Miksi e-urheilijat lopettavat jo alle 24-vuotiaina?

Jotkut urat päättyvät hämmästyttävän nopeasti, mutta e-urheilijat lopettavat erityisen varhain. Tänään kerromme, miksi monet pelaajat lopettavat uransa alle 24-vuotiaina.
Miksi e-urheilijat lopettavat jo alle 24-vuotiaina?

Viimeisin päivitys: 23 lokakuuta, 2021

Nuoruus ja pitkäikäisyys on suhteellista urheilumaailmassa. Tämä saa uuden, äärimmäisen tulkinnan, kun analysoidaan syitä siihen, miksi e-urheilijat lopettavat uransa jo alle 24-vuotiaina.

Miksi näin on?

Kaikki johtuu siitä tuntimäärästä, jonka pelaajat viettävät ruudun ääressä refleksejä ja loputonta energiaa vaativissa tiukoissa olosuhteissa suorittaen loputtomasti erilaisia kombinaatioita. Tämä videopelaajien uuvuttava elämäntapa vaatii veronsa jo hyvin nopeasti, heikentäen näkökykyä ja mielen terävyyttä.

Toisaalta kaikki eri pelimoodit (roolipelit, tosiaikaiset strategiapelit, ammuntapelit jne.) edellyttävät tiettyjä piirteitä, jotka mahdollistavat vaihtelevan ikähaarukan. Katsotaanpa alta, mitkä tekijät vaikuttavat peliuran lopettamiseen niin varhaisessa iässä.

Miksi e-urheilijat lopettavat jo varhaisessa iässä?

Joitakin e-urheilijoiden lopettamiseen vaikuttavia tekijöitä ovat vammat, refleksien hidastuminen, henkinen loppuunpalaminen, lihasväsymys ja menestyksen puute. Perehdymme alla tarkemmin jokaiseen kohtaan.

1. Videopelaajat lopettavat invalidisoivien vammojen seurauksena

Videopelaajatkin vammautuvat, ja useimmiten vammautuvia alueita ovat olkapäät, sormet, ranteet ja selkä. Jotkut fyysiset ongelmat aiheuttavat vain lyhyitä työpoissaoloja, mutta muut, toistuvat vaivat saavat videopelaajat tekemään lopettamispäätöksen.

Näin kävi esimerkiksi Thomas Paparattolle, joka jätti ammattilaistason kilpamaailman 25 vuoden iässä vakavien peukalo- ja ranneongelmien vuoksi.

Voisi siis sanoa, että pääasialliset pelaajia riivaavat vaivat ovat jännetulehdus, rannekanavaoireyhtymä, selkärangan vinouma ja lihasaitio-oireyhtymä. 

Selkävaivat ovat yksi syy siihen, miksi e-urheilijat lopettavat uransa jo nuorina
Liiallinen pelaaminen ja tuntien koneella istuminen vahingoittavat videopelaajien selkää.

2. Refleksien hidastuminen on yksi syy siihen, miksi e-urheilijat lopettavat jo varhaisessa iässä

Refleksien hidastuminen on yksi sellainen tekijä, joka aikaistaa uran päättymistä, jo ennen 24 vuoden ikää. Tästä kiistellään paljon, sillä eräiden asiantuntijoiden mukaan refleksien hidastuminen ei näy vielä niin aikaisin, vaan pikemminkin vasta 39 ikävuoden jälkeen.

Plos One -lehti julkaisi tutkimuksen, jonka otanta oli 3305 StarCraft II -pelaajaa ja jossa tultiin siihen johtopäätökseen, että liikkeet ja refleksit ovat nopeimmillaan 24 vuoden iässä, minkä jälkeen alkaa asteittainen lasku, kunnes ne eivät ole enää kovan kilpailun edellyttämällä tasolla.

3. Pelaajat lopettavat henkisen uupumuksen vuoksi

Suuri keskittyminen, jota pelaajilta vaaditaan noin 16 tunnin ajan päivässä, aiheuttaa uupumusta, jota on vaikea sietää. Pelisessioiden kertyminen ja yhä vaativampi harjoittelu johtavat tuohon surullisenkuuluisaan henkiseen uupumukseen. Lisäksi pelaajilla on paineita voittaa, sillä kyseessä on laji, jossa henkilön osallistumisen validoivat voitot.

Tämä aiheuttaa osaltaan stressiä, heikentää suorituskykyä ja pakottaa pelaajat tauolle, joka on usein lopullinen, omaksuakseen muita rooleja pelaajien maailmassa.

4. Lihasväsymys on yksi syy siihen, miksi e-urheilijat lopettavat jo varhain

Seuraava syy e-urheilijoiden uran lopettamiseen ennen 24 vuoden ikää on lihasväsymys. Unen määrän vähenemisen lisäksi pelaajat altistuvat jatkuvalle lihasjännitykselle, joka kohdistuu yleensä niskan ja alaselän alueelle.

Vaikka pelituolit suunnitellaan yhä ergonomisemmiksi, tuntien paikallaan istuminen ja levon puute aiheuttavat jatkuvia lihaskontraktuuria.

5. Menestyksen puute

Viimeinen syy siihen, miksi e-urheilijat lopettavat uransa niin nuorina, on menestyksen puute. Vain pieni osa pelaajista saa muutettua tuntien vaivannäkönsä rahaksi odotetulla tavalla.

Arvioiden mukaan iso osa pelaajista tienaa vuodessa vain 10 000 dollaria. Tästä syystä he usein ryhtyvät lopulta tekemään jotain muuta tulojen hankkimiseksi, kuten streamaamaan.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Milloin lapsi on riippuvainen videopeleistä?

Poikkeukset e-urheilussa

24 vuotta näyttäisi siis olevan se ikä, jolloin videopelaajat aletaan luokitella “vanhoiksi” ja moni päätyy lopettamaan uransa. Poikkeuksena on kaksi pelityyliä: ampuminen ja taistelu.

Ampumapeleissä ikähaarukan maksimi voi olla 33–37 vuotta. Taistelupeleissä ikähaarukka vaihtelee jossakin tapauksissa 28–31 ikävuoden välillä. Mistä tämä pitkäikäisyys johtuu?

Se johtuu näiden pelimuotojen tarjoamista mahdollisuuksista haastaa kokemukseen pohjautuva reagointikyky ja analyyttinen silmä. Strategiat vaihtelevat, mutta ne onnistuvat olemaan kilpailukykyisiä ja osoittamaan, että ei ole mahdotonta pysyä mukana 3-kymppiseksi asti.

Tässä muutamia nimiä, jotka todistavat iän olevan vain numeroita:

  • Carlos “Ocelote” Rodriguez
  • Enrique “Xpeke” Cedeño
  • Ken “SephirothKen” Hoang
  • Ana “aNouC” Oliveras
  • Brandon “Saintvicious” DiMarco
Menestys on vaatimus uran jatkumiselle
Menestys ei ole taattu kaikille videopelaajille. Usein pelaajien täytyykin jättää uransa tulojen puutteesta johtuen.

Lue myös: Silmänsisäinen linssileikkaus

Pelaajien elämä lopettamisen jälkeen

Kaikki ei suinkaan pääty siihen, kun pelaajat lopettavat uransa taistelun saralla, sillä tämän jälkeen alkaa uusi vaihe, jossa he voivat hyödyntää hankkimaansa kokemusta tuolta lyhyeltä mutta opettavaiselta ajanjaksolta.

Heillä on esimerkiksi tilaisuus mentoroida huipulla olevia pelaajia, streamata pelejä ja johtaa omaa joukkuetta. Lisäksi ne, joilla on laajempaa näkemystä, ottavat vastaan tilaisuuksia toimitusjohtajina.

Videopelien maailmassa, jonka mediahuomio kasvaa kasvamistaan, jää lopulta nähtäväksi, jatkuuko se suuntaus jossa e-urheilijat lopettavat uusina tulokkaina, vai muuttuvatko olosuhteet niin, että heidän uransa voi jatkua pidempäänkin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Salazar G. Relación entre horas de uso de mouse y síntomas músculo esquelético en mano en videojugadores de computador. Universidad Peruana de Ciencias Aplicadas (UPC). 2019. Disponible en: http://hdl.handle.net/10757/648787.
  • Thompson J, Blair M y Henrey A. Sobre los 24: Declive persistente cognitivo-motor relacionado con la edad en los tiempos de reacción en un videojuego ecológicamente válido La tarea comienza en la edad adulta temprana. Plos One. 2014. Disponible en: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0094215.
  • Salthouse T. ¿Cuándo comienza el deterioro cognitivo relacionado con la edad? Neurobiol Aging. 2009.
  • Schroader D y Salthouse T. Efectos relacionados con la edad en la cognición entre los 20 y los 50 años de edad. Pers Indiv Differ. 2004.
  • Kadota T, Horinouchi T y Kuroda C. Desarrollo y envejecimiento del cerebro: evaluación con espectroscopia de RM de protones. AJNR Am J Neuroradiol. 2001.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.