Logo image
Logo image

Kirsikkatomaatin ravintoaineet ja hyödyntäminen

4 minuuttia
Kirsikkatomaateilla on suuri kulinaarinen arvo, mutta niillä on myös monia terveyshyötyjä. Lue lisää niiden ravintoarvosta ja käytöstä täältä!
Kirsikkatomaatin ravintoaineet ja hyödyntäminen
Viimeisin päivitys: 17 joulukuuta, 2022

Kirsikkatomaatti tunnetaan myös nimellä “cocktailtomaatti”. Kuten muutkin tämän pienen hedelmän lajikkeet, tätä tomaattia voidaan käyttää monenlaisissa resepteissä. Sille on ominaista makeampi ja vähemmän hapan maku verrattuna perinteisiin tomaatteihin. Se tekee siitä niin monipuolisen ainesosan.

Kirsikkatomaatteja käytetään myös koristeena. Tomaateille ominaisen punaisen värin lisäksi on olemassa myös muitakin värejä. Juuri pigmenttiensä ansiosta se erottuu edukseen antioksidanttien lähteenä. Haluatko tietää lisää kirsikkatomaattien ominaisuuksista? Tässä artikkelissa kerromme niistä!

Kirsikkatomaatin ominaisuudet ja alkuperä

Kirsikkatomaatti (Lycopersicum pimpinellifolium) on klassisen tomaatin lajike, joka saa tämän nimen, koska se muistuttaa kirsikkaa. Muita nimiä, joilla se tunnetaan, ovat “cocktailtomaatti” tai “rypäletomaatti”.

Kirsikkatomaatti on marjatyyppinen hedelmä, jonka värit vaihtelevat punaisesta vihreään, oranssiin, keltaiseen, violettiin tai mustaan. Niiden halkaisija on 1–3 senttimetriä ja paino 10–15 grammaa.

Sen muoto on pyöreä tai soikea lajikkeesta riippuen. Huolimatta siitä, että se on kiinteä ulkopuolelta, se on erittäin mehukas sisältä. Sen maku on pääosin makea ja hieman hapan. Olemme listanneet alle joitakin tunnetuja lajikkeita:

 • Luumutomaatit
 • Miniluumutomaatit
 • Päärynätomaatit
 • Minikirsikkatomaatit
 • Viinimarjatomaatit
 • Kumato -kirsikkatomaatit
 • Seepra -kirsikkatomaatit
 • Amppelitomaatit
Some figure
Kirsikkatomaatit ovat polyfenolien, vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde.

Lue myös: Tomaattien kasvattaminen vain neljällä tomaattiviipaleella

Alkuperä

Kirsikkatomaattia pidetään perinteisen tomaatin todennäköisenä esi-isänä. Se löydettiin ensimmäisen kerran Andien alueelta. Vaikka lajike löydettiin Perusta, jossa sitä ensimmäisen kerran viljeltiin, toiset ajattelevat sen juurien juontavan asteekkien aikaiseen Meksikoon. Myös ecuadorilaiset ja chileläiset keittiöt käyttävät sitä osana kulinaarisia perinteitään.

Espanjan valloituksen myötä se tuotiin Euroopan markkinoille. Aluksi sitä käytettiin koristekasvina, mutta 1700-luvulta lähtien sitä alettiin käyttää ravinnonlähteenä. Nykyään lajikkeita on parannettu niiden koon, maun ja kestävyyden muuttamiseksi.

Kirsikkatomaattien ravintoarvo

Huolimatta kirsikkatomaatin koosta, sen ravintoarvo on yhtä hyvä kuin perinteisen tomaatin. Sitä pidetään vähäkalorisena hedelmänä, jolla on korkea nesteytysteho, koska 100 grammaa tai noin seitsemän yksikköä tarjoaa tuskin 18 kaloria ja yli 90 grammaa vettä.

Sen rasva- ja proteiiniarvot ovat erittäin alhaiset, koska ne eivät saavuta 0,5 grammaa. Se sisältää hiilihydraatteja lähes 4 grammaa 100 grammaa kohden. Näistä 2,6 grammaa on yksinkertaisia ​​sokereita, kuten fruktoosia, sakkaroosia ja glukoosia.

Tämä mahdollistaa niiden nopean imeytymisen ruuansulatuselimistössä, mikä tekee kirsikkatomaateista hyvän energianlähteen. Loput hiilihydraateista ovat ravintokuituja, 1,2 grammaa jokaista 100 grammaa kohden.

Vitamiineista erottuvat erityisesti C-vitamiini, jota on 26 milligrammaa 100 grammassa, ja A-vitamiini, sekä 82 mikrogrammaa retinolia 100 grammassa. On suositeltavaa syödä tomaatit kokonaisina, jotta saat suurimman hyödyn näistä ravintoaineista.

Mitä tulee kivennäisaineisiin, kirsikkatomaatti sisältää suuren määrän kaliumia. 100 gramman annos antaa 296 milligrammaa kaliumia.

Bioaktiiviset yhdisteet

Kirsikkatomaattien suosio on kasvanut pilviin gourmet-markkinoilla, koska niissä on paljon bioaktiivisia yhdisteitä. Mitä tummempi tomaatin kuori on, sitä korkeampi on antosyaanien, fenoliyhdisteiden ja muiden terveydelle hyödyllisten antioksidanttien pitoisuus.

Useimmat näistä ominaisuuksista keskittyvät kykyyn vastata vapaiden radikaalien hyökkäyksiin. Nämä pro-oksidantit aiheuttavat paljon vahinkoa solujen sisällä.

Näiden yhdisteiden joukossa ovat polyfenolit, kuten naringeniini, klorogeenihappo, kversetiini ja kaempferoli. Muita aineita ovat flavonoidit, kuten katekiini ja antosyaanit, jotka antavat punaisen, sinisen ja violetin sävyjä.

Myös tomaatin karotenoideilla, kuten lykopeenilla, on antioksidanttivaikutus. Nämä stimuloivat immuunijärjestelmää ja ne ehkäisevät kasvainten muodostumista.

Kirsikkatomaattien edut

Kirsikkatomaattien edut liittyvät bioaktiivisten yhdisteiden läsnäoloon ja niiden ravintoainepitoisuuteen. Merkittävimmät edut olemme listanneet alle.

Ne edistävät hyvää näkökykyä

Kirsikkatomaatin hedelmälihassa olevilla karotenoideilla on A-provitamiiniaktiivisuutta, joten ne auttavat parantamaan näköä ja ehkäisemään tiettyjä sairauksia. Ne vähentävät esimerkiksi sokeuden ja silmän rappeutumisen riskiä.

Ne taistelevat solujen hapettumista vastaan

Kirsikkatomaattien fenoliyhdisteet auttavat neutraloimaan reaktiivisten happilajien tuottamia vapaita radikaaleja kehossa. Fenolit antavat muun muassa seuraavat ominaisuudet:

 • Anti-inflammatorinen vaikutus
 • Maksaa suojaava vaikutus
 • Sydäntä suojaava vaikutus
 • Hypoglykeeminen vaikutus
 • Antimikrobinen vaikutus

Nämä ominaisuudet huomioon ottaen kirsikkatomaattien syömisellä on myönteinen vaikutus rappeuttavien sairauksien aiheuttamien vahinkojen ehkäisyyn ja vähentämiseen.

Kirsikkatomaatit, terveellinen osa laihdutusruokavaliota

Korkea vesipitoisuus ja vähärasvaisuus tekevät kirsikkatomaateista suosikkiainesosan laihdutusdieetissä. 100 gramman annos sisältää hyvin vähän kaloreita erilaisissa valmisteissa, joihin ne voivat kuulua.

Ne auttavat ehkäisemään ennenaikaista ikääntymistä

Oksidatiivinen stressi vaurioittaa solukalvoja ja nopeuttaa ikääntymistä. Lykopeeni pystyy pysäyttämään nämä prosessit antioksidanttisen aktiivisuutensa ansiosta.

Se myös suojaa ihoa ultraviolettisäteiden vaurioilta. On suositeltavaa murskata kirsikkatomaatit ja kypsentää ne oliiviöljyssä, jotta lykopeenia hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti.

Ne ovat loistava kaliumin ja C-vitamiinin lähde

Kirsikkatomaattien C-vitamiini hyödynnetään täysimääräisesti tuoreena kulutettuna. Tämä ravintoaine helpottaa raudan imeytymistä, vahvistaa immuunijärjestelmää ja lisää kollageenisynteesiä yms.

Toisaalta korkeat kaliumarvot tekevät niistä ihanteellisen ainesosan ylläpitämään tasapainoa solujen sisällä ja ulkopuolella. Kalium osallistuu myös hermovälitykseen ja hiilihydraattien aineenvaihduntaan.

Kirsikkatomaattien käyttäminen ruoanlaitossa

On hyvin yleistä syödä kirsikkatomaatteja niiden luonnollisessa muodossa, joko osana salaatteja, voileipiä tai ihan vain välipalana. Niistä voidaan kuitenkin tehdä myös kastikkeita tai muhennoksia. Ne ovat usein pastan ja pizzan ainesosa.

Tämä ruoka yllättää myös monipuolisuutensa ansiosta. Sitä voi nauttia välipalana, piirakoissa, hilloissa, soseissa ja keitoissa mm. Yleensä sitä voidaan syödä kuumana, kylmänä, raakana tai prosessoituna.

Some figure
Maun ja monipuolisuuden ansiosta kirsikkatomaattia voidaan käyttää monenlaisiin valmisteisiin.

Lue myös: Tomaatin säilöntä purkkiin kotikonstein

Mitä kannattaa muistaa

Kirsikkatomaatti sisältää runsaasti ravinteita ja sen hyödyt ovat yhtä suuret kuin klassisen tomaatin. Se on tapa saada monenlaisia antioksidantteja, kuten lykopeenit, polyfenolit, antosyaanit ja flavonoidit.

On parasta syödä ne kokonaisina ja tuoreina, jotta saat hyödyn kaikesta C-vitamiinista. Niiden lykopeenin hyödyntämiseksi on kuitenkin suositeltavaa valmistaa ne oliiviöljyn kera. Tämäntyyppinen tomaatti on erittäin hyvä vaihtoehto ruokien maustamiseen ja koristeluun. Se tarjoaa hieman makean maun, jota on helppo rakastaa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Tomate. Lycopersicom Esculentum mill. Disponible en: https://www.mapa.gob.es/es/ministerio/servicios/informacion/tomate_tcm30-102712.pdf
 • Lin, Tao & Zhu, Guangtao & Zhang, Junhong & Xu, Xiangyang & Yu, Qinghui & Zheng, Zheng & Zhang, Zhonghua & Lun, Yaoyao & Li, Shuai & Wang, Xiaoxuan & Huang, Zejun & Junming, Li & Zhang, Chunzhi & Wang, Taotao & Zhang, Yuyang & Wang, Aoxue & Zhang, Yancong & Lin, Kui & Li, Chuanyou & Huang, Sanwen. (2014). Genomic analyses provide insights into the history of tomato breeding. Nature Genetics. 46. 10.1038/ng.3117. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/266934525_Genomic_analyses_provide_insights_into_the_history_of_tomato_breeding/citation/download
 • Assunta Raiola, Maria Manuela Rigano, Roberta Calafiore, Luigi Frusciante, Amalia Barone. Enhancing the health-promoting effects of tomato fruit for biofortified food. Mediators Inflamm. 2014;2014:139873. doi: 10.1155/2014/139873. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24744504/
 • von Lintig J. Provitamin A metabolism and functions in mammalian biology. Am J Clin Nutr. 2012 Nov;96(5):1234S-44S. doi: 10.3945/ajcn.112.034629. Epub 2012 Oct 10. PMID: 23053549; PMCID: PMC3471205.
 • BAKIR, Sena & Kamiloglu, Senem & Tomas, Merve & Capanoglu, Esra. (2018). Tomato Polyphenolics: Putative Applications to Health and Disease. 10.1016/B978-0-12-813006-3.00009-X.
 • Siddiqui, Mohammed & Lara, Isabel & Ilahy, Riadh & Imen, Tlili & Homa, Fozia & Prasad, Kamlesh & Deshi, Vinayak & Lenucci, Marcello & Hdider, Chafik. (2018). Dynamic Changes in Health‐Promoting Properties and Eating Quality During Off‐Vine Ripening of Tomatoes. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 17. 1540-1560. 10.1111/1541-4337.12395.
 • Reyna María Cruz Bojórquez, Javier González Gallego y Pilar Sánchez Collado. Propiedades funcionales y beneficios para la salud del licopeno. Nutr Hosp. 2013;28(1):6-15. Disponible en: http://www.nutricionhospitalaria.com/pdf/6302.pdf
 • Castillo-Velarde Edwin Rolando. Vitamina C en la salud y en la enfermedad. Rev. Fac. Med. Hum.  [Internet]. 2019  Oct [citado  2022  Ago  09] ;  19( 4 ): 95-100. Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2308-05312019000400014&lng=es.  http://dx.doi.org/10.25176/RFMH.v19i4.2351.
 • MedlinePlus. Potasio en la dieta. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/potassium.html#:~:text=El%20potasio%20es%20un%20mineral,expulsar%20los%20desechos%20de%20estas.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.