Mikroaaltouunissa valmistetut sienet

Sieniä on käytetty ravintona jo tuhansia vuosia ja niitä arvostetaan edelleen ruoanlaitossa, sekä niiden herkullisen maun että ravintoarvojen vuoksi. Tällä kertaa valmistamme sienet nopeasti mikroaaltouunissa!
Mikroaaltouunissa valmistetut sienet
Anna Vilarrasa

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Anna Vilarrasa.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kukapa ei olisi joskus etsinyt helppoa, nopeaa ja terveellistä reseptiä, joka taatusti onnistuu? Tässä artikkelissa annamme ohjeet valmistaa sienet mikrossa nopeasti. Mikroaaltouunissa valmistetut sienet ovat valmiita muutamassa minuutissa, ja ovat erittäin maukkaita sekä kevyitä.

Tämä on yksi niistä ruoista, joita haluat valmistaa joka päivä. Neuvomme on valmistaa se alkupalaksi, lihan tai kalan seuraksi tai vaikkapa välipalapurtavaksi!

Sienet osana ruokavaliota

Mikroaaltouunissa valmistetut sienet ovat helppo, nopea ja terveellinen tapa lisätä sieniä päivittäiseen ruokavalioon. Vaikka kasvitieteellisesti ne ovat sieniä, elintarviketasolla ne on ryhmitelty samaan kategoriaan vihannesten kanssa.

Oikea valinta on hyvin ilmeinen niitä valittaessa, olipa kyseessä sitten torvisienet, kantarellit tai huhtasienet. Niissä kaikissa on vain vähän kolesterolia, natriumia ja kaloreita samalla kun ne tarjoavat lukuisia ravintoaineita, kuten kuitua, kaliumia, kuparia, seleeniä, antioksidantteja ja B-vitamiineja.

Niitä voidaan valmistaa monella eri tavalla ja niiden valmistukseen on olemassa lukuisia reseptejä. Sieniä voidaan käyttää muun muassa munakkaassa sekä paistaa, grillata ja lisätä liha- tai riisipataan.

Vaikka sienten valmistaminen mikroaaltouunissa ei ole kovin yleistä, tämä tarjoaa mahdollisuuden valmistaa sieniä puhtaalla, nopealla ja yleensä turvallisella tavalla. Kannustamme sinua kokeilemaan sienten valmistamista mikroaaltouunissa!

Mikroaaltouunissa valmistetut sienet ovat nopea tapa valmistaa ruokaa.
Mikroaaltouunin käyttö on lähes aina turvallista, kunhan noudatamme joitain varotoimia.

Mikroaaltouunissa valmistetut sienet

Tämä on yksinkertainen ja kevyt ruokalaji, jossa on ripaus poikkeuksellista makua kastikkeen ansiosta. Joten mennään asiaan!

Valmistukseen tarvittavat ainesosat:

 • 400 grammaa tuoreita sieniä
 • 3 valkosipulinkynttä
 • Muutama persiljan varsi maun mukaan
 • 3 ruokalusikallista ekstra-neitsytoliiviöljyä
 • Puolikkaan sitruunan mehu
 • Suolaa ja mustapippuria

Valmistusohjeet

 • Ensimmäinen tehtävä on leikata sienten jalat irti ja puhdistaa sienet, jotta päästää eroon niihin mahdollisesti jääneestä liasta. Sieniä voidaan hieroa hellästi veden alla tai rapsuttaa harjalla. Kuivaa ja laita sivuun.
 • Seuraavaksi kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet ja hienonna persilja. Sekoita ne kulhossa oliiviöljyn, sitruunamehun, suolan ja pippurin kanssa maun mukaan.
 • Nyt on aika viipaloida sienet ja laittaa ne mikroaaltouunin kestävään astiaan. Kaada kastike sekaan.
 • Peitä ylösalaisin käännetyllä lautasella ja kypsennä maksimiteholla noin 6 minuuttia. Halutessasi voit kypsentää niitä vielä muutaman ylimääräisen minuutin.
 • Ennen tarjoilua lisää suolaa sekä pippuria ja lopuksi loput kastikkeesta.

Mikroaaltouunissa valmistetut sienet juuston kera

Toinen tapa valmistaa sieniä mikroaaltouunissa on lisätä niihin hieman fetajuustoa, joka yhdistyy kauniisti sieten luonnolliseen makuun.

Ainekset aterian valmistukseen

 • 200 grammaa suuria sieniä
 • Ekstra-neitsytoliiviöljyä
 • 200 grammaa fetajuustoa
 • Suolaa ja pippuria
 • Oreganoa

Valmistusohjeet

 • Aloita pesemällä sienet ja poistamalla kaikki niiden sisältämä lika. Poista varovasti varsi, jotta sieni ei katkea. Jos ne ovat hyvässä kunnossa, ne voidaan varata käytettäväksi muissa ruoissa, kuten riisipadassa tai pastakastikkeessa.
 • Kuutioi seuraavaksi juusto samankokoisiksi kuutioiksi kuin sieniin jäänyt kolo, josta jalka irrotettiin.
 • Laita sienet vadille ja täytä juustolla. Mausta jokainen sieni suolalla sekä pippurilla ja kaada päälle hieman oliiviöljyä. Laita mikroaaltouuniin ja kypsennä 4 minuuttia maksimiteholla.
 • Vielä paremman tuloksen saamiseksi kypsennä sieniä mikroaaltouunissa vielä kolme minuuttia. Ennen tarjoilua ripottele päälle hieman oreganoa.
Sienet ja niiden valmistaminen
Sienet ovat monipuolisia ja terveellisiä. Niillä on mielenkiintoisia ravitsemuksellisia ominaisuuksia.

Mikroaaltouunissa valmistetut sienet ovat hyvä tapa lisätä kasviksia ruokavalioon

Yhteenvetona voidaan todeta, että mikroaaltouunissa valmistetuista sienistä voi tulla osa päivittäistä ruokavaliota. Yksinkertaisten ja monipuolisten vihannesreseptien tunteminen on hyödyllistä, sillä asiantuntijat suosittelevat sisällyttämään paljon kasviksia päivittäiseen ruokavalioon. Terveystieteilijät ovat nimenneet sienet elimistölle hyödyllisten yhdisteiden lähteiksi.

Yksi sienten eduista on se, että niitä voidaan maustaa monella eri tavalla. Sienet sopivat hyvin yhteen valkosipulin, persiljan, basilikan, korianterin tai oreganon kanssa. Mausteisen ruuan ystävät voivat lisätä ripauksen inkivääriä tai cayennepippuria.

Sieniä ostettaessa tuoreus on paras laadun indikaattori. Sienten tulee olla kiinteitä, homeettomia ja kuivia. Ne säilyvät hyvin avoimessa paperipussissa jääkaapissa noin 5 päivää. Puhdista ennen käyttöä liinalla tai harjalla, tai huuhtele veden alla.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Herkullinen tonnikalavoileipä
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Herkullinen tonnikalavoileipä

Tonnikalavoileipä on herkullinen, terveellinen ja se käy moneen tilanteeseen ja monelle aterialle. Luo omasi näistä resepteistä! • Cross G.A, Fung D.Y. The effect of microwaves on nutrient value of foods. Critical reviews in food science and nutrition. 1982. 16(4):355-81.
 • Géczi G, et al. No major differences found between the effects of microwave-based and conventional heat treatment methods on two different liquid foods. PLoS One. Enero 2013.8(1):e53720.
 • Organización Mundial de la Salud. Campos electromagnéticos & salud pública: Hornos microondas. Hoja informativa. Febrero 2005.
 • Valverde M.E, et al. Edible mushrooms: improving human health and promoting quality life. International Journal of Microbiology. Enero 2015. 376387.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.