Mustan sienen ominaisuudet ja käyttötarkoitukset

Mustan sienen kulutus pienentää monimutkaisten sairauksien riskiä sen antioksidanttikapasiteetin vuoksi. Lisäksi se sisältää kuituja, jotka ovat hyväksi ruoansulatuselimistölle.
Mustan sienen ominaisuudet ja käyttötarkoitukset
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Musta sieni eli auricularia polytricha kasvaa luonnollisesti trooppisessa ilmastossa. Sitä tavataan erityisesti Intiassa ja joillakin Tyynenmeren saarilla. Se kasvaa pääasiassa kaatuneiden puiden rungoilla. Kuitenkin vasta viime vuosina ihmiset ovat alkaneet viljellä sitä.

Näillä sienillä on monia terveydelle hyödyllisiä ominaisuuksia, joten niitä suositellaan sisällyttämään tasapainoiseen ruokavalioon. Tässä artikkelissa kerromme sinulle kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää tästä sienestä, jotta voit hyödyntää sen luontaisia ominaisuuksia.

Mustan sienen ravintoarvo

Musta sieni sisältää vain vähän kaloreita. Se sisältää vain 20 kcal 100 grammaa kohti. Se tarjoaa hiilihydraatteja ja käytännössä merkityksettömän määrän proteiineja ja rasvoja. Musta sieni on kuitenkin todella kuiturikas raaka-aine.

Mustan sienen hyödyt terveydelle.
Musta sieni erottuu kuitu- ja antioksidanttipitoisuudellaan.

Mikroelementtien kannalta se on loistava natriumin, kaliumin, kalsiumin ja fosforin lähde. Sen merkittävin ominaisuus on kuitenkin antioksidanttien ja fytoravinteiden läsnäolo.

Kulinaariset käyttötarkoitukset

Mustia sieniä käytetään usein kastikkeisiin. Voit myös lisätä sitä keittoihin ja liemiin sen aistinvaraisten ominaisuuksien parantamiseksi.

Lisäksi se sopii erinomaisesti muhennoksiin, koska se korostaa lihan makua.

Sienet lisäävät värejä ja erityisiä makuja ruokiin. Se vaikuttaa myös tiettyyn hyytelömäiseen tekstuuriin.

Mustan sienen terveyshyödyt

Mustan sienen kulutus voi tuoda useita terveyshyötyjä. Seuraavaksi kerromme niistä riippumatta siitä, onko näillä ominaisuuksilla tieteellistä tukea.

Viivästyttää ikääntymistä

Syötävät kasvit sisältävät yleensä antioksidanttikapasiteetin omaavia fytoravinteita. Musta sieni kasvaa yleensä puussa, joten se ei ole poikkeus ja sillä on useita pigmenttejä, jotka vastaavat sen väristä. Niitä kutsutaan antosyaaneiksi.

On näyttöä siitä, että nämä yhdisteet voivat neutraloida vapaiden radikaalien muodostumisen ja siten vähentää monimutkaisten sairauksien kehittymisen riskiä. Lisäksi ne voivat viivästyttää ennenaikaisen ikääntymisen alkamista.

Musta sieni saattaa parantaa immuunijärjestelmän toimintaa

Musta sieni sisältää merkittävän määrän prebioottisia yhdisteitä. Nämä eivät ole muuta kuin liukoisia kuituja, jotka fermentoituvat suoliston tasolla. Se edistää hyvän mikrobin kasvua suolistossa.

Näin ollen mustasta sienestä voi olla apua immuunijärjestelmän toiminnassa, väittää Immunology and Cell Biology -lehdessä julkaistu tutkimus. Tämä johtuu siitä, että kehon puolustuskyvyn ja mikrobin laadun suhde on läheinen. Jälkimmäiset toimivat esteenä patogeenisille mikro-organismeille.

Mustan sienen hyödyt immuunijärjestelmälle.
Mustan sienen kulutus saattaa tukea immuunijärjestelmän toimintaa.

Musta sieni saattaa suojata maksaa

Tämä on kaikista kiistanalaisin väite. On kuitenkin joitain todisteita jatkuvasta antioksidanttien saannista, jotka näennäisesti edistävät maksan terveyttä. Tämä johtuu siitä, että antioksidantit auttavat hillitsemään tulehdusta ja neutraloimaan maksan tuottamia jätteitä, mikä helpottaa niiden poistumista kehosta.

Vasta-aiheet

Tällä hetkellä musta sienellä ei ole tunnettuja sivuvaikutuksia, joten se on turvallinen tuote ja sen kaupallistaminen on laillista kaikissa maissa.

Muista, että sinun on pestävä ja kypsennettävä sienet kunnolla ennen syömistä bakteerien sekä lian poistamiseksi. Se on paras tapa välttää terveysriskit.

Valmistustapoja

Kuten edellä mainittiin, paras tapa valmistaa musta sieni on leikkaamalla se pieniksi paloiksi ja lisäämällä kastikkeisiin, riisiin, liemiin ja keittoihin. Se tarjoaa hyvän määrän makua ja väriä sekä parantaa minkä aistinvaraisia ​​ominaisuuksia.

Mustaa sientä on mahdollista ostaa myös kuivattuna. Liota se ensin ennen keittämistä, ellet lisää sitä keittoon tai muhennokseen.

Musta sieni on loistava lisä mihin tahansa ruokaan

Musta sieni on hyväksi terveydelle, mutta sen käyttö ei ole yleistä monissa maissa. Löydät sitä kuitenkin monista aasialaisista ruokalajeista.

Länsimaissa yleisin muoto on joko purkitettu tai kuivattu musta sieni. Tämä johtuu siitä, että nämä prosessit pidentävät sienen säilyvyyttä muuttamatta sen aistinvaraisia ​​ominaisuuksia liikaa. Suosittelemme, että lisäät sen ateriasi, se antaa erilaisen makuelämyksen ja huomattavan määrän antioksidantteja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Winter AN, Bickford PC. Anthocyanins and Their Metabolites as Therapeutic Agents for Neurodegenerative Disease. Antioxidants (Basel). 2019 Aug 22;8(9):333
  • Pujari R, Banerjee G. Impact of prebiotics on immune response: from the bench to the clinic. Immunol Cell Biol. 2020
  • Farzaei MH, Zobeiri M, Parvizi F, El-Senduny FF, Marmouzi I, Coy-Barrera E, Naseri R, Nabavi SM, Rahimi R, Abdollahi M. Curcumin in Liver Diseases: A Systematic Review of the Cellular Mechanisms of Oxidative Stress and Clinical Perspective. Nutrients. 2018

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.