Poista tomaattikastikkeen aiheuttamat tahrat vaatteista

Mikäli sinulla on tomaattikastikkeen aiheuttama tahra vaatteessa, älä hätäile! Pystyt käyttämään vaatetta taas pian uudestaan. Noudata vain tässä artikkelissa jakamiamme neuvoja.
Poista tomaattikastikkeen aiheuttamat tahrat vaatteista

Kirjoittanut Virginia Martínez

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Tahritko lempipaitasi ketsupilla? Roiskuiko puvun housuille pastakastiketta? Kastikkeen alkuperällä ei ole merkitystä: tomaattikastikkeen aiheuttamat tahrat ovat aina hankalia poistaa vaatteista.

On kuitenkin keinoja, joilla tomaattikastikkeen tahrimat vaatteet voidaan puhdistaa. Ota ylös nämä vinkit, jotka jaamme tässä artikkelissa palauttaaksesi vaatteen käyttökelpoiseksi.

Poista tomaattikastikkeen aiheuttamat tahrat vaatteista kotikeinoin

Vaikka jotkin tahrat onkin helppo poistaa, on toisten poistaminen vaikeaa ja ne pilaavat vaatteet. Tomaattikastikkeen aiheuttamat tahrat kuuluvat epäilemättä vaikeasti poistettavien kategoriaan.

Jos olet väsynyt siihen, että sinun täytyy heittää vaatteita pois pienen tomaattikastikepisaran vuoksi, noudata seuraavia ohjeita:

Toimi niin nopeasti kuin mahdollista

tomaattikastikkeen aiheuttamat tahrat vaatteessa

Jos toimit nopeasti, estät tomaattikastiketta imeytymästä kankaaseen.

Ennen kuin alat edes huolehtia tahran poistamisesta, toimi välittömästi kun saat tomaattikastiketta vaatteeseen. Tahranpoisto on paljon vaikeampaa, jos se kuivuu.

Tee näin:

 • Poista tomaattikastikkeen aiheuttaman tahran jäänteet.
 • Ota vaate ja käännä se sisäpuoli ulospäin ja huuhtele kovapaineisen kylmän veden alla.
 • Pese vaate lopuksi käsin astianpesuaineen tai pyykinpesuaineen kanssa.

Tiedämme kuitenkin, että tämä vaihtoehto ei aina ole mahdollinen. (Kuvittele esimerkiksi, että olet ravintolassa, etkä pysty pesemään vaatetta). Jos et voi käyttää tätä keinoa tai et saanut toivottua tulosta tahran poistamisen suhteen, kokeile seuraavia vinkkejä.

Tomaattikastikkeen aiheuttamien tahrojen poistaminen ruokasoodalla ja vetyperoksidilla

Voit poistaa tomaattikastiketahrat sekoittamalla nämä kaksi ainesosaa.

Tee näin:

 • Valmista ensin tahna sekoittamalla keskenään ruokasoodaa ja vetyperoksidia.
 • Levitä se sitten tahralle ja anna vaikuttaa noin 10 minuutin ajan.
 • Huuhtele ja laita vaate pesukoneeseen.

Vetyperoksidi puuvillavaatteille

vetyperoksidi

Vetyperoksidi on hyvä hoitokeino puuvillavaatteille.

Tomaatti läpäisee puuvillan helposti ja siitä syystä monet ihmiset heittävät tomaattitahran saaneet vaatteet pois. Noudata seuraavaa neuvoa “pelastaaksesi” nämä vaatteet:

 • Poistettuasi tahran kylmällä vedellä, voit lisätä suolaa tahralle ja hieroa sitä hellästi ja varovasti.
 • Hiero sitten vetyperoksidissa liotettua vanulappua tahraan.
 • Parhaimman tuloksen saamiseksi, liota tahraa suolaliuoksessa vetyperoksidin käytön jälkeen ja anna kuivua.
 • Pese vaate lopuksi pesukoneessa.

Sitruuna villavaatteille

Pilasiko tomaattikastike lempivillapaitasi? Jos vaatteesi on valmistettu villasta, voit käyttää sitruunamehua tomaattikastikkeen aiheuttamien tahrojen poistamiseksi.

Tee näin:

 • Levitä tahralle ensin suolaa ja hiero hellästi.
 • Liota sitten vanulappua sitruunamehussa ja hiero tahraa todella hellästi.
 • Huuhtele vaate lopuksi kylmässä vedessä.

Tomaattikastikkeen aiheuttaman tahran poistaminen etikalla synteettisistä kankaista

etikka

Yksi kodin siivouksen klassikkotuotteista on etikka, joka voi poistaa tahrat. Voit käyttää sitä synteettisille vaatteille yksinkertaisella menetelmällä:

 • Sekoita ensin muutama tippa etikkaa lasilliseen vettä.
 • Levitä seos vaatteelle ja hiero sitä hellästi.
 • Huuhtele lopuksi kylmässä vedessä ja pese vaate pesukoneessa vaatteen pesuohjeiden mukaisesti.

Mitä sinun ei pitäisi tehdä, jos saat tomaattikastiketahran vaatteeseen

Koska jaoimme vinkkejä siitä, mitä sinun pitäisi tehdä, on meillä myös suosituksia siitä, mitä sinun ei pitäisi tehdä, mikäli tomaattikastikkeen aiheuttamat tahrat uhkaavat tuhota vaatteesi.

Tässä muutamia:

 • Kun saat tomaattikastiketahran vaatteelle, älä koskaan poista sitä hieromalla. On paras varmistaa, että tahra ei leviä keräämällä jäämät lusikalla. Jos hierot kastiketta, se vain imeytyy syvemmälle kankaaseen tehden tahran poistamisesta vaikeampaa myöhemmin.
 • Älä laita vaatetta kuivausrumpuun, mikäli et poistanut tahraa kokonaan, sillä se saa vain tahran imeytymään kankaaseen syvemmin tehden sen poistamisesta vaikeaa.

Kuten huomaat, vaatteesi voivat selviytyä tomaattikastiketahroista. Sinun tulee vain toimia niin pian kuin mahdollista ja seurata tässä artikkelissa jakamiamme vinkkejä. Sillä tavalla vaatteesi näyttävät hyviltä, jopa itsepäisen tomaattikastiketahran jälkeen.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
8 kirkastavaa niksiä valkopyykille
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
8 kirkastavaa niksiä valkopyykille

Jatka lukemista, jos haluat vaihtoehtoisia tapoja vaatteiden valkoisuuden palauttamiseksi - tässä tulee kahdeksan kirkastavaa niksiä valkopyykille!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.