Logo image
Logo image

Mikrokuidut voivat auttaa selkärangan uudelleenluonnissa

3 minuuttia
Uudet tutkimukset ovat osoittaneet, että mikrokuidut voivat olla avuksi solujen uudelleenluomisen prosessin helpottamisessa. Jatka lukemista ja kuulet tästä kiinnostavasta aiheesta lisää!
Mikrokuidut voivat auttaa selkärangan uudelleenluonnissa
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Tutkijat Yhdysvalloissa ovat saaneet kokeiden avulla luotua uudelleen jyrsijöiden selkäytimessä olevia kypsiä hermosoluja. Tämä on merkittävä löydös, sillä mikrokuidut voivat auttaa selkärangan uudelleenluonnissa – perehdytään tutkimukseen ja aiheeseen tarkemmin tässä artikkelissa.

Nämä kokeet paljastivat, että gliaaliset solut (jotka ovat kaikkein yleisimmän tyyppisiä soluja hermostossa) voidaan muuntaa primitiivisemmiksi soluiksi. Nämä uudet solut muuttuvat sitten kypsiksi hermosoluiksi.

Kypsien hermosolujen uudelleenluonti on tärkeä saavutus, joka voi parantaa hoitoa niillä potilailla, joilla on vammoja tai haavoja selkäytimessään.

Kaikkein huomattavin asia tässä löydöksessä on se, että kuten eräs tutkijoista Chun-Li Zhang on todennut, nyt on luotu perusteet sille työlle, joka koskee uudelleenluonnin kehitystä selkäytimen vammojen osalta. Solujen uudelleenluontia voidaan käyttää keinona uusien hermosolujen luomiseksi, kun ihmisen selkäytimessä on jokin vamma.

Kun nämä tutkimustulokset on vahvistettu muiden tutkimusten toimesta, kyseiset strategiat voivat olla tie potilaan omien gliaalisten solujen käyttöön. Tämä mahdollistaisi sen välttämisen, että tarvitaan transplantti tai kehon vastustuskyvyn poistavaa hoitoa.

Selkäytimen vammat

Some figure

Kuten jo luultavasti tiedätkin, vammat selkäytimessä voivat aiheuttaa peruuttamatonta vahinkoa siellä sijaitsevalle hermoston verkostolle. Vakavammissa tapauksissa tämä saattaa asettaa vaaraan henkilön motoriset ja aisteja koskevat toiminnot.

On myös tärkeää muistaa, että selkäytimen ei tarvitse menettää kokonaista osioita, jotta jokin toiminto kärsii. On hyvin tavallista, että suurin osa selkäytimestä säilyy ennallaan selkäytimen vamman sattumisen yhteydessä.

Toisin kuin moni ajattelee, selkäytimen vammat eivät itse asiassa aina ole suoraan yhteydessä selkään tai niskaan sattuviin vammoihin. Välilevyt saattavat revetä, sairaudet voivat vaikuttaa selkäytimeen, ja monet muutkin asiat saattavat olla selkäytimen vammojen aiheuttajina.

Itse asiassa onkin hyvin tavallista, että tulee jokin vamma niskaan tai selkään, mutta ihmisen selkäydin ei vahingoitu ollenkaan.

National Center for Paraplegics -keskuksen apurahat

The National Hospital for Paraplegics -sairaala, joka sijaitsee Toledossa, Ohiossa, on osittain rahoitettu Espanjan Castilla-La Manchan terveydenhoidon järjestelmän taholta. Kyseinen sairaala on saanut viisi miljoonaa euroa Euroopan komissiolta.

Lisäksi on olemassa projekti nimeltään Neurofibers, joka on myös saanut eurooppalaista rahoitusta.

Tähän projektiin kuuluu tutkimus je kehitys koskien bio-toiminnallisia mikrokuituja, jotka voivat olla apuna selkärangan uudelleenluonnissa.

Neurofiber -projekti

Some figure

Tämä projekti oli yksi 12:sta, jotka valittiin yli 200:sta European Program of Future Emerging Technologies -ohjelmalle esitetystä vaihtoehdosta.

Tutkija Jorge Eduardo Collazos on tämän projektin vastaava ja koordinattori, ja hänen apunaan on yhtymä, joka koostuu kuudesta eurooppalaisesta maasta peräisin olevasta seitsemästä tutkimusryhmästä.

Hän myös ohjaa Laboratory for Neural Repair and Biomaterials -laboratoriota National Paraplegic Hospital -sairaalassa.

  • Hermokuituprojekti kestää neljä vuotta tammikuusta 2017 joulukuuhun 2020.
  • Biologisesti turvallisten ja tehokkaiden laitteiden kehittäminen vaatii elektroaktiivista tukea keskushermoston uudelleenluomiseksi, kuten myös aktivointia koskien hermopiirejä itse selkäytimessä.

Tämän projektin käsittämä tutkimus on kaksialainen, sillä ensinnäkin projektitiimi kehittää mikrokuidun ominaisuuksia, ja toisaalta tutkijat kehittävät tämän uuden teknologian käyttökelpoisuutta hermoston kasvun edistämiseksi.

Lisäksi projektin koordinaattorit ovat todenneet, että tutkimus tulee kohdistumaan seuraaviin alueisiin:

  • bioyhteensopivuuden testaaminen
  • hermokudoksen uudelleenluonnin reaktio
  • toiminnallisen toipumisen aika motorisia kykyjä ja aisteja koskien

Kirurgien osallistuminen on tärkeä osa tätä projektia, ja he pystyvät kehittämän uusia ja monimutkaisia kirurgisia tekniikoita.

Lue aiheesta lisää: Miten erotan välilevyn pullistuman ja tavallisen selkäkivun?

Hermoproteesi mikrokuiduista

Näiden uusien mikrokuitujen avulla voidaan mahdollistaa tehokkaampien hermoproteesien kehittyminen ja niiden integroituminen selkäytimeen.

Ennen kaikkea hyötyihin kuuluu suurempi herkkyys stimulointia koskien, kuten myös signaalien vastaanottamista neuroneilta metallisten elektrodien avulla. Lisäksi tämä vähentää sitä vahinkoa, joka koituu potilaalle.

Lopuksi vielä toteamme, että mikrokuiduilla on äärimmäisen suuri potentiaali, joka täytyy vielä selkeyttää ja valjastaa käyttöön. Sen lisäksi, että ne voivat auttaa selkärangan uudelleenluonnissa, ne myös auttavat aktivoimaan gliaalisten solujen ja neuronien kasvua.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.