Onko säilykkeiden liemiä turvallista nauttia?
Säilykkeet tarjoavat kätevän mahdollisuuden nauttia ympäri vuoden myös sellaisista elintarvikkeista, joita on yleensä saatavilla vain omaan sesonkiaikaan. Tällä tavoin varmistamme sekä tuotteen ravitsemuksellisen laadun että oikeaoppisen hygienian elintarvikkeen turvalliseksi kuluttamiseksi.
Samalla monelle meistä nousee kuitenkin mieleen kysymys siitä, onko säilykkeiden liemiä turvallista nauttia. Voi olla, että nämä nesteet sisältävät joissakin tapauksissa varsin kelvollisen annoksen elimistölle hyödyllisiä mikroravinteita. Muissa tapauksissa ne voivat kuitenkin koostua suurelta osin erilaisista lisäaineista tai suurista määristä natriumia, jonka liiallista kuluttamista kannattaa tietysti välttää. Tässä artikkelissa haluamme kertoa tarkemmin, missä tilanteissa näiden säilykkeiden liemien kulutus on turvallista ja missä tapauksissa taas niiden nauttimista kannattaa välttää.
Kalasäilykkeet
Näissä elintarvikkeissa neste, jota normaalisti käytetään tuotteen hyvän säilyvyyden takaamiseksi, on yleensä öljyä. Tästä syystä, ja koska rasvaliukoiset vitamiinit liukenevat juuri tähän väliaineeseen, on suositeltavaa, että tätä lientä käytetään ruoanlaitossa hyväksi tärkeiden ravinteiden menettämisen välttämiseksi.
D-vitamiinin puute on endeemistä väestön tasolla. Tämän vitamiinin alhaisiin arvoihin on liitetty myös lisääntynyt sydän- ja verisuonisairauksien riski, kuten vuonna 2016 julkaistu tieteellinen artikkeli myös puoltaa.
Suomalaisissa tutkimuksissa on taas todettu, että D-vitamiinin puutos on hiukan yleisempää naisilla kuin miehillä, mutta kyseessä on ennen kaikkea varsin yleinen ilmiö, sillä D-vitamiinin saanti on luuston terveyden kannalta riittävää vain joka kuudennella suomalaisella. D-vitamiinin puutostilalle altistavia tekijöitä ovat muun muassa ylipaino, korkea ikä, ravinnon yksipuolisuus ja jopa ulkoilun vähäinen määrä, sillä yksi parhaimmista D-vitamiinin lähteistä on auringonvalo, jota Suomessa on saatavilla suhteellisen harvoin.
Rasvainen kala, kuten tonnikala, jota nautitaan yleensä säilykkeenä, on yksi harvoista elintarvikkeista, jotka tarjoavat merkittäviä annoksia tätä vitamiinia. Siksi tölkin sisällä olevan öljyn hävittäminen tarkoittaa tämän välttämättömän ravintoaineen saannin vähentämistä merkittävällä tavalla.
Toisinaan voimme törmätä kaupassa myös sellaisiin kalasäilykkeisiin, joissa neste koostuu suolavedestä. Tällöin säilykkeiden liemiä ei ole niin järkevää nauttia, sillä suolaveden kuluttaminen tarkoittaisi toisin sanoen korkeampaa natriumpitoisuutta myös elimistössä.
Muun muassa Nutrients -lehdessä julkaistu tutkimus puoltaa sitä, että suurten natriumiannoksien nauttiminen on liitetty korkean verenpaineen riskiin. Tästä syystä on tärkeää tarkistaa ennen säilykenesteen kuluttamista, onko kyseessä öljyyn vai suolaveteen säilötty tuote.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: Onko D-vitamiini avain parempaan lihasten toimintaan?
Säilykevihannekset
Suurimpaan osaan säilykevihanneksia sisältävistä säilykkeitä on lisätty lientä, joka koostuu vedestä, askorbiinihaposta ja joissakin tapauksissa myös suolasta. Tällaisten säilykkeiden liemiä voi käytännössä katsoen nauttia, ellei meidän täydy pitää tarkkaa kirjaa päivittäistä natriumin saannista.
Monissa tapauksissa säilykevihannesten neste heitetään pois sen takia, että se voi vaikuttaa tuotteen aistinvaraiseen (maku, haju, ulkonäkö) laatuun, mutta ei siksi, että se olisi terveyden kannalta haitallista.
On kuitenkin suositeltavaa, että ennen minkä tahansa säilykkeen nauttimista käännät katseesi säilykkeen ravintosisältöön mahdollisten lisäaineiden tunnistamiseksi. Jos huomaat liemessä käytettävän askorbiinihapon lisäksi tuotteessa muita säilöntäaineita, säilykenesteen nauttimisessa kannattaa olla maltillinen.
Kaikesta huolimatta tietyt säilykevihannekset, kuten palkokasvit, kannattaa kuitenkin pestä ennen niiden käyttöä ruoanlaitossa, koska säilykkeessä tuleva neste muuttaa niiden makua.
Säilöttyjen vihannesten liemen nauttiminen auttaa vähentämään sellaisten vesiliukoisten vitamiinien, kuten B-ryhmän vitamiinien, menetystä, jotka voivat liueta tähän nesteeseen elintarvikkeen säilöntä- ja lämpökäsittelyprosessin aikana.
Säilötyt vihannekset ovat suositeltavia ruokia
Vaikka tuoreiden elintarvikkeiden kulutus tulisi aina asettaa etusijalle jalostettujen tai säilöttyjen elintarvikkeiden sijaan, emme saa kuitenkaan unohtaa, että säilöttyjä vihanneksia voidaan lisätä osaksi ruokavaliota aivan yhtä hyvin. Ensinnäkin ne omaavat lähes samat ravinto-ominaisuudet kuin niiden tuoreet versiot, ja lisäksi säilykkeiden aistinvarainen laatu on monissa tapauksissa enemmän kuin kelvollinen.
Samalla tapaa säilötyt vihannekset antavat meille mahdollisuuden kuluttaa ruokavaliossamme myös sellaisia kausiluonteisia ruokia, joita ei välttämättä ole saatavilla tuoreena lajikkeen oman sesonkiajan ulkopuolella. Samalla tapaa säilykkeet ovat loistava keino säilöä riittävästi ruokaa varastoon ilman, että kaupassa tulisi käydä koko ajan. Lisäksi ei pidä unohtaa, että markkinoilla olevien säilykevihannesten hinta on yleensä myös erittäin kilpailukykyinen.
Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Tiedätkö, missä kuudessa ruoassa on eniten myrkkyjä?
Mitä meidän tulisi pitää mielessä
Kala- ja vihannessäilykkeet ovat suositeltava vaihtoehto, joita voidaan turvallisesti kuluttaa osana tavanomaista ruokavaliota. Toisaalta on kuitenkin tärkeää muistaa noudattaa elintarvikkeiden mukana tulevia merkintöjä. Jos huomaat ravintosisällössä runsaasti muita säilöntäaineita natriumin tai askorbiinihapon lisäksi, näiden tuotteiden liemen nauttimista kannattaa ehdottomasti rajoittaa.
Suolaisen säilykenesteen nauttiminen on tyypillisesti haitallista vain niille ihmisille, jotka joutuvat seuraamaan tarkkaan päivittäistä natriumin saantiaan, kuten korkeasta verenpaineesta kärsivät.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Wang TJ., Vitamin D and cardiovascular disease. Annu Rev Med, 2016. 67: 261-72.
- Grillo A., Salvi L., Coruzzi P., Salvi P., Parati G., Sodium intake and hypertension. Nutrients, 2019.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.