Tomaatin säilöntä purkkiin kotikonstein

11 tammikuun, 2020
Tomaatin säilöntä purkkiin omin käsin on yleisesti ottaen parempi valinta terveyden kannalta kuin valmiiden säilykkeiden ostaminen kaupasta. Mutta miten se tehdään? Säilyykö tomaatti oikeasti hyvänä ja maukkaana purkissa?

Tässä artikkelissa kerromme, miten tomaatin säilöntä onnistuu kotona. Prosessi on todella yksinkertainen, joten kannattaa heti vaihtaa kaupan tuotteet kotitekoisiin ja terveellisempiin!

Tomaatti on suosittua ruokaa kaikkialla maailmassa, ja sitä on saatavilla niin kastikkeissa, tahnoissa kuin vaikkapa ketsupin muodossa. Tomaatti onkin todellinen perusaines, jota hyödynnetään tuhansissa erilaisissa resepteissä. Harvoin kuitenkaan nautitaan itse säilöttyä tomaattia, mutta se kannattaa ehdottomasti – jatka lukemista ja saat tietää, miten tämä onnistuu!

Miksi tomaatin säilöntä itse on parempi valinta kuin kaupan säilykkeet?

Erilaiset säilykkeet.

Tomaattitahnat, purkitetut tomaatit ja erilaiset tomaattisäilykkeet ovat tietysti hyviä lisukkeita monenlaisiin ruokiin. Niitä voidaan myös usein säilyttää todella pitkään ja pitää kätevästi saatavilla keittiön kaapeissa.

Jos ostat tomaattia säilöttynä, siinä voi kuitenkin olla mukana säilöntäaineita. Nämä tietysti takaavat pitkän säilyvyyden, mutta ne eivät ole hyväksi terveydelle. Kannattaa siis opetella säilömään tomaatit itse kotona, jotta voit nauttia terveellisistä tomaateista milloin tahansa.

Miten tomaatti säilötään itse?

Kaupan tomaattisäilyke.

Moni luulee, että tomaatin säilöntä on hankalaa tai että kaupasta saatavat tuotteet ovat parempia, mutta itse asiassa kotona säilöminen on hyvin helppoa. Prosessi menee kaikessa yksinkertaisuudessaan seuraavalla tavalla:

 1. Keitä suuressa kattilassa runsaassa vedessä tomaatteja parin minuutin ajan. Tavoitteena on pehmentää tomaatin kuorta, jotta kuoriminen olisi helpompaa. Tomaatin kantaosaan tulee tehdä X-viilto ennen keittämistä, jolloin kuori lähtee irti vieläkin helpommin.
 2. Kun olet keittänyt tomaatteja noin kahden minuutin ajan (kypsät tomaatit vievät vähemmän aikaa), ota ne pois vedestä. Laita ne sitten kulholliseen kylmää vettä, jotta saat kypsymisprosessin pysähtymään, ja vedä kuori tomaateista pois. Yksi hyvä tapa tehostaa tätä on lisätä veteen jääpaloja. Anna tomaattien viiletä.
 3. Sinun ei tarvitse poistaa siemeniä tai mitään muitakaan osia. Leikkaa kuorimasi tomaatit neljään osaan ja laita nämä palat kannelliseen lasipurkkiin. Täytä purkki ylös asti. Voit painaa tomaatteja hiukan alaspäin, jotta saisit purkkiin mahtumaan enemmän.
 4. Kun kaikki tomaatit ovat purkissa, täytä se vedellä lähes ylös asti, ja lisää teelusikallinen suolaa ja teelusikallinen sokeria. Sen lisäksi, että saat näin lisättyä tomaatteihin makua, tämä auttaa niitä säilymään pidempään.
 5. Pyyhi purkin reuna puhtaaksi ja sitten sulje purkki kunnolla. On parasta käyttää erityisesti säilöntään tarkoitettuja purkkeja, joissa on kumirengas reunuksen ympärillä, jotta purkki on varmasti tiivis.
 6. Kun olet sulkenut purkin, laita se vielä kattilaan jossa on kiehuvaa vettä. Kattilan tulisi olla riittävän suuri, jotta purkki mahtuu hyvin ja tulee täysin veden peittämäksi.
 7. Kun purkki on täysin veden alla, jätä se kiehuvaan veteen 45 minuutin ajaksi.
 8. Ota purkki pois vedestä.
 9. Pidä purkkia huoneenlämmössä sellaisessa paikassa, johon ei tule suoraa auringonvaloa. Nyt sinulla on maukkaita tomaattisäilykkeitä, jotka ovat käyttökelpoisia kokonaisen vuoden ajan.

Miksi tomaatin säilöntä on hyvä valinta terveydelle?

Tomaatin säilöntä lasipurkkiin kannattaa.

Ruokien säilöntä lasipurkkiin – olipa kyse paloitelluista tai muulla tavalla muokatuista tuotteista – on aina ollut paras tapa pitää tuoreet tuotteet käyttökelpoisina pitkään. Olipa kyse tomaatista, paprikasta, oliiveista tai muista vastaavista tuotteista, syitä purkittamiseen on monia. Tärkeimpiin hyötyihin kuuluvat seuraavat:

 • Lasi on hygieeninen säilytysmateriaali.
 • Se säilyttää maun hyvänä.
 • Lasi ei salli hapen tai muiden kaasujen pääsyä tuotteisiin, ja onkin käytännössä katsoen mahdotonta, että ruoka pääsee säilömisen aikana hapettumaan tai vahingoittuu muuten.
 • Lasi on kuumuutta ja kylmyyttä kestävä materiaali, joten se mahdollistaa monen tyyppisten ruokien säilömisen.
 • Se on helppo materiaali sekä ruoan säilyttämiseen että käyttöön.
 • Ei ole huolta mikro-organismien pääsemisestä ruokaan, joten ne eivät voi vahingoittaa aineksia.
 • Lasi säilyttää ruoan tuoksun ja tuoreuden.