Logo image
Logo image

Keitetyn sammakon syndrooma eli henkinen uupumustila

3 minuuttia
Kykenemättömyyttä reagoida huonoon kohteluun voidaan verrata keitetyn sammakon syndroomaan. Siinä on kyse sammakosta, joka käytti kaiken energiansa sopeutuakseen olosuhteisiin ja jolla ei kriittisen tilanteen tullessa ollutkaan enää voimia jäljellä pelastaakseen itsensä.
Keitetyn sammakon syndrooma eli henkinen uupumustila
Viimeisin päivitys: 13 toukokuuta, 2019

Keitetyn sammakon syndrooma viittaa henkiseen uupumukseen, joka aiheutuu tilanteesta jossa tunnet olevasi loukussa, mutta jatkat tilanteen sietämistä kunnes lopulta palat loppuun.

Voisi sanoa, että pidät itseäsi noidankehässä, joka kuluttaa sinua niin henkisesti kuin emotionaalisestikin, kunnes olet täysin ja kokonaisvaltaisesti väsynyt.

Olivier Clerc, ranskalainen kirjailija ja filosofi oli henkilö, joka käytti yksinkertaista esimerkkiä kuvastamaan tätä tilannetta ja loi tämän havainnollistavan esimerkin keitetyn sammakon syndroomasta. Katsotaanpa hieman tarkemmin mitä tämä tarkoittaa ja miten voimme oppia siitä.

Keitetyn sammakon syndrooma: sammakko, joka tuhlasi kaiken energiansa

Some figure

Tämä kertomus perustuu seuraavaan todenmukaiseen fysiikan lakiin: “Jos tahti, jolla lämpötila kuumenee, on hitaampi kuin 0,02 celsiusastetta minuutissa, sammakko pysyy paikoillaan ja kuolee, kun vesi muuttuu liian kuumaksi. Jos lämpötila kohoaa yhtään nopeammin, sammakko hyppää pois kattilasta ja pelastautuu.”

Joten aivan kuin Oliver Clerc selitti, jos laitat sammakon vesikattilaan ja alat lämmittää sitä pikku hiljaa, sammakko yksinkertaisesti sopeuttaa vähitellen sen ruumiin lämpötilan veden lämpötilaan.

Kun vesi alkaa kiehua, sammakko ei enää kykene sopeuttamaan lämpötilaansa ja yrittää sitten hypätä pois vedestä.

Surullista kyllä, sammakko ei enää kuitenkaan pysty pakenemaan, koska se on jo kuluttanut kaiken energiansa, eikä sillä ole enää voimia paeta. Sen seurauksena sammakko kuolee kiehuvaan veteen, sillä se ei pysty hyppäämään pelastaakseen itsensä.

Tämä herättää kysymyksen: mikä tappoi sammakon? Oliko se kiehuva vesi vai sammakon kyvyttömyys päättää, milloin hypätä pois?

Jos sammakko upotettaisiin 50 asteen lämpöiseen veteen kattilaan, se hyppäisi välittömästi pois pelastaakseen itsensä. Kun se kuitenkin sieti lämpötilan asteittaista nousua, se ei ymmärtänyt että se voisi, tai että sen pitäisi päästä pois.

Some figure

Hiljaa etenevä tilanteen paheneminen saa meidät luulemaan, että olemme kunnossa

Kun jonkin emotionaalisen tilanteen paheneminen on hidasta, sitä ei välttämättä huomaa. Tämä oikeuttaa puutteet meidän reaktioissamme, miksi emme vastusta tilannetta ja miksi lopulta hukumme pahanolon tunteeseen.

Kun muutos tapahtuu kyllin hitaasti, emme huomioi sitä. Siitä syystä tilanne ei aiheuta meissä vastustusta tai minkäänlaista reaktiota.

Tämän takia on olemassa tietyntyyppisiä romanttisia suhteita, työtoverisuhteita, perhetilanteita, ystävyyssuhteita ja jopa muita sosiaalisia tilanteita, joissa ei ole harvinaista havaita keitetyn sammakon syndrooman uhreja.

Joten kun riippuvaisuus, ylpeys, itsekkyys tai vaatimukset ilmenevät suhteessa pikkuhiljaa, on vaikea ymmärtää kuinka vahingollista tilanteessa onkaan olla. Itse asiassa se saattaa tuntua sinusta hyvältä, että kumppanisi tarvitsee sinua, esimiehesi luottaa sinun hoitavan joitain tiettyjä tehtäviä tai ystäväsi jatkuvasti tarvitsee huomiotasi.

Ajan mittaan kuitenkin nämä vaatimukset vähentävät reaktioitasi ja reaktioaikaasi. Ne kuluttavat kaiken energiasi ja kykysi nähdä, että kyseessä ei ole terveellinen suhde.

Some figure

Tämä hiljainen epämiellyttävyyteen sopeutuminen kuluttaa sinua sisältä ja hiljalleen sekä erittäin huomaamatta ottaa valtaansa koko elämäsi. Tämä estää sinua huomaamasta ja valmistamasta itseäsi reagoimaan tarpeellisella tavalla.

Tämän takia onkin välttämätöntä, että päätät tietoisesti pitää silmäsi auki ja että tiedät mitä haluat. Tämä on ainoa tapa, jolla voit ottaa hallintaasi asian, joka sumentaa aistejasi. Ainoa tapa kasvaa on mennä epämukavuusalueelle.

Monesti ympärilläsi olevat ihmiset eivät pidä siitä, että päätät noudattaa ja arvostaa omia oikeuksiasi. He ovat jo tottuneet siihen, että mukaudut heidän toiveisiinsa. Heille tämä muutos asenteessasi on epämiellyttävä.

Muista että joskus se, että sanot “nyt riittää!”, auttaa takaamaan hyvinvointisi ja omanarvontunteesi sekä turvaamaan rakkautesi itseäsi kohtaan.

Pidä siis aina mielessäsi keitetyn sammakon syndrooma, ja vältä vaipumasta kipuun ja epätoivoon, joka voi olla estettävissä, kunhan huomaat sen ajoissa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Clerc, O. (2007). La rana que no sabía que estaba hervida… y otras lecciones de vida. Madrid: Maeva
  • Savater, F. (1995). Ética Como Amor Propio. Libro de Mano.
  • Smith, A., & Rodríguez Braun, C. (2004). La teoría de los sentimientos morales. El libro de bolsillo.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.