C-vitamiini voi aiheuttaa sivuvaikutuksia

On vaikea uskoa, että C-vitamiini voi aiheuttaa sivuvaikutuksia, mutta älä mene lankaan, niitä on olemassa! Ne ovat harvinaisia ​​ja liittyvät pääasiassa vitamiinin vuorovaikutukseen muiden yhdisteiden kanssa.
C-vitamiini voi aiheuttaa sivuvaikutuksia

Viimeisin päivitys: 01 huhtikuuta, 2022

C-vitamiini voi aiheuttaa sivuvaikutuksia, vaikkakin minimaalisissa suhteissa. Tämän aineen hyödyllisistä vaikutuksista kehoon tiedetään paljon enemmän kuin mahdollisista komplikaatioista, joita sen umpimähkäinen käyttäminen voi aiheuttaa.

Aloitetaan muistamalla, että C-vitamiini on välttämätön ravintoaine kehon kudoksille. Kaikki tarvittava C-vitamiini on hankittava ravinnosta, sillä ihmiskeho ei pysty syntetisoimaan sitä omin keinoin.

Tämä vitamiini on vesiliukoinen, eli se liukenee veteen. Kun se pääsee kehoon, sitä käytetään, kunnes tarvittava määrä on käytetty. Ylijäämä poistuu virtsan mukana.

Tämä automaattinen eliminaatiomekanismi munuaisten kautta tekee haittavaikutuksista epätodennäköisiä. Suuria määriä C-vitamiinia olisi nautittava sivuvaikutusten havaitsemiseksi ja myös munuaisten toiminnassa pitäisi olla ongelma.

C-vitamiinin toiminnot

C-vitamiinilla on olennainen tehtävä korjata ja tukea kudosten kasvua, erityisesti ihossa ja niveljärjestelmässä. Sen vaikutukset verisuoniin eivät myöskään ole vähäpätöisiä.

C-vitamiinin tärkeimmät toiminnot ovat:

  • Muodostaa proteiineja, jotka osallistuvat ihon ja jänteiden rakentamiseen.
  • Jänteiden ja nivelsiteiden kudosmateriaalien luominen.
  • Paraneminen. Arpikudos riippuu asiantuntijoiden mukaan jossain määrin siitä, onko kehossa hyvä C-vitamiinitaso.
  • Apuaine raudan imeytymisessä suolistosta.

Tiede on osoittanut, että C-vitamiini on voimakas antioksidantti. Antioksidantit ovat aineita, jotka estävät osan vapaiden radikaalien vaikutuksista soluihin.

Vapaita radikaaleja muodostuu jatkuvasti kehon aineenvaihdunnan aikana, erityisesti prosessissa, jossa ravintoaineet ja energia imeytyvät ruoasta. Kun vapaat radikaalit kerääntyvät, soluvauriot ja kudosten ikääntyminen lisääntyvät.

Tutkijat uskovat, että vapaat radikaalit voivat vaikuttaa joidenkin syöpien, sydänsairauksien ja nivelrikon kehittymiseen. Mahdollisuus, että C-vitamiini estää osittain tämän ikääntymisprosessin haitalliset vaikutukset, on hyvä uutinen.

C-vitamiini voi aiheuttaa sivuvaikutuksia jos sitä saa liikaa.
C-vitamiinilla on erittäin tärkeä rooli kehossa. Se aiheuttaa harvoin haittavaikutuksia.

C-vitamiinin lähteet

C-vitamiinin haitallisia vaikutuksia ilmenee, kun sitä saa liikaa. Tämän vitamiinin tärkeimmät lähteet ovat hedelmät ja vihannekset, erityisesti sitrushedelmät. Muita hyviä C-vitamiiniannoksia sisältävät hedelmät ovat:

  • Kiivi
  • Ananas
  • Marjat: vadelmat, mustikat, mansikat
  • Meloni
  • Vesimeloni

Vihreät vihannekset ovat kasviksista C-vitamiinipitoisimpia. Voimme mainita myös parsakaalin, kukkakaalin, pinaatin ja kaalin. Paprikat ja tomaatit ovat myös hyviä lähteitä.

Joissakin maissa on lainsäädäntö, joka velvoittaa elintarvikkeiden tuottajia lisäämään C-vitamiinia tuotteisiinsa.

Lisäksi C-vitamiinipitoisten ruokien kypsennysprosessi voi vaikuttaa C-vitamiinin määrään. Sekä ruoanlaitto että auringonvalolle altistuminen voivat muuttaa ruoan elimistölle tarjoaman vitamiinin määrää.

C-vitamiinin haittavaikutukset

Analysoituamme sen toimintoja kehossa ja mistä saamme sitä, olemme valmiita puhumaan C-vitamiinin sivuvaikutuksista. Näitä voi ilmetä, kun nautimme yli kaksi tuhatta milligrammaa C-vitamiinia päivässä.

Ensimmäiset haittavaikutukset ilmenevät maha-suolikanavassa. Suuret C-vitamiiniannokset voivat aiheuttaa närästystä, pyroosia ja jopa ripulia. Lääkärit eivät suosittele nauttimaan suuria määriä C-vitamiinia raskauden aikana, koska ne vaikuttavat vauvaan.

Toinen C-vitamiinin sivuvaikutus on munuaiskivien muodostuminen. Clinical Nephrology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että aineenvaihdunta muuttaa ylimääräisen C-vitamiinin oksalaatiksi. Ylimääräinen oksalaatti erittyy virtsateiden samalla kerääntyen virtsaan ja aiheuttaen munuaisten litiaasin.

Kun henkilöllä on tiettyjä kroonisia sairauksia, elimistö voi reagoida huonosti C-vitamiinin yliannostukseen. G6PD-puutospotilaat kärsivät hemolyysistä eli punasolujen tuhoutumisesta korkean C-vitamiinin saannin yhteydessä, kun taas hemokromatoosipotilaat voivat pahentua.

Liiallinen C-vitamiinin saanti voi aiheuttaa ei-toivottuja sivuvaikutuksia. On tärkeää välttää annoksia, jotka ovat suurempia kuin kaksi tuhatta milligrammaa päivässä.

C-vitamiini voi aiheuttaa sivuvaikutuksia ollessaan vuorovaikutuksessa muiden aineiden kanssa

C-vitamiinin liiallisesta saannista johtuvien haitallisten vaikutusten lisäksi meidän on otettava huomioon aineen vuorovaikutukset muiden aineiden kanssa:

  • Kemoterapia: On epäilty, että C-vitamiini voisi vähentää syöpähoidon tehoa.
  • Estrogeenit: Lääkärit ovat todenneet, että C-vitamiini lisää estrogeenien saatavuutta veressä, mikä olisi vuorovaikutuksessa esimerkiksi suun kautta otettavien ehkäisyvalmisteiden ja vaihdevuosien hormonikorvaushoitojen kanssa.
  • Alumiini: On tapauksia, joissa munuaispotilaat käyttävät alumiinia sisältäviä lääkkeitä. Jos he kuluttavat suuria määriä C-vitamiinia samanaikaisesti, alumiini voi lisätä sen haittavaikutuksia.
  • Antikoagulantit: Mm. varfariini, joka on antikoagulantti, ei ole yhtä tehokas, kun kehossa on läsnä suuria määriä C-vitamiinia.

Liika C-vitamiini voi olla haitallista

Yhteenvetona voidaan todeta, että C-vitamiinin haittavaikutukset ovat harvinaisia, mutta niitä on olemassa. Lisäksi joissakin tapauksissa tällä vitamiinilla on merkittäviä yhteisvaikutuksia muiden kemiallisten aineiden kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Tuera BB., Funciones de la vitamina C en el metabolismo del colágeno. Rev Cubana Aliment Nutr, 2000.
  • Karademirci M., Kutlu R., Kilinc I., Relationship between smoking and total antioxidant status, total oxidant status, oxidative stress index, vit c, vit e. Clin Respir J, 2018. 12 (6): 2006-2012.
  • Colliou E., Mari A., Delas A., Delarche A., Faguer S., Oxalate nephropathy following vitamin C intake within intensive care unit. Clin Nephrol, 2017.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.