terveyteen!

1. Tupakointi

Some figure

Suusyövän aikaansaamien syöpäsolujen kasvun varsinaisia syitä ei ole tiedossa. On kuitenkin selvää, että suuri tekijä tämän syövän synnyssä on eräs epäterveellinen tottumus: tupakointi.

Tupakansavu vaikuttaa merkittävästi tässä prosessissa. Se ärsyttää suuontelon limakalvoja, ja se on suoraan yhteydessä yli 60 %:iin kaikista tapauksista, joissa suusyöpää ilmenee. 

Tupakan pureskelu saa aikaan ärtymistä suussa siksi, että tässä on kyseessä suora yhteys suun soluihin.

Jos olet tupakoitsija, olisi erittäin tärkeää lopettaa tupakointi vähitellen. On olemassa monia erilaisia menetelmiä ja keinoja, jotka ovat todistetusti hyviä apuja tupakoinnin jättämiseksi.

Kannattaa luottaa tähän neuvoon, sillä näin voit välttää paremmin tätä karmeaa syöpää.

2. Alkoholi

Liiallinen alkoholinjuonti on myös yksi suuri tekijä tämän syövän synnyssä. Juotko usein alkoholia? Ja tupakoitko myös?

Tässä tapauksessa kannattaisi ehdottomasti olla hyvin tarkkana suun terveyden kanssa, jotta voisit varmistaa, että oireita ei esiinny. Tällöin on nimittäin ikävä kyllä suurempi todennäköisyys sille, että suusyöpä kehittyy.

Ihanteellisessa tilanteessa tämä tapa jätettäisiin niin pian kuin mahdollista. On ymmärrettävää, että tietyn tyyppiset alkoholit voivat tarjota jopa terveyshyötyjä, mutta on välttämätöntä muistaa nauttia sitä kohtuudella.

3. Onko sinulla syöpää suvussasi?

Ne, joilla on suvussa ollut tämän tyypin syöpää, saavat sen todennäköisemmin. Jos näin on omalla kohdallasi, me suosittelemme vahvasti, että käyt lääkärintarkastuksessa kerran vuodessa.

Lisäksi olisi hyvin tärkeää, että kerrot hammaslääkärillesi perheen historiasta suusyöpää koskien, jotta hän voi olla tarkkana tavallisten käyntiesi yhteydessä.

Monissa tapauksessa lääkärissä käynti voi olla loistava apu epäilysten poistamiseksi. Lääkäri voi tutkia alueita, jotka ovat itsellesi vaikeasti nähtävissä, ja hän tietää asioita, joista et itse ole tietoinen.

Lisäksi on hyvä idea ottaa yhteyttä muuhun asiantuntijaan, jonka erikoisalaa on suusyövät. On nimittäin tarpeen, että käyt kokeessa, jotta voisit varmistaa, että kaikki on kunnossa.

4. Sukupuolitaudit

Suurin osa ihmisistä ajattelee, että se ainoa todella vaarallinen sukupuolitauti on HIV tai AIDS.

On totta, että tämä sairaus voi aiheuttaa jopa kuoleman, eikä tautia tule ottaa kevyesti, mutta muutkin sukupuolitaudit voivat aiheuttaa vakavia terveysongelmia.

Yksi näistä on ihmisen papilloomavirus, ja tämä virus voi ilmetä monella eri tavalla, mutta kaikki sen aiheuttamat sairaudet eivät ole vakavia. Ongelmana on se, että vakavimmat virustyypit voivat aiheuttaa syövän kehittymistä suussa, kun ne tarttuvat suun kautta.

Suusyöpää koskien on siis lisäksi hyvin tärkeää, että käydään gynekologilla, jotta voidaan pitää huolta myös seksuaalisesta terveydestä. Yleensä riittää, että käyt papa-kokeessa joka vuosi.

Neuvoja suusyövän estämiseksi

Some figure

Jotta voisit estää ja torjua suusyöpää, seuraavat ovat avainasioita:

 • Kiinnitä huomiota niihin epätavallisiin oireisiin, jotka olemme tässä artikkelissa maininneet. Huomioi myös harvinaisemmat oireet.
 • Kun harjaat hampaasi, tarkkaile, jos näet verta tai haavaumia, jotka eivät ole parantuneet noin 10-15 päivän aikana.
 • Kiinnitä huomiota jatkuvaan kurkkukipuun, karheuteen tai vaikeuteen leuan liikuttamisessa.
 • Pidä kiinni tasapainoisesta ruokavaliosta.
 • Älä polta tupakkaa, äläkä myöskään käytä nuuskaa.
 • Käytä alkoholia vain kohtuudella.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.