Kotitekoinen, luonnonmukainen pyykinpesuaine

Pyykinpesuaine on jokaiselle tuttu päivittäinen tuote. Tässä artikkelissa kerromme sinulle kuinka voit valmistaa itse luonnonmukaisen ja myrkyttömän pyykinpesuaineen.
Kotitekoinen, luonnonmukainen pyykinpesuaine
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Kotitekoiset ja luonnonmukaiset shampoot, kasvonaamiot ja meikinpoistomenetelmät ovat monille jo tuttuja, mutta pyykinpesussa turvaudutaan usein yhä kaupan tuotteisiin. Oman pyykinpesuaineen pystyy kuitenkin valmistamaan yllättävän helposti, ja näitä niksejä ovat vanhempien sukupolvien edustajat aikoinaan käyttäneet.

Allergioista kärsivät tietävät, miten vaikeaa on löytää hajustamattomia tai ihoa ärsyttämättömiä pyykinpesuaineita. Kokeile siis itse, miten helposti pyykinpesuaine syntyy kotioloissa – halvalla ja luonnonmukaisesti.

Kemikaaliton pyykinpesuaine

Tässä artikkelissa esittelemme sinulle keinot oman luonnonmukaisen pyykinpesuaineen valmistamiseen. Jos haluat jatkaa kokeilua pidemmälle ja pestä pyykkisi täysin luonnonmukaisin keinoin, näytämme sinulle myös huuhteluaineen ja tahranpoistoaineen valmistamismenetelmät. Hauskinta omien pesuaineiden tekemisessä on se, että voit valikoida itse, miltä haluat niiden tuoksuvan.

Mitkä ovat kotona valmistetun pyykinpesuaineen edut?

  • Edullisuus. Pyykinpesuaineet eivät ole halvimmasta päästä, varsinkaan jos etsit luonnonmukaista tai hajusteetonta vaihtoehtoa. Kotona tehty pyykinpesuaine tulee huomattavaksi halvemmaksi kuin kaupasta ostettu.
  • Helppous. Oman pesuaineen valmistus ei vaadi paljoa taituruutta, eikä siihen tarvita kovin montaa eri ainettakaan. Resepti on helppo ja tarvittavat aineet löytyvät vaivatta.
  • Luonnonmukaisuus. Vesistöihin vapautuvat myrkyt ja kemikaalit ovat vaaraksi ympäristölle. Luomupyykinpesuaineessa käytetään vain turvallisia aineksia, eikä niissä ole mitään ylimääräistä.
  • Sopii allergikoille. Kotitekoinen pesuaine ei sisällä agressiivisia kemikaaleja, jotka saattavat ärsyttää herkkää tai allergista ihoa. Pesuaineet voi myös tehdä hajuttomina hajusteherkille ja vauvojen vaatteiden pesuun.
luonnollinen pyykinpesuaine

Luonnolliset ainesosat

Oman pesuaineen valmistukseen käytät luonnollisia aineita, joista osa saattaa sinulta löytyä jo valmiiksi kaapista. Vaikka resepti onkin simppeli, on pesuaineen teho todistetusti yhtä hyvä kuin kaupasta ostetuilla aineilla. Tavallinen joka kodin ruokasooda poistaa hajua ja desinfoi, ja sen pH-tasoa neutralisoiva vaikutus (tasapainottaa happamuutta ja emäksisyyttä) tekee kankaasta pehmeän.

Saippua, jota reseptiin käytetään, on aivan tavallista kovaa saippuaa, jota ennen muinoin käytettiin vaatteiden käsinpesuun. Voit tehdä saippuan itse käyttämällä luonnollisia rasvoja tai valita luomusaippuan. Esimerkiksi kookossaippua, glyseriinisaippua ja perinteinen Marseille-saippua ovat hyviä vaihtoehtoja.

palasaippua pyykinpesuun

 

Ainekset

  • Yksi tai kaksi kovaa saippuaa
  • 4.5 desilitraa Borax-jauhetta
  • 4.5 desilitraa ruokasoodaa
  • Eteeristä öljyä, joko sitruuna tai laventeli (jos haluat hajusteettoman version, jätä tämä pois)
  • 1 litra vettä

Tarvikkeet

  • Kattila
  • Suurehko kulho tai toinen kattila
  • Puulusikka sekoitukseen

Näin sen teet

1. Raasta tai paloittele saippua pieneksi muruksi. Tarvitset sitä noin 4.5 dl.
2. Keitä litra vettä kattilassa ja lisää paloiteltu saippua. Laske lämpöä ja anna kiehua, muista sekoittaa puulusikalla.
3. Sekoita Borax ja ruokasooda kulhossa. Lisää saippuavesi ja sekoita kunnes kaikki ainekset ovat sulaneet veteen ja seos on tasainen.
4. Lisää haluamasi eteerinen öljy mikäli haluat lisätä pesuaineeseen tuoksua. Noin 15 millilitraa riittää. Sekoita.
5. Peitä kulho ja anna seoksen jäähtyä hetkinen.
6. Kaada säilytysastiaan (kannellinen purkki tms, mielellään lasinen) ja kirjoita purkin kylkeen, mitä se sisältää. Pidä poissa lasten ulottuvilta. Muista sekoittaa kunnolla ennen jokaista käyttöä.

Kuinka teen huuhteluaineen?

Kaikista helpoin, luonnollisin, halvin ja tehokkain keino on käyttää tavallista etikkaa huuhteluaineena. Etikka poistaa hajut, puhdistaa kankaan ja tekee siitä pehmeän. Etikka poistaa sähköisyyttä ja ennaltaehkäisee vaatteen nukkaantumista. Lisäksi etikka pehmentää kovaa, kalkkipitoista vettä. Etikka myös pitää pyykinpesukoneen puhtaana, sillä se puhdistaa koneen putket ja rummun liasta, kalkista, homeitiöistä ja saippuasta. Jos haluat vaatteisiisi tuoksua, lisää etikan sekaan yhtä näistä eteerisistä öljyistä:

  • Sitrushedelmät (sitruuna, appelsiini, mandariini). Sitruksesta tulee pyykkiin ihanan raikas tuoksu, se myös poistaa rasvajäämiä ja syväpuhdistaa kangasta.
  • Laventeli. Laventelin tuoksu rauhoittaa, tekee kankaasta pehmeän ja desinfioi sitä.
  • Teepuu. Loistava sienien tappaja (jos kärsit jalkasilsasta tai kynsisienestä, huuhtele sukkasi teepuuöljy-etikkaseoksella).
  • Eukalyptus. Eukalyptus tuoksuu raikkaalle ja tappaa tehokkaasti bakteereita.

Jos et omista eteerisiä öljyjä, voit aivan yhtä hyvin käyttää tuoretta sitruunaa. Purista puolikkaan sitruunan mehu etikkaan.

Jämähtäneille tahroille

Jos vaatteissasi on itsepäisiä tahroja, kaada suoraan tahran päälle ruokasoodaa ja etikkaa, hankaa tahraa harjalla (esimerkiksi vanha hammasharja sopii tähän). Pese vaate normaaliin tapaan.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bajpai D, Tyagi V. Laundry Detergents: An Overview. Stage. Journal of Oleo Science. 2007; 56(7): 327-340.
  • Castro González J. Determinación cuantitativa del impacto ambiental en México por el uso doméstico de los detergentes en polvo fosfatados y libres de fosfatos mediante la herramienta de análisis de ciclo de vida. Monterrey: Instituto Tecnológico de Estudios Superiores, 2012.
  • Iannacone J, Alvariño L. Efecto del detergente doméstico alquil aril sulfonato de sodio lineal (LAS) sobre la mortalidad de tres caracoles dulceacuícolas en el Perú. Ecología Aplicada. 2022; 1(1): https://revistas.lamolina.edu.pe/index.php/eau/article/view/234
  • Jurado Falconi E, Sáenz Yaya D, Velásquez M, et al. Riesgos del uso de detergentes domésticos en la calidad del agua en poblaciones en transición de lo rural a lo urbano.  Alternativa Financiera. 2018; 9(1): https://www.aulavirtualusmp.pe/ojs/index.php/AF/article/view/1763
  • Molina-Esquivel E. Contaminantes biológicos del aire interior de la vivienda: factores contribuyentes, afecciones relacionadas y medidas correctivas. Revista Cubana de Higiene y Epidemiología. 2015; 53 (1): http://www.revepidemiologia.sld.cu/index.php/hie/article/view/8
  • Quiroa Muñoz Y. Determinación del contenido de fosfatos en detergentes para lavavajillas y daños que produce al medio ambiente en la Región Callao. Callao, Perú: Universidad Nacional, 2016.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.