Logo image
Logo image

Kasvikset lihasmassan lisääjinä: 6 parasta valintaa

4 minuuttia
Ruokavaliolla on aina erittäin tärkeä rooli, mitä tulee lihasmassan lisäämiseen sekä suorituskyvyn parantamiseen vaativan liikunnan aikana. Onneksi on kuitenkin eräitä kasviksia, jotka voivat olla tässä mielessä erittäin tehokkaita tuotteita.
Kasvikset lihasmassan lisääjinä: 6 parasta valintaa
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Yritätkö lisätä lihasmassan määrää kehossasi? Haluaisitko mielelläsi kiinteämmän ja urheilullisemmen kehon? Proteiinit ja lisäravinteet eivät ole ainoat vaihtoehdot lihasmassan lisäämiseksi. Nyt esittelemme parhaat kasvikset lihasmassan lisääjinä!

Kaikki kyllä tietävät, että dieetille ryhtyminen ja sen noudattaminen on vaikeaa – kukaan ei pidä rajoittavista ruokavalioista! Treenaamisen ja kehon muutosten lopputulos kuitenkin riippuu mitä suurimmin ruokavaliosta sekä siitä, mitä tapoja ruokailuun liittyy.

Yleisesti ottaen sellaisten ruokien nauttiminen, jotka lisäävät lihasmassaa, on hyvin tärkeää niille, jotka treenaavat paljon. Liikunnan tulisi olla oman kehon tarpeisiin perustuvaa, mutta toisaalta ilman oikeaa ruokavaliota sekään ei pysty tuottamaan toivottuja tuloksia.

Nyt esittelemämme kasvikset eivät ainoastaan auta lisäämään kehon lihasmassaa, vaan ne myös edistävät yleisesti ottaen terveenä pysymistä. Jatka lukemista ja saat tietää, mitkä kasvikset ovat parhaat lihasmassan lisääjinä.

Vegaaneille sopiva ruokavalio

Yleisesti ottaen lihasmassan kasvattamiseen pyrkivät ihmiset keskittyvät runsaaseen proteiinin saantiin, ja tämä liittyy etenkin liharuokaan.

Mutta mitä sitten vegaanit ja kasvissyöjät voivat syödä, mikäli halutaan lisätä lihasten kokoa? Mitä tekevät kaikki ne, jotka eivät halua syödä lihaa ympäristöön liittyvistä, terveydellisistä tai vaikkapa uskonnollisista syistä – eivätkö he pysty muokkaamaan kehoaan lihaksikkaaksi?

No tietenkin pystyvät!

Tällöin ihmisen tulisi keskittyä kasviksiin, joissa on runsaasti ravinteita. Ne auttavat kehittämään terveet ja vahvat lihakset.

On kuitenkin tärkeää huomioida, että kasviproteiini ei voi auttaa lisäämään lihasmassaa samaan tapaan kuin lihassa oleva proteiini. Siksi tuloksia ei välttämättä ilmene niin nopeasti kuin jos söisi lihaa.

Lisäksi ruoan ohella tulisi aina varmistaa riittävä treenaaminen – etenkin silloin, jos nautitaan vain kasviproteiinia.

Nyt katsommekin parhaita kasviksia lihasten rakentamiseksi, joten jatka lukemista, mikäli haluat terveellisen ratkaisun vartalosi muokkaukseen urheilullisemmaksi!

6 terveellistä kasvista, jotka auttavat lisäämään lihasmassaa

1. Pinaatti

Some figure

Pinaatti on merkittävä glutamiinin lähde – tämä on yksi 20 aminohaposta, jotka liittyvät proteiinien muodostumiseen. Siksi sillä on tärkeä rooli vähän rasvaa sisältävän lihasmassan kehittymisessä.

Lisäksi se sisältää tekijää nimeltä koentsyymi Q10, joka on saman tyyppinen kuin antioksidantti, ja se vahvistaa lihaksia.

Pinaatti on myös erinomainen magnesiumin lähde – tämä tekijä on hyvin tärkeä kehon kunnollisen energiaan liittyvän aineenvaihdunnan takaamiseksi (eli riittävän energian luomiseksi ravinteista). Magnesium on myös tarpeellinen hermojen ja lihasten toiminnan ylläpitämiseksi.

Lisäksi pinaatissa on runsaasti arginiinia, joka on aminohappo ja stimuloi aivolisäkettä. Siten se auttaa stimuloimaan ihmisen kasvuhormonien tuotantoa.

2. Punajuuri

Tämä kasvis sisältää erittäin runsaasti antioksidantteja ja nitraatteja, jotka ovat tärkeitä silloin, kun harrastetaan rasittavaa liikuntaa.

Tämä johtuu siitä, että keho muuntaa nitraatteja typpioksidiksi – tämä tekijä parantaa sydämen ja verisuonten toimintaa sekä lisää ravinteita lihassoluissa. Siten se auttaa kohentamaan ihmisen suorituskykyä liikunnan aikana.

Punajuuri on ehdottomasti yksi tehokkaimmista tuotteista, mikäli tavoitteena on lisätä kehon lihasmassaa. Voit nauttia tätä terveellistä kasvista monella tavalla osana aterioitasi – voit vaikkapa suikaloida tai raastaa sitä ja laittaa sitten salaatteihin sekä herkullisiin smoothieisiin. Siitä saat hyvän annoksen energiaa päivääsi.

Eräs viimeaikainen tutkimus kuvaa, että punajuurimehua ennen liikuntaa nauttivilla ihmisillä oli parempi suorituskyky kuin niillä, jotka eivät tätä kasvista nauttineet.

Lue aiheesta lisää: Ota punajuurimehu osaksi ruokavaliota

3. Idut

Iduissa on suuri annos tulehdusta torjuvia fytoravinteita. Siksi ne auttavat kehoa imeyttämään aminohappoja, joita on proteiineissa.

Lisäksi moni näistä fytoravinteista, kuten muun muassa sulforafaani ja glukorafaniini, auttavat lihaksia toipumaan nopeammin. Tämä on avuksi, jotta voitaisiin estäälihasten kipeytymistä, kramppaamista sekä muita kipuja ja epämukavia ilmiöitä, joita niin usein koetaan rankan liikunnan jälkeen.

Idut ja muut vastaavat tuotteet ovat yleisesti ottaen hyvä apu, jotta voitaisiin rakentaa lihasmassaa vahvalla ja terveellisellä tavalla pitkällä aikavälillä. Ota näitä tuotteita osaksi ruokavaliotasi esimerkiksi wrapeissa, salaateissa, pirtelöissä tai leipien täytteenä.

4. Persilja

Some figure

Persilja erottuu muiden terveellisten kasvisten joukosta siksi, että se tarjoaa monia tärkeitä ravinteita.

Se sisältää useita välttämättömiä ravinteita, mukaan lukien erästä elintärkeää aminohappoa nimeltä lysiini. Tämä edistää sidekudoksen kasvua ja uudistumista koskien rustoa ja jänteitä.

Voit nauttia persiljaa raakana sekä salaateissa että smoothieissa, ja se on helppo yhdistää moniin hedelmiin ja kasviksiin. Lisäksi sitä on helppo lisätä monenlaisiin aterioihin ja välipalaruokiin.

Lue aiheesta lisää: Persiljahauduke munuaisten puhdistamiseen

5. Klorella

Klorella on erään tyyppinen yksisoluinen viherlevä, joka kuuluu ryhmän Chlorophyta phylum. Se on alkuperältään japanilainen, ja se tarjoaa merkittävän määrän yhdistettä nimeltä CGF (concentrated growth factor).

Lisäksi se sisältää aminohappoja, nukleiinihappoja sekä vitamiineja, jotka auttavat lihaksia uudistumaan.

Siten klorella on loistava proteiini, ja sitä voidaan laittaa esimerkiksi smoothieisiin, jotta sen makua ei olisi helppo havaita muiden makujen joukosta.

6. Ohra tai vehnänoras

Nämä viljat sisältävät runsaasti magnesiumia, kalsiumia ja rautaa sekä muita tärkeitä mineraaleja. Niissä on myös karotenoideja, jotka toimivat antioksidantteina ja auttavat kudosten soluja pysymään terveinä ja vahvoina. Voit lisätä näitä helposti kaikkiin mehuhin ja smoothieisiin.

Kannattaa myös kysyä ravitsemusasiantuntijan neuvoja

Kasvikset todella toimivat lihasmassan lisääjinä! Nyt kun tiedät perusasiat kuudesta tärkeimmästä kasviksesta, voit helposti muuttaa ruokavaliotasi saadaksesi muokattua kehoasi toivottuun suuntaan.

Jos haluat kuitenkin lisää hyötyjä näistä kasviksista, kannattaa kysyä asiasta ammattilaiselta – näin saat tietää tarkasti miten niitä kannattaisi omalla kohdallasi nauttia, jotta hyödyt olisivat maksimaaliset lihasten kasvattamiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Oliveira GP., Gama de Abreu M., Pelosi P., Rocco PRM., Exogenous glutamine in respiratory diseases: myth or reality? Nutrients, 2016.
  • Domínguez R., Maté Muñoz JL., Cuenca E., García Fernández P., et al., Effects of beetroot juice supplementation on intermittent high intensity exercise effort. J Int Soc Sports Nutr, 2018.
  • Horii N., Hasegawa N., Fujie S., Uchida M., et al., High intensity intermittent exercise training with chlorella intake accelerates exercise performance and muscle glycolytic and oxidative capacity in rats. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol, 2017. 312 (4): 520-528.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.