Mistä polven takaristisiteen vamma johtuu?

Polven takaristisiteen vammat ovat harvinaisempia kuin eturistisiteen vammat, mutta niitä ei tulisi vähätellä, erityisesti kun ne liittyvät moottoriajoneuvo-onnettomuuteen.
Mistä polven takaristisiteen vamma johtuu?
Galo Flores

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Galo Flores.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Takaristiside on polvinivelen vahvin nivelside. Sitä kutsutaan takaristisiteeksi siksi, että se kulkee polven takaosan poikki. Se yhdistää sääriluun reisiluuhun ja ylläpitää alueen vakautta yhdessä eturistisiteen kanssa. Ristisiteet kulkevat ristiin nivelen sisällä muodostaen X-kirjaimen nivelen keskelle. Mutta mitä polven takaristisiteen vamma aiheuttaa?

Polven takaristisiteen vammat ovat harvinaisempia kuin eturistisiteen vammat. Eturistisidettä pidetään alttiimpana vammoille.

Takaristisiteen vamma saattaa kestää useita viikkoja tai kuukausia. Alta löydät aiheesta lisää tietoa.

Polven takaristisiteen vamma: oireet

Useimmiten takaristisiteen vamman yhteydessä ilmenee välittömästi kipua ja sitten turvotusta. Ihmiset kuvailevat tunnetta niin, että polvi tuntuu heikolta ja löysältä, aivan kuin se ei kannattelisi kehon painoa.

Kipu voi olla voimakasta ja sen yhteydessä voi ilmetä kävelyvaikeuksia, jolloin ihminen saattaa nilkuttaa. Toisaalta polven takaristisiteen vamman oireet saattavat olla niin lieviä, että niitä ei välttämättä edes huomaa.

Aikanaan alkaa kuitenkin ilmetä kipua tai polvi alkaa tuntua epävakaalta. Tässä vaiheessa henkilö hakeutuu lääkäriin ja saa tietää saaneensa vamman jo jonkin aikaa sitten.

Vamman vaikeusaste

Polven takaristisiteen vammat luokitellaan sen mukaan, kuinka paljon polvinivelen luut ovat siirtyneet paikoiltaan. Vamman vaikeusasteet ovat seuraavat:

  • Ensimmäinen aste eli osittainen: Sääriluu siirtyy 1–5 mm taaksepäin.
  • Toinen aste eli täydellinen: Tässä tapauksessa sääriluu siirtyy taaksepäin 6–10 mm.
  • Kolmas aste: Sääriluu siirtyy taaksepäin yli 10 mm. Tämä merkitsee sitä, että vaurio on sekä takaristisiteessä että eturistisiteessä.
Polven takaristisiteen vamma aiheuttaa kipua
Kipu ja turvotus ovat selkeimpiä merkkejä polven takaristisiteen vammasta.

Merkittävimmät syyt

Monet polvivammat syntyvät urheillessa. Polven takaristisiteen vammat ovat kuitenkin useimmiten seurausta moottoriajoneuvo-onnettomuudestaTällainen vamma syntyy, kun henkilö saa iskun juuri polven alapuolelle tai kun hänen oma painonsa laskeutuu taipuneen nivelen päälle.

Muita yleisiä takaristisiteen vammautumisen mekanismeja ovat seuraavat:

  • Kun polvi iskeytyy taaksepäin hyvin nopeasti.
  • Sääriluu osuu voimakkaasti johonkin kovaan, esimerkiksi auton kojelautaan.
  • Polvi vääntyy tai yliojentuu äkillisesti.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: Polven nyrjähtäminen: syyt, oireet ja suositukset

Kuinka polven takaristisiteen vamma diagnosoidaan?

Alustavan arvion tekemiseksi lääkäri kysyy potilaalta, kuinka vamma syntyi. Seuraavaksi lääkäri tutkii molemmat polvet selvittääkseen, näyttääkö toinen toiseen verrattuna erilaiselta.

Jos potilaalla todella on polven takaristisiteen vamma, polvi kallistuu taaksepäin anatomian vastaisesti, kun jalan suoristaa.

Toinen manööveri on painaa sääriluuta polven ollessa taivutettuna 90 asteen kulmaan. Jos sääriluu liikkuu normaalia enemmän, polven takaristisiteen vamma on hyvin todennäköinen.

Tarvittaessa lääkäri saattaa määrätä potilaan yhteen tai useampaan seuraavista kuvantamistutkimuksista:

  • Röntgenkuvaus: Vaikka tällä tavoin ei voidakaan havaita nivelsiteen vauriota, sillä voidaan nähdä kyseisten luiden murtumat.
  • Magneettikuvaus: Tällä menetelmällä voidaan havaita mahdollinen repeämä polven takaristisiteessä ja myös mahdolliset muut pehmytkudosten vauriot.
  • Artroskopia eli polven tähystysleikkaus: Tämän tutkimuksen avulla nähdään polven sisälle. Niveleen viedään pieni videokamera, jonka avulla tutkitaan polven sisäisiä rakenteita.

Kuinka polven takaristisiteen vamma hoidetaan?

Hoito riippuu vamman vakavuusasteesta ja ajasta, joka on kulunut vamman synnystä. Hoito voi olla kirurgista tai ei-kirurgista.

Ei-kirurginen hoito

Lievän vamman hoito voidaan aloittaa fysikaalisin keinoin, esimerkiksi kylmähoidolla ja polven kohottamisella istuessa. Myös ideaalisidettä käytetään turvotuksen ehkäisemiseksi ja liikkeen rajoittamiseksi.

Ilman reseptiä saatavat särkylääkkeet, kuten ibuprofeeni ja naprokseeni, auttavat lievittämään kipua ja samalla myös turvotusta.

Kirurginen hoito

Polven takaristisiteen vamman korjaaminen ei useimmiten vaadi leikkausta, paitsi urheilijoiden kohdalla.

Takaristisidettä ei korjata kiinnittämällä sitä uudelleen. Tämä liitos ei ole riittävän vahva ja voi repeytyä uudestaan.

Tästä syystä lääkäri poistaa vaurioituneen nivelsiteen ja korvaa sen uudella kudoksella. Toimenpide tehdään tähystysleikkauksessa toipumisen nopeuttamiseksi. Tämä aiheuttaa myös vähemmän arpeutumista.

Polven takaristisiteen vamma voidaan hoitaa tähystysleikkauksella
Polven tähystysleikkaus on pieni toimenpide, jossa on vähäisemmät riskit ja jolla vältetään avoleikkauksen tarve.

Toipuminen ja mitä on odotettavissa

Jalkalihaksia voidaan vahvistaa fysioterapiassa erityisten harjoitusten kautta. Tarkoituksena on palauttaa polvinivelen koko liikeala.

Fysioterapian tulisi alkaa 1–4 viikon päästä leikkauksen jälkeen. Täydellinen paraneminen saattaa vaatia 6 kuukauden hoitojaksoa.

Useampia nivelsiteitä käsittävät vammat paranevat yleensä hitaammin. Useimmilla potilailla ne kuitenkin paranevat tyydyttävästi ajan kanssa. Vaikka toipuminen on hidasta, fysioterapia on erittäin tärkeää, jotta potilas voisi jälleen palata normaaleihin arjen askareisiin.

Polven takaristisiteen vamma: hoitosuunnitelma

Kun potilaalla on todettu polven takaristisiteen vamma, tarvitaan hoitosuunnitelma. Toipumisaika riippuu vamman vakavuusasteesta ja vammautuneista rakenteista

Osa potilaista saattaa hyötyä kainalosauvoista muutaman päivän ajan leikkauksen jälkeen. Myös ortopedistä tukea saatetaan suositella ehkäisemään polven koukistumista.

Täydellinen toipuminen takaristisiteen uudelleenrakentamisen jälkeen vie jopa vuoden. On erittäin tärkeä korostaa, että useimmat pystyvät jatkamaan samoja aktiviteetteja kuin ennen vammaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Vaquero-Picado A, Rodríguez-Merchán EC. Isolated posterior cruciate ligament tears: an update of management. EFORT Open Rev. 2017;2(4):89-96. Published 2017 Apr 27.
  • Senese M, Greenberg E, Todd Lawrence J, Ganley T. REHABILITATION FOLLOWING ISOLATED POSTERIOR CRUCIATE LIGAMENT RECONSTRUCTION: A LITERATURE REVIEW OF PUBLISHED PROTOCOLS. Int J Sports Phys Ther. 2018 Aug;13(4):737-751.
  • Pache S, Aman ZS, Kennedy M, Nakama GY, Moatshe G, Ziegler C, LaPrade RF. Posterior Cruciate Ligament: Current Concepts Review. Arch Bone Jt Surg. 2018 Jan;6(1):8-18.
  • Winkler PW, Zsidai B, Wagala NN, Hughes JD, Horvath A, Senorski EH, Samuelsson K, Musahl V. Evolving evidence in the treatment of primary and recurrent posterior cruciate ligament injuries, part 1: anatomy, biomechanics and diagnostics. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc. 2021 Mar;29(3):672-681.
  • Schlumberger, M., Schuster, P., Eichinger, M. et al. Posterior cruciate ligament lesions are mainly present as combined lesions even in sports injuries. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc 28, 2091–2098 (2020).
  • Logterman, S.L., Wydra, F.B. & Frank, R.M. Posterior Cruciate Ligament: Anatomy and Biomechanics. Curr Rev Musculoskelet Med 11, 510–514 (2018).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.