Logo image
Logo image

Kuinka Radamel Falcao toipui nivelsidevauriostaan?

3 minuuttia
Radamel Falcao Garcíaa on seurannut sekä menestys että tragedia. Jalkapallomaailma muistaa hänen taitonsa, mutta myös traumaattisen nivelsidevamman. Tässä artikkelissa kerromme sinulle siitä, kuinka hän toipui.
Kuinka Radamel Falcao toipui nivelsidevauriostaan?
Viimeisin päivitys: 01 helmikuuta, 2022

Tämä Santa Martan maalivahti on yksi Kolumbian historian parhaista jalkapalloilijoista. Hän on pelannut muun muassa River Platessa, Portossa, Atlético de Madridissa, Mónacossa, Manchester Unitedissa, Chelseassa ja Galatasaryssa. Hänet muistetaan kuitenkin ongelmista sekä ennen uraansa että sen jälkeen. Mutta kuinka Radamel Falcao onnistui toipumaan nivelsidevammastaan?

Kohtalokas hetki tapahtui kaudella 2013-2014, kun hän pelasi Mónacon joukkueessa. Päivä oli 23. tammikuuta 2014. Loukkaantuminen sattui Ranskan Cupin ottelussa Chasselaya vastaan ​​Championnat National 2:ssa (Ranskan neljäs divisioona).

Soner Ertek aiheutti vamman taklauksellaan. Epätoivoisessa yrityksessään päästä käsiksi palloon, Ertek päätyi pyyhkäisemään Radamelin vasemman jalan, mikä sai nivelet liikkumaan luonnottomasti. Pahin asia? Diagnoosi eturistisiteen osittaisesta repeytymisestä.

Millaisen nivelsiteen vamman Radamel Falcao kärsi?

Ymmärtääksemme vamman meidän on tiedettävä, että ristisiteet, sekä etu- että takaosat, muodostavat “X”:n, joka auttaa yhdistämään ja tasapainottamaan polven luut.

Jos puhumme eturistisiteestä, sen tehtävänä on estää sääriluuta liukumasta kohti ulkopuolista aluetta. Päinvastoin, posteriorisen ristisiteen tehtävänä on varmistaa, että sääriluu ei liiku takaisin reisiluun alle.

Lisäksi nivelsiteiden vammat voivat olla osittaisia, täydellisiä tai avulsion aiheuttamia. Tarkemmin sanottuna osittainen nivelsiteiden vamma on fasciculus-lihaksen repeämä. Täydellinen nivelsidevamma puolestaan ​​on se paikka, jossa molemmat sidekudokset ovat kuluneet. Lopuksi nivelsiteen vamma avulsiosta on äärimmäisessä tapauksessa ristisiteen irtoaminen.

Tämä huomioon ottaen lääkärinlausunto paljasti tuolloin, että Falcao kärsi osittaisesta etummaisen ristisiteen (ACL) repeytymisestä. Tämän vamman toipumisaika on noin 6 kuukautta, mikä johti siihen, että hänen osallistumisensa vuoden 2014 MM-kisoihin Brasiliassa oli vaarassa.

Some figure
Ristisiteet ovat polvessa ja ne muodostavat X-muodon nivelen vakauttamiseksi.

Kuinka Radamel Falcao toipui nivelsidevammoistaan?

Radamel Falcaon toipumisprosessi voidaan jakaa kahteen eri osa-alueeseen: fyysiseen ja henkiseen.

Ensimmäinen askel oli leikkaus. Hoitava lääkärikirurgi José Carlos Noronha selitti medialle: “Teemme vasemmasta jalasta uuden etummaisen ristisiteen. Leikkaus tulee kestämään 50-60 minuuttia.”

Leikkauksen jälkeen Falcaon piti levätä 4-5 viikkoa, jolloin odotettiin kudosten integroitumista ja jänteen kiinnittymistä. Seuraavaksi vuorossa oli intensiivinen fysioterapiajakso, joka sisälsi useita eri vaiheita.

Fysioterapian ensimmäinen vaihe

Tämä vaihe tapahtui 4 viikkoa leikkauksen jälkeen. Sen tavoitteena oli jäljellä olevan turvotuksen ja kivun vähentäminen. Fysioterapia aloitettiin seuraavanlaisilla harjoituksilla:

 • Paljon isometrisiä harjoituksia
 • Motorinen ohjaus tai kineettinen ohjaus
 • Asteittaiset liikkeet, kunnes nivel voi sekä taipua että suoristua 90 asteeseen
 • Huolellinen kuntoutus liikeratojen laajentamiseksi
 • Lisätä jalalle paino asteittain

Fysioterapian toinen vaihe

Seuraavaksi Falcao aloitti fysioterapian toisen vaiheen. Falcaon nopea edistys merkitsi, että hän saattoi ottaa seuraavan askeleen toipumisessaan. Näin ollen seuraava vaihe sisälsi seuraavanlaisia harjoituksia:

 • Reisilihasten ja nelipäisten lihasten harjoitukset
 • Asentoaistiharjoitukset
 • Eksentrinen suljetun kineettisen ketjun harjoitukset
 • Polven ojennus istuessa
 • Suljetun kineettisen ketjun harjoitukset
 • Kuntopyöräily
 • Erilaiset liikkeet uima-altaassa

Fysioterapian kolmas vaihe

Tämä vaihe alkoi 3 kuukautta leikkauksen jälkeen, kun polvesta oli otettu magneettikuvia. Lääkärit asettivat tavoitteeksi palauttaa osan Falcaon peruskyvyistä käyttämällä hyväkseen vastuksia ja voimaa.

He suosittelivat seuraavanlaisia harjoituksia:

 • Joustavuusharjoitukset
 • Samanaikaisia ja eriaikaisia harjoituksia sekä suljetussa kineettisessä ketjussa että avoimessa kineettisessä ketjussa
 • Lihaksia vahvistavia harjoituksia
 • Juoksu
 • Asentoaistiharjoitukset
 • Pyöräily
 • Uiminen
 • Työskentely aerobisen vastuksen kanssa
Some figure
Uinti on harjoitus, joka ei kuormita niveliä. Se voi olla osa raajojen kuntoutusprosessia.

Fysioterapian neljäs vaihe

Fysioterapian neljännessä vaiheessa – joka auttaa meitä ymmärtämään, kuinka Radamel Falcao toipui nivelsiteen vammasta – hänen vointinsa parani huomattavasti. Oli yhä todennäköisempää, että hän voisi pelata MM-kisoissa.

Ainoa vihollinen ei kuitenkaan ollut toipumassa osittaisesta nivelsiteen repeämästä, vaan sen tekeminen. Se kesti 4 kuukautta ja koostui seuraavista harjoituksista:

 • Plyometriset tai hyppyharjoitukset
 • Monopodiset harjoitukset
 • Keskitason vaativat juoksuharjoitukset
 • Rytmin muutokset liikkeessä
 • Nopeat suunnanvaihdot

Radamel Falcao on noussut takaisin huipulle

Kuukausien 5 ja 6 välillä koitti totuuden hetki ja henkisellä puolella oli erittäin tärkeä rooli toipumisen viimeisessä vaiheessa. Tämä vaati asiantuntijaa vahvistamaan Falcaon ajatuksia ja hänen luottamustaan kykyihinsä. Tavoitteena oli myös emotionaalinen tasapaino ja poistaa kaikki pelot siitä, että taklaus voisi aiheuttaa samantyyppisen vamman.

Huolimatta suurista ponnisteluista ja loputtomista uhrauksista, joita Falcao teki toipuakseen nivelsidevauriostaan, toipumiseen käytetty aika merkitsi sitä, ettei hän on ollut huippukunnossa. Tämän vuoksi José Néstor Pékerman ei valinnut häntä vuoden 2014 MM-kisoihin Brasiliaan.

Falcao kuitenkin palasi jalkapallon pariin. Neljä vuotta myöhemmin, Venäjällä 2018, hän ei vain osallistunut kisoihin, hän toimi joukkueen kapteenina!

Kaiken kaikkiaan vastaus siihen, kuinka Radamel Falcao toipui nivelsidevauriostaan, löytyy kirurgisesta toimenpiteestä, erikoistuneesta kuntoutushoidosta, henkisestä vahvuudesta ja ennen kaikkea sinnikkyydestä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Yanguas J, Til L y Cortés C. Lesión del ligamento cruzado anterior en fútbol femenino. Estudio epidemiológico de tres temporadas. Apunts Medicina de l’Esport. 2011. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.apunts.2011.02.006.
 • Álvarez A y García Y. Lesiones del ligamento cruzado anterior. AMC. 2015. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-02552015000100014&lng=es.
 • Long W y Scott W. Lesiones y reconstrucción del ligamento cruzado anterior: indicaciones, principios y resultados. Scott WN. Cirugía de rodilla de Insall & Scott. 5ª ed. Filadelfia: Elsevier. 2012.
 • Delahunt E, Chawke M, Kelleher J, Murphy J y Murphy K. Cinemática de las extremidades inferiores y estabilidad postural dinámica en atletas femeninas con reconstrucción del ligamento cruzado anterior. Tren J Athl. 2013.
 • Vaquero M, Calvo H y Forniol C. Reconstrucción del Ligamento Cruzado Anterior. Trauma. 2008.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.