Logo image
Logo image

Jalkapallohistorian vakavimpien vammojen top 7

4 minuuttia
Jalkapallo on yksi kiehtovimmista kontaktilajeista. Sen pitkä historia sisältää monia poikkeuksellisia tapahtumia, mutta myös vakavia vammoja, jotka ovat saaneet miljoonat ihmiset shokkiin.
Jalkapallohistorian vakavimpien vammojen top 7
Viimeisin päivitys: 28 helmikuuta, 2022

Taistelu, intohimo ja intensiteetti, jolla jokaisesta maalista taistellaan, takaavat spektaakkelin ottelun aikana. Tämä hillitön intohimo johtaa kuitenkin myös epäsuotuisiin seurauksiin suurten fyysisten ongelmien muodossa. Tässä artikkelissa esittelemme jalkapallohistorian vakavimpien vammojen top 7.

On tapauksia, joissa vammat merkitsivät 6 kuukauden lomautuksia; on myös tapauksia, joissa loukkaantuminen lopetti pelaajan ammattilaisuran. Useimmissa tapauksissa se oli kuitenkin vain traumaattinen hetki, joka voitettiin. Haluatko tietää, ketkä pelaajat ovat mukana listallamme? Jatka lukemista!

Jalkapallohistorian vakavimmat vammat

Jalkapallotähtien kärsimistä vammoista voisi tehdä pitkän listan. Olemme kuitenkin valinneet kaikkien aikojen tunnuskuvallisimmat, häiritsevimmät ja eniten puhutut vammat.

7. Eduardo da Silva (2007-2008)

Vuodet kuluvat, mutta kuvat kroatialais-brasiliaisen jalkapalloilijan Eduardo da Silvan loukkaantumisesta aiheuttavat edelleen hämmästystä. Hyökkääjä joutui kovan taklauksen uhriksi pelatessaan Englannin Arsenal -joukkueessa. Kaikki tapahtui ottelussa Birminghamia vastaan, jossa Martin Taylor teki aggressiivisen taklauksen.

Lopputulos?

Murtunut vasen pohjeluu.

Tämä pakotti da Silvan pois kentältä 10 kuukaudeksi. Viikkoja vamman jälkeen Da Silva kertoi News of the Worldille: “Vamma oli niin paha, että olisin voinut menettää jalkani.”

Vamman jälkeen hänen uransa jatkui sellaisissa joukkueissa kuin Shakhtar Donetsk, Flamengo, Atlético Paranaense ja Legia Warsaw.

Lue myös: 5 yleisintä lonkkaongelmaa

6. Djibril Cissé: Useita vakavia vammoja (2004 ja 2006)

Useimmat muistavat Djibril Cissén eksentrisyydestään, jalkapallosuorituskyvystään ja kahdesta vakavasta vammasta, jonka hän kärsi vain kahden vuoden erolla. Ensimmäinen tapahtui vuonna 2004, kun hän pelasi Liverpoolissa Blackburn Roversia vastaan. Jay McEveleyn takkaus johti vasemman jalan sääriluun murtumaan.

Myöhemmin, vuonna 2006, keskihyökkääjä pelasi ottelua Kiinaa vastaan ​​ja menneisyyden haamut palasivat, kun hän kamppaili Kiinan Zheng Zhiä vastaan. Siitä seurasi, että hänen oikean jalkansa sääriluu ja pohjeluu murtuivat.

Kaaoksesta huolimatta Cissé kieltäytyi luovuttamasta ja jatkoi maalien tekemistä Marseillelle, Sunderlandille, Panathinaikosille, Laziolle, Queens Park Rangersille, Krasnodarille, Bastialle, Saint-Pierroiselle, Yverdon-Sportille ja Panathinaikos Chicagolle.

Some figure
Jalkojen murtumiin liittyy sääriluu, pohjeluu tai molemmat luut samanaikaisesti.

5. Alf-Inge Haaland: Vakavat vammat, jotka johtivat varhaiseläkkeelle siirtymiseen (2000-2001)

Erling Haalandin isä, Alf-Inge, muistetaan myös vakavista loukkaantumisista uransa aikana.

Syynä oli pelätty pelaaja nimeltään Roy Keane, Manchester Unitedin ja Manchester Cityn välisessä kamppailussa. Red Devilsin kapteeni – joka myöhemmin myönsi tahallisesti aiheuttaneensa vamman– aiheutti norjalaisen vasemman polven nivelsiteiden repeämisen.

Valitettavasti hän ei pystynyt enää toipumaan pelikuntoon neljän leikkauksen jälkeen. Niinpä hän päätyi lopettamaan pelaamisen 31-vuotiaana. Kauhea hetki, joka paljasti – kuten monen muunkin kerran – Unitedin sen aikaisen irlantilaisen kapteenin luonteen.

Lue myös: Luontaishoitoja polviongelmiin

4. Petr Čech (2006-2007)

Maalivahteihin kohdistuu myös paljon fyysistä voimaa, lähinnä yksittäisissä kaksintaisteluissa ja kulmapotkuissa.

Tästä syystä Petr Čech, joka toimi Chelsean maalivahtina, joutui vakavaan tilanteeseen. Tässä tapauksessa Valioliigan vastustaja oli Reading ja sattumanvarainen törmäys tapahtui Stephen Huntin kanssa, mikä aiheutti painuneen kallonmurtuman.

Kallomurtumia on kahta päätyyppiä: lineaarinen ja painunut. Edellinen liittyy pieneen, pitkänomaiseen murtumaan, joka ei edusta suurta luun vääristymistä. Jälkimmäinen sen sijaan on monimutkaisempi, koska se muodostaa kalloon syvennyksen. Näin kävi Čechille, joka joutui toipumaan kolme kuukautta.

3. Manuel Pablo Garcia (2001-2002)

Yksi jalkapallon vakavimmista vammoista sattui Espanjan liigassa. Manuel Pablo, kuuluisa oikeanlaidan puolustaja, joka teki koko uransa puolustaen Deportivo La Coruñan värejä. Ottelussa Celta de Vigoa vastaan ​​Everton Giovanella teki taklauksen saadakseen pallon, mutta Arucasissa syntynyt pelaaja raahattiin pois kentältä.

Stadionilla oli hiljaista, kun huomattiin, että Manuel Pablolla oli sääri- ja pohjeluun murtuma oikeassa jalassaan.

Samaan aikaan rikkeen tehnyt pelaaja itki lohduttomasti ja julisti: ”Haluan pyytää anteeksi, koska en koskaan halunnut tehdä tätä. Kunpa voisin ottaa hänen paikkansa…”

Jalkapalloyleisön piti odottaa 9 kuukautta nähdäkseen Garcian takaisin kentälle.

2. Michael Krohn-Dehli (2015-2016)

Michael Krohn-Dehli pelotti sekä joukkuetovereita että vastustajia, kun hän pelasi Sevillassa Eurooppa-liigan välierien ensimmäisessä osassa. Ottelun tuoksinnassa hän mursi vasemman polvensa polvilumpion. Tapauksen aiheutti nivelen luonnoton vääntyminen.

Leikkauksen jälkeen Krohn-Dehli toipui 9 kuukauden ajan, mutta ei enää koskaan voinut pelata samalla tasolla kuin aikaisemmin. Hänet siirrettiin Deportivo La Coruñaan, kunnes hän päätti lopettaa ammattilaisuransa vuonna 2019.

1. David Busst (1995-1996)

Meidän on palattava vuoteen 1996, jolloin David Busst koki pahimman hetkensä. Coventry Cityn puolustaja törmäsi ei yhteen, vaan kahteen pelaajaan (Danis Irwin ja Brian McClair). Seuraus oli oikean jalan sääri- ja pohjeluun kaksoismurtuma.

Myöhemmin haavaan pesiytyi stafylokokki-infektio. Nämä tapahtumat päättivät hänen uransa. Lopulta Busstin jalan pelastamiseen tarvittiin 26 leikkausta.

Some figure
Osteomyeliitti on joidenkin murtumien komplikaatio, jossa bakteerit kolonisoituvat luukudokseen

Jalkapallon historiassa on monia vakavia vammoja

Vaikka osa jalkapallon vakavimmin loukkaantuneista pelaajista pystyi jatkamaan pelaamista, psykologiset seuraukset säilyivät toipumisen jälkeen vielä pitkään.

Tässä artikkelissa listasimme jalkapallohistorian vakavimpien vammojen top 7, mutta alla mainitsemme muita pelaajia, jotka ovat joutuneet lopettamaan jalkapallon loukkaantumisten vuoksi:

 • Marco van Basten
 • Vain Fontaine
 • Uli Hoeness
 • Fernando Redondo
 • Sebastian Deisler

Katsotaan, kuinka jalkapallo kontaktilajina kehittyy vähentämään vakavien vammojen riskiä vuosien varrella. Toistaiseksi fyysisten loukkaantumisten riski toimii henkisen jännityksen vastapainona.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Ekstrand J, Hagglund M y Walden M. Incidencia de lesiones y patrones de lesiones en el fútbol profesional: el estudio de lesiones de la UEFA. Br J Sports Med. 2011.
 • Márquez J, Ramón G y Quiceno C. Lesiones en futbolistas de un equipo sudamericano durante 1 año de seguimiento. Rev Cubana Ortop Traumatol. 2016. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-215X2016000100006&lng=es.
 • Stubbe J, van Beijsterveldt A, van der Knaap S, Stege J, Verhagen E, van Mechelen W, et al. Lesiones en jugadores profesionales de fútbol masculino en los Países Bajos: un estudio de cohorte prospectivo. Tren J Athl. 2015.
 • Wong P y Hong Y. Lesión de fútbol en las extremidades inferiores. Br J Sports Med. 2005.
 • Ekstrand J, Hagglund M, Kristenson K, Magnusson H y Walden M. Menos lesiones de ligamentos pero sin efecto preventivo sobre lesiones musculares y lesiones graves: un seguimiento de 11 años del estudio de lesiones de la UEFA Champions League. Br J Sports Med. 2013.
 • Olmedilla A, García C y Martínez F. Factores psicológicos vulnerabilidad a las lesiones deportivas : un estudio futbolistas. Revista de psicología del deporte. 2006.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.