Logo image
Logo image

Natriumin saannin vähentäminen: 3 suositusta

3 minuuttia
Onko sinulla todettu korkea verenpaine ja onko sinua kehotettu vähentämään natriumin saantia? Tässä tulee kolme vinkkiä sen tekemiseksi.
Natriumin saannin vähentäminen: 3 suositusta
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Monelle ihmiselle natriumin saannin vähentäminen on välttämätöntä, sillä heidän sydän- ja verisuoniterveytensä riippuu siitä. Natrium on yksi runsaimmista mineraaleista elimistössä ja suorittaa niinkin tärkeitä toimintoja kuin hermoimpulssien kuljetus.

Natriumin runsas saanti on kuitenkin yhdistetty heikkoon ennusteeseen korkeasta verenpaineesta kärsivillä henkilöillä. Tästä syystä aiomme nyt jakaa useita suosituksia natriumin saannin vähentämiseksi ruokavaliosta. Jos otat ne käyttöösi, huomaat terveytesi paranevan keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.

Näitä vinkkejä tulee noudattaa vain niiden henkilöiden, joilla on ongelmia tämän mineraalin kanssa. Suositukset voivat olla erilaiset urheilijoille tai muille runsaasti hikoileville ihmisille. Jos sinulla on mitään kysyttävää, muista kääntyä lääkärin puoleen.

Natriumin saannin vähentäminen: 3 suositusta

Seuraavaksi keskustelemme keinoista vähentää natriumin saantia ruokavaliosta. Muista, että jos sinulla on mitään kysyttävää natriumin saannin vähentämisestä, sinun on parasta kääntyä asiantuntijan puoleen, joka voi auttaa sinua laatimaan ihanteellisen ruokavalion.

1. Varo säilykkeitä

Suolakurkut ja säilykkeet ovat hyvä vaihtoehto elintarvikkeiden säilyvyyden kannalta ja silloin, kun halutaan syödä sesongin ulkopuolisia tuotteita. Ne ovat houkutteleva ja kätevä tapa saada syötyä tiettyjä vihanneksia läpi vuoden.

Tölkkipalkokasveja esimerkiksi pidetään terveellisinä prosessoituina elintarvikkeina. Niiden säännöllinen syönti auttaa turvaamaan riittävän kuidun saannin, mikä on suoraan yhteydessä parempaan suoliston terveyteen. Tämä on vahvistettu International Journal of Clinical Practice -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa, jossa niiden todetaan vähentävän verenkierto-ongelmia iäkkäämmillä ihmisillä.

Sen sijaan suolakurkut ja oliivit sisältävät usein runsaasti natriumia, joka voi olla haitallista tietyille ihmisille. Tämän mineraalin saanti ruokavaliosta on yhdistetty verenpaineen kohoamiseen, vaikkakin viimeisimmät tieteelliset artikkelit osoittavat tässä jonkin verran epäjohdonmukaisuutta.

Ennen kuin toisin vahvistetaan, lääkärien määräyksenä on kuitenkin vähentää suolan kulutusta korkeasta verenpaineesta kärsivillä potilailla.

Some figure
Natriumin määrä suolakurkuissa on hyvin runsas ja näin haitallinen korkeasta verenpaineesta kärsiville potilaille.

Lue lisää: Onko säilykkeiden liemiä turvallista nauttia?

3. Natriumin saannin vähentäminen: kastikkeet

Valmiskastikkeet sisältävät yleensä runsaasti suolaa. Natriumin saannin vähentämiseksi nämä elintarvikkeet kannattaakin poistaa tavanomaisesta ruokavaliosta.

Valmiskastikkeiden pahin puoli ei kuitenkaan ole niiden natriumsisältö, vaan niiden liiallinen kaloripitoisuus. Joissakin tapauksissa ne sisältävät myös transrasvaa, mikä on toinen terveydelle haitallinen tekijä. Nämä rasvat on yhdistetty kohonneeseen kroonisten tulehdussairauksien riskiin, kuten todetaan BMJ-lehdessä julkaistussa artikkelissa.

Jos haluat syödä kastikkeita, ne on parasta valmistaa itse kotona. Näin tiedät mitä aineksia kastike sisältää ja mistä ne ovat peräisin.

Jos tästäkin huolimatta haluat ostaa kaupan valmiskastikkeita, on tärkeää lukea tuoteseloste ja välttää liiallista natriumia, lipidejä ja transrasvaa. Tuotteen ravintosisällön varmistaminen on tärkeä neuvo.

Lue myös: Herkullinen kotitekoinen jogurttikastike

3. Vältä pikaruokaa

Pikaruokateollisuudessa elintarvikkeisiin lisätään yleensä runsaasti suolaa maun parantamiseksi, mistä syystä niiden natriumpitoisuus on korkea. Lisäksi pikaruokaketjujen ateriat sisältävät usein terveydelle haitallisia lisäaineita. Tällaiset ruoat on yleensä joko uppopaistettu tai leivitetty, mikä sekin osaltaan heikentää niiden ravitsemuksellista laatua.

Terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion tulee sisältää tuoreita ruokia, ja samalla on suositeltavaa vähentää prosessoitujen elintarvikkeiden kulutusta haitallisten aineiden vaikutusten vähentämiseksi verenkiertoelimistössä.

Osana korkean verenpaineen hallintastrategiaa ravitsemusasiantuntijat suosittelevat vähentämään hyvin reilusti pikaruoan syöntiä. Näin varmistetaan se, ettei potilas pääse suoraan käsiksi sellaiseen ruokaan, joka horjuttaisi sisäistä nestetasapainoa johtaen kohonneisiin verenpainelukemiin.

Some figure
Pikaruoka ei ole terveellistä, sillä siinä on runsaasti suolaa ja lisäaineita parantamassa sen ulkonäköä, jotta se houkuttelisi kuluttajia.

Natriumin saannin vähentäminen voi olla välttämätöntä joissakin tapauksissa

Jos sinulla on korkea verenpaine, lääkäri kehottaa sinua todennäköisesti vähentämään natriumin saantia ruokavaliostasi välttääksesi sairauden etenemisestä johtuvat komplikaatiot. Tämän ohjeistuksen noudattamiseksi on tärkeää ottaa huomioon tässä artikkelissa antamamme neuvot.

Muista, että terveellinen ruokavalio pohjautuu monipuolisuuteen ja ennen kaikkea tuoreisiin raaka-aineisiin ja kasviksiin. Tavoitteena on yhdistää terveellinen ravitsemus säännölliseen liikuntaan terveyden parantamiseksi.

Jos olet urheilija, ota yhteyttä ravitsemusasiantuntijaan ennen kuin päätät vähentää natriumin saantia ruokavaliosta. Muutoin saatat horjuttaa elektrolyyttitasapainoa ja heikentää näin suorituskykyäsi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Emmanuel A., Mattace Raso F., Neri MC., Petersen KU., et al., Constipation in older people: a consensus statement. Int J Clin Pract, 2017.
  • Pathak CM., Ix JH., Anderson CAM., Woodell TB., et al., Variation in sodium intake and intra individual change in blood pressure in chronic kidney disease. J Ren Nutr, 2018. 28 (2): 125-128.
  • Souza RJ., Mente A., Maroleanu A., Cozma AI., et al., Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease and type 2 diabetes: systematic review and meta analysis of observational studies. BMJ, 2015.
  • Castro-Martínez, María Guadalupe, et al. “Ácidos grasos trans de la dieta y sus implicaciones metabólicas.” Gaceta Médica de México 146.4 (2010): 281-288.
  • Pastor-Zarandona, Omar Alonso, and Juan Manuel Viveros-Paredes. “Ingesta de comida rápida y su influencia en la producción de N-aciletanolaminas involucradas en el ciclo hambre-saciedad.” Revista mexicana de trastornos alimentarios 8.2 (2017): 171-184.
  • Soto, Juan Ramón. “Tratamiento no farmacológico de la hipertensión arterial.” Revista Médica Clínica Las Condes 29.1 (2018): 61-68.
  • Sánchez, Ramiro A., et al. “Guías latinoamericanas de hipertensión arterial.” Revista chilena de cardiología 29.1 (2010): 117-144.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.