Logo image
Logo image

Miksi vitamiinit ovat välttämättömiä ruokavaliossa

2 minuuttia
Vitamiinit ovat elintärkeitä ravitsemuksen osatekijöitä, joita saa terveellisestä ruokavaliosta ja joistakin lisäravinteista.
Miksi vitamiinit ovat välttämättömiä ruokavaliossa
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Vitamiinit ovat välttämättömiä ravitsemuksen osatekijöitä. Ne tukevat elimistön kehitystä ja kasvua, ja joitakin niistä keho ei pysty itse valmistamaan. Niitä tarvitaan kuitenkin elinten oikeaoppiseen toimintaan ja terveenä pysymiseen. Tästä syystä vitamiinit ovat välttämättömiä tekijöitä, joita voi saada terveellisestä ruokavaliosta ja joistakin lisäravinteista. Tässä artikkelissa perehdymme tarkemmin siihen, miksi vitamiinit ovat välttämättömiä ruokavaliossa.

Vitamiineja on monenlaisia, yhteensä kolmetoista. Ne kaikki toimivat yhdessä entsyymien ja elimistön solujen kanssa vahvistaakseen aineenvaihduntaprosesseja ja antaakseen aimo annoksen energiaa. Tässä artikkelissa analysoimme, mikä vaikutus näillä mikroravintoaineilla on ruokavaliossa ja miksi ne ovat oleellinen osa ravitsemusta.

Vitamiinit ovat osa ruokaketjua

Some figure
Nämä ravintoaineet ovat ruokavalion keskeisiä osatekijöitä, joita saa kasviksista tai lihasta.

Monet syömämme ruoat sisältävät vitamiineja. Esimerkiksi kaikki vihannekset ja hedelmät sisältävät välttämättömiä vitamiineja eli mikroravintoaineita, jotka pääsevät elimistöön kun syömme niitä. Sama koskee eläinten lihaa. Monet eläimet saavat ravintonsa hedelmistä ja vihanneksista, jolloin nämä mikroravintoaineet imeytyvät niiden kehoon. Kun syömme eläinperäistä ruokaa, saamme samalla myös osan noista vitamiineista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Parhaat B-vitamiinin lähteet

Miksi vitamiinit ovat välttämättömiä ruokavaliossa: ne vahvistavat elimistöä

Monet vitamiinit, esimerkiksi C-vitamiini, toimivat yhdessä immuunijärjestelmän kanssa. Ne tukevat elimistöä kaikenlaisten infektioiden ja tautien torjunnassa. Viimeaikaiset tutkimukset korostavat C-vitamiinipitoisten hedelmien hyötyjä lihavuuden ja painonnousun ehkäisyssä. 

Toiset vitamiinit, kuten E-vitamiini, taas auttavat pitämän huolta ihosta, kynsistä ja hiuksista. Toisin sanoen kaikki nämä mikroravintoaineet tarjoavat hyötyjä elimistölle yleisesti, varsinkin jos noudattaa jotain erityistä ruokavaliota.

Jotkut vitamiinit tukevat lihasten kasvua

Some figure
B-ryhmän vitamiinit auttavat ylläpitämään lihasmassaa.

Jos yhdistät ruokavalion liikuntaan, voit nauttia enemmän B3- ja B6-vitamiineja. Näitä vitamiineja tarvitaan lihasten kasvun ja kehityksen tukemiseen, ja niistä on apua myös kehon kudosten palautumiselle ja ihon kimmoisuudelle. Hedelmistä esimerkiksi ananas, avokado, viinirypäleet, keittobanaanit ja monet muut sisältävät B3- ja B6-vitamiineja. Niitä saa myös lisäravinteina.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Kasvikset lihasmassan lisääjinä: 6 parasta valintaa

Monet vitamiinit täydentävät ruokavaliota

Jos syöt tasapainoisesti ja monipuolisesti, tarjoat elimistöllesi runsaasti erilaisia vitamiineja. Toisinaan ruokavaliota kannattaa kuitenkin tehostaa vitamiinilisillä esimerkiksi rajoittavan dieetin, sairauden tai stressin aikana. Näin varmistetaan kaikkien  mikroravintoaineiden riittävä saanti.

Vitamiinit voivat auttaa ehkäisemään anemian kaltaisia sairauksia tai jopa aliravitsemusta. Esimerkiksi B12-vitamiini lisää elimistön punasolujen määrää. B12-vitamiinia on yleensä erilaisissa lihoissa ja kaloissa; useimmiten sitä saadaankin juuri lihasta.

Miksi vitamiinit ovat välttämättömiä ruokavaliossa: niistä saa runsaasti antioksidantteja

A-, C- ja E-vitamiineilla on hyvin voimakkaita antioksidoivia ominaisuuksia ja niillä on tärkeä tehtävä kehon solujen suojaamisessa. Ne neutralisoivat vapaita radikaaleja, jotka voivat aiheuttaa ikääntymistä ja ihon haurastumista. Näin ollen ruokavalio, johon kuuluu runsaasti vitamiinipitoisia ruokia, tuo enemmän antioksidantteja elimistöön tukien elimistön hyvinvointia.

Lisäksi monia näistä vitamiineista käytetään ihonhoidossa ja ihoa nuorentavissa käsittelyissä. On tärkeää korostaa, että näiden vitamiinien hyödyt, kunhan ne yhdistetään tasapainoiseen ruokavalioon, ovat yllättäviä. Yhdysvalloissa hiljattain tehdyt tutkimukset ovat esimerkiksi osoittaneet, että runsas D-vitamiinipitoisuus naisilla parantaa hedelmällisyyttä ja edistää tervettä raskautta.

Vitamiinien saanti tulisi tästä huolimatta pitää maltillisena, sillä liialliset vitamiinit elimistössä voivat aiheuttaa vakavia terveysongelmia. On erittäin tärkeää rajoittaa niiden syönti ravitsemusasiantuntijoiden suosittelemiin määriin ylärajaa ylittämättä.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ganceviciene, R., Liakou, A. I., Theodoridis, A., Makrantonaki, E., & Zouboulis, C. C. (2012). Skin anti-aging strategies. Dermato-Endocrinology, 4(3), 308–319. https://doi.org/10.4161/derm.22804
  • Mumford, S. L., Garbose, R. A., Kim, K., Kissell, K., Kuhr, D. L., Omosigho, U. R., … Schisterman, E. F. (2018). Association of preconception serum 25-hydroxyvitamin D concentrations with livebirth and pregnancy loss: a prospective cohort study. The Lancet Diabetes & Endocrinology, 6(9), 725–732. https://doi.org/10.1016/S2213-8587(18)30153-0
  • Anhê, F. F., Nachbar, R. T., Varin, T. V, Trottier, J., Dudonné, S., Le Barz, M., … Marette, A. (2018). Treatment with camu camu (Myrciaria dubia) prevents obesity by altering the gut microbiota and increasing energy expenditure in diet-induced obese mice. Gut, gutjnl-2017-315565. https://doi.org/10.1136/gutjnl-2017-315565

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.