Logo image
Logo image

Valmista itse maukasta punajuurikeittoa

3 minuuttia
Punajuuret tunnetaan nitraattipitoisuudestaan. Tämä yhdiste aiheuttaa verisuonten laajenemista, ja se on meille hyväksi monista syistä. Jatka lukemista oppiaksesi valmistamaan maukasta ruokaa punajuuresta!
Valmista itse maukasta punajuurikeittoa
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Punajuurikeitto on erinomainen ruokalaji, joka auttaa huolehtimaan sydän- ja verisuonijärjestelmästä. Tässä artikkelissa mainitun reseptin avulla voit piilottaa juurikkaan voimakkaan maun, josta rehellisesti sanottuna kaikki eivät pidä. Valmista siis herkullista punajuurikeittoa, josta koko perhe nauttii!

Muista, että kasviksia kannattaa syödä. Ne sisältävät fytoravinteita, jotka voivat auttaa estämään monimutkaisten sairauksien kehittymistä. Sinun on myös varmistettava, että saat riittävästi makroravinteita, erityisesti proteiineja.

Ainekset

 • 3 keitettyä punajuurta
 • 1 purjo
 • 2-3 valkosipulinkynttä
 • Laakerinlehtiä maun mukaan
 • Puolikkaan sitruunan mehu
 • Timjamia
 • Ekstra-neitsytoliiviöljyä
 • Suolaa
 • Vettä
Some figure
Kaikki eivät pidä punajuuren mausta, minkä vuoksi keiton valmistaminen voi auttaa sinua sisällyttämään tämän vihanneksen ruokavalioosi.

Valmistusohjeet

Jotkut ihmiset haluavat ostaa esikeitettyjä punajuuria, koska se säästää heidät kaikilta valmisteluilta. Mutta jos haluat käyttää tuoreita punajuuria, sinun on tehtävä kaikki valmistelut kotona.

Voit tehdä tämän lisäämällä hieman vettä painekattilaan. Pese punajuuret hyvin ja lisää ne kattilaan, kun vesi on jo kuumaa. Anna kiehua 20 minuuttia.

Mikäli sinulla ei ole painekattilaa, voit keittää punajuuret perinteisessä kattilassa. Mutta tämä voi tarkoittaa, että kypsennysaika venyy 45 minuuttiin keskilämmöllä.

Ennen kuin jatkat valmistusta, sinun on kuivattava punajuuri keittiöpaperilla. Leikkaa se seuraavaksi reilun kokoisiksi paloiksi. Leikkaa purjo erittäin hienoksi ja kuori sekä leikkaa myös valkosipulinkynnet paloiksi.

Kuullota purjoa pannulla ekstra-neitsytoliiviöljyssä 5 minuuttia. Kun se alkaa ruskistua, lisää valkosipuli. Ole varovainen, että et polta niitä. Kun nämä ovat kullanruskeita, lisää punajuuret, 1 tai 2 laakerinlehteä, timjamia maun mukaan ja vettä, kunnes kaikki ainekset peittyvät.

On tärkeää varmistaa, että se kiehuu, jotta voit myöhemmin jatkaa keittämistä vielä 5 minuuttia. Kun tämä on tehty, mausta punajuurikeitto ja poista laakerinlehdet.

Olet nyt saavuttanut helpoimman vaiheen! Laita seos erilliseen astiaan ja sekoita tehosekoittimella, kunnes saat tasaisen koostumuksen. Voit siivilöidä sen varmistaaksesi, että pääset eroon kaikista kokkareista. Lisää lopuksi hieman sitruunamehua ja sekoita.

Ja sitten vain nauttimaan juuri valmistamaasi punajuurikeittoa!

Punajuurien edut

Kuten olemme maininneet, punajuuret erottuvat edukseen terveyshyödyillään. Ensinnäkin ne ovat vihanneksia, joissa on korkea nitraattipitoisuus. Nämä ovat hyödyllisiä sydän- ja verisuoniterveydellemme, koska niillä on verisuonia laajentava vaikutus. Ne myös alentavat verenpainetta, kuten Critical Reviews in Food Science and Nutritionissa julkaistu tutkimus osoittaa.

Nämä nitraatit ovat hyödyllisiä myös liikunnassa. Vasodilataatio lisää kudosten vastaanottamien ravintoaineiden ja hapen määrää, mikä johtaa urheilusuorituksen paranemiseen. Journal of the International Society of Sports Nutrition -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan on itse asiassa hyvä idea syödä punajuuria ennen urheilua.

Vastaavasti punajuuret sisältävät fytoravinteita, joilla on antioksidanttikykyä. Nämä alkuaineet – joista antosyaanit erottuvat – ovat osoittaneet pystyvänsä neutraloimaan vapaiden radikaalien muodostumisen. Tämä auttaa estämään kroonisten sairauksien kehittymistä. Punajuuria kannattaa syödä mahdollisimman usein.

Some figure
Punajuurissa olevat antosyaanit ovat antioksidantteja; ne estävät vapaita radikaaleja, jotka liittyvät ennenaikaiseen ikääntymiseen.

Punajuurikeittoa terveyden kohentamiseksi

Punajuurikeitolla on hyödyllisiä ominaisuuksia terveydelle. Sekä ihmiset, jotka elävät ei-niin-aktiivista elämää, että urheilijat voivat nauttia tämän reseptin verisuonia laajentavista vaikutuksista.

Sinun tulee kuitenkin olla varovainen vihannesten kanssa, joissa on korkea nitraattipitoisuus, jos saat lääkehoitoa sydän- ja verisuonisairauksiin. Näissä tapauksissa on aina hyvä ottaa yhteyttä lääkäriin ennen vihannesten syöntiä.

Suosittelemme kuitenkin, että syöt punajuuria. Ne ovat vihanneksia, joissa on paljon antioksidantteja. Nämä tekijät ovat keskeisiä kroonisten sairauksien kehittymisen estämisessä. Ne ovat myös hyviä hidastamaan ikääntymisen merkkejä.

Tässä artikkelissa tarjoamamme punajuurikeiton resepti piilottaa punajuuren voimakkaan maun, joista kaikki eivät pidä. Näin saamme enemmän ihmisiä syömään punajuuria!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Bondonno, C., Croft, K., & Hodgson, J. (2016). Dietary nitrate, nitric oxide, and cardiovascular Health. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 56(12): 2036-52. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25976309/
 • Chen, L., Zhu, Y., Hu, Z., Wu, S., & Jin, C. (2021). Beetroot as a functional food with huge health benefits: Antioxidant, antitumor, physical function, and chronic metabolomics activity. Food science & nutrition9(11), 6406-6420. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/fsn3.2577
 • Clifford, T., Howatson, G., West, D., & Stevenson, E. (2015). The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients7(4), 2801-2822. https://europepmc.org/article/pmc/4425174
 • Domínguez, R., Maté-Muñoz, J. L., Cuenca, E., García-Fernández, P., Mata-Ordoñez, F., Lozano-Estevan, M. C., Veiga-Herreros, P., da Silva, S. F., & Garnacho-Castaño, M. V. (2018). Effects of beetroot juice supplementation on intermittent high-intensity exercise efforts. Journal of the International Society of Sports Nutrition. 5: 15:2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29311764/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.