Näin vahvistat rustoa ja nivelsiteitä luonnollisesti

Rusto ja nivelsiteet voivat kulua ajan myötä ja aiheuttaa kipua. Vaikka niiden kulumisen välttämiseksi löytyykin paljon erilaisia ​​hoitomuotoja, voi ruston ja nivelsiteiden kuntoa parantaa myös monilla luonnollisilla aineosilla. 
Näin vahvistat rustoa ja nivelsiteitä luonnollisesti
Carlos Fabián Avila

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila.

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Rusto ja nivelsiteet voivat ajan myötä kulua ja aiheuttaa kipua. Seuraavien vinkkeihin tutustumalla opit hyödyntämään erilaisia raaka-aineita ja reseptejä, joiden avulla vahvistat rustoa ja nivelsiteitä luonnollisella, mutta tehokkaalla tavalla.

Ruston ja nivelsiteiden vahvistaminen ei kuulu pelkästään urheilijoille ja vanhuksille, vaikka onkin totta, että nämä kaksi ryhmää ovat juuri niitä, jotka eniten ruston ja nivelsiteiden ongelmista yleensä kärsivät.

Sairauksien ennaltaehkäisy on aina parempi ratkaisu kuin niiden hoitaminen ja siksipä tässä artikkelissa jaamme muutamia luonnollisia reseptejä ja raaka-aineita, jotka auttavat vahvistamaan ruston ja nivelsiteiden terveyttä ja hyvinvointia.

Mitä rustosta ja nivelsiteistä tulisi tietää

Ennen kuin listaamme tarkemmin ruston ja nivelsiteiden vahvistamiseen suunnattuja raaka-aineita, kerromme hieman enemmän näistä elimistön tärkeistä kudoksista.

Rustokudos

Rusto on joustavaa sidekudosta, jonka tarkoituksena on tukea niveliä ja taata niiden sujuva liikkuvuus. Erilaisia ruston tyyppejä löytyy kolme:

  • Hyaliinirusto eli lasirusto: tätä rustotyyppiä esiintyy elimistössä eniten.
  • Syyrusto: tätä rustotyyppiä löytyy niiltä aluilta, joissa nivelsiteet ja jänteet kiinnittyvät luuhun.
  • Kimmorusto: tätä rustotyyppiä löytyy erityisesti kurkunpäästä, korvista ja kurkunkannesta.

Nivelsiteet

Nivelsiteet ovat jäntevää, kiinteää, joustavaa ja nauhamaista sidekudosta, joka yhdistää toisiinsa kaksi nivelen muodostumiseen osallistuvaa luuta. Ne sallivat normaalin liikkeen, mutta pyrkivät samalla ehkäisemään sellaisia liikeratoja, jotka johtavat nivelten sijoiltaanmenoon eli dislokaatioon. Nivelsiteet voidaan luokitella kahteen eri osaan:

  • Nivelsiteet, jotka kulkevat luusta toiseen menettämättä yhteyttä luuston rakenteeseen.
  • Nivelsiteet, jotka hyppäävät luusta toiseen.

Kuinka tunnistaa vahingoittunut rusto tai nivelside?

Niveliin kohdistunut vamma voi ilmetä kipuna ja turvotuksena

Kaikkein alttein alue ruston ja nivelsiteiden vammoille koko kehossa ovat yleensä polvet, sillä niiden on tuettava koko kehon painoa, vaikka samalla myös hartiat, ranteet ja kantapäät kärsivät. Erilaiset olosuhteet ja taustat voivat vaikuttaa ruston ja nivelsiteiden heikentymiseen, mukaan lukien:

  • Ikääntyminen
  • Degeneratiiviset sairaudet, kuten niveltulehdus
  • Lihavuus tai ylipaino
  • Liiallinen liikunnan harrastaminen
  • Nivelsiteisiin ja rustoon kohdistuneet vammat
  • Toistuvat liikeradat
  • Raskaiden esineiden nostelu

Ruston tai nivelsiteiden vaurioitumisen pääasiallisia oireita ovat: kipu vammautunutta niveltä liikuttaessa, lihaksen jännitystilat ja turvotus vaurioituneella alueella.

Kuinka vahvistaa rustoa ja ja nivelsiteitä luonnollisesti

Seuraavat luonnonlääkkeet, reseptit ja raaka-aineet voivat auttaa sekä vahvistamaan ruston ja nivelsiteiden terveyttä että palautumaan nopeammin näihin kudoksiin kohdistuneesta loukkaantumisesta.

1. Jogurtti

Jogurtin sisältämät maitohappobakteerit ja kalsium tukevat luuston ja tätä myötä myös nivelten hyvinvointia

Tämä maidon hapattamisen kautta valmistettu maitotuote (tarkemmin sanottuna maitohappobakteerien avulla) voi osoittautua erittäin hyödylliseksi apuvälineeksi varsinkin silloin, jos sinulla on taipumusta kärsiä rusto- ja nivelsideongelmista.

Tämä ympäri maailmaa monen kulttuurin ja keittiön peruselintarvike sisältää runsaasti elimistölle hyödyllisiä bakteereja ja tarjoaa samalla myös kalsiumia luuston terveyden parantamiseksi.

2. Hyytelö

On osoitettu, että hyytelö on erinomainen ruston ja nivelsiteiden uudistaja, sillä se sisältää runsaasti kollageenia, joka on vastuussa kudosten, luiden ja jänteiden korjaamisesta. Lisäksi siitä löytyy kymmentä välttämätöntä aminohappoa, eikä se sisällä ollenkaan rasvaa tai kolesterolia.

Hyytelöä voidaan yhdistellä myös hedelmien kanssa ja sitä on saatavilla eri ​​makuina, vaikkakin aina on parempi, että se ei sisältäisi ollenkaan keinotekoisia värejä. Seuraava hyytelöresepti onkin tässä mielessä erittäin herkullinen, raikas ja luonnollinen. Lisäksi se sisältää banaania, joka tunnetaan korkeasta kaliumpitoisuudestaan. Tämä on toinen erittäin tärkeä kivennäisaine, jota kudokset tarvitsevat palautuakseen.

Ainesosat

  • 2 rkl maustamatonta liivatetta
  • 1 banaani
  • 1 appelsiini
  • 2 rkl vettä
  • 2 rkl hunajaa

Valmistusohjeet

  • Purista ensin appelsiinista mehu ja murskaa banaani soseeksi.
  • Sekoita seuraavaksi soseutettu banaani ja hunaja. Laita syrjään.
  • Liota sitten liivate veteen ja kuumenna vesihauteessa.
  • Kaada appelsiinimehu veden sekaan ja sekoita hyvin.
  • Aseta valmis seos muotteihin ja jähmetä jääkaapissa noin 20 minuutin ajan.
  • Tarjoile seuraavalla tavalla; aseta lautaselle ensin hunajalla makeutettua banaanisosetta ja koristele lopuksi kuutiolla appelsiinihyytelöä.

3. Soija

Soija on monipuolinen elintarvike ruston ja nivelsiteiden vahvistamiseen

Soijaa markkinoidaan maailmanlaajuisesti ja siltä löytyykin useita eri käyttötarkoituksia. Soijapavut sisältävät runsaasti proteiinia ja soijaa on saatavilla useissa eri muodoissa niin maitona, jauheena, tofuna kuin muina fermentoituina soijatuotteina. Saadaksesi soijasta parhaan hyödyn irti, suosittelemme nauttimaan sitä nimenomaan orgaanisena.

4. Nokkonen

Tämä luonnonlääke auttaa vahvistamaan rustoa ja nivelsiteitä, sillä se sisältää runsaasti magnesiumia, kaliumia, piitä ja jopa klorofylliä eli lehtivihreää. Kaikki nämä nokkosen tärkeät ravintoaineet osallistuvat kudosten hyvinvointiin ja ylläpitoon.

Aineosat

Valmistusohjeet

  • Lämmitä ensin vesi kattilassa. Kun vesi on saavuttanut kiehumispisteensä, lisää sekaan nokkonen.
  • Anna seoksen kiehua noin 15 minuutin ajan ja poista sitten kattila liedeltä.
  • Anna seoksen jäähtyä toisen vartin ajan, siivilöi ja kaada lasipulloon.
  • Jätä sitten seos viilentymään jääkaappiin tunnin ajaksi.
  • Mausta juoma tilkalla sitruunamehua ja hunajaa ennen nauttimista.
  • Sekoita juoma huolellisesti ja nauti kylmänä. Voit halutessasi lisätä sekaan myös jääpaloja.

Kiinnostuitko aiheesta? Suosittelemme lukemaan: Vahvista luita ja lievitä nivelkipua luonnollisella juomalla

5. Sitrushedelmät

Sitrushedelmien sisältämä C-vitamiini auttaa vahvistamaan rustoa ja nivelsiteitä

Huolehdi, että ruokavaliostasi löytyy runsaasti sitrushedelmiä, sillä C-vitamiinia sisältävät raaka-aineet stimuloivat kollageenin tuotantoa luonnollisesti. Nauti siis monipuolisesti sitruunaa, appelsiinia, kiiviä ja mansikoita hyödyntääksesi kaikkia niiden terveysetuja.

6. Kurkuma ja kaneli

Sekä kurkuman että kanelin omalaatuinen tuoksu ja maku pitävät sisällään paljon muutakin, sillä molemmat mausteet sisältävät runsaasti tulehduksia ehkäiseviä ominaisuuksia, jotka voivat auttaa laskemaan turvotusta nivelissä, jänteissä, nivelsiteissä ja rustossa.

Tämän vuoksi suosittelemme lisäämään ripauksen kanelia tai kurkumaa ruoanlaittoon, haudukkeisiin, jälkiruokiin… Mitä ikinä mieleesi tulekaan! Ne eivät pelkästään tuo ruoanlaittoon herkullista makua, vaan parantavat samalla myös ruston ja nivelsiteiden terveyttä ja hyvinvointia.

Mikset kokeilisi jo tänään näitä luonnollisia, mutta samalla edullisia ja helppotekoisia luontaishoitoja ruston ja nivelsiteiden vahvistamiseksi? Muista myös, että harrastaessasi liikuntaa pyri olemaan varovainen ja välttämään sellaisia liikeratoja, jotka ylirasittavat niveliäsi. Samoin niissä tapauksissa, joissa tunnet nivelissä jatkuvaa kipua, käänny aina oman lääkärisi puoleen tilanteen selvittämiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.