Herkullinen kotitekoinen jogurttikastike

Kotitekoinen jogurttikastike on hyvin monikäyttöinen ja sopii monien eri ruokalajien kanssa. Kannattaa kokeilla yhtä seuraavista versioista.
Herkullinen kotitekoinen jogurttikastike
Anna Vilarrasa

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Anna Vilarrasa.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Useimmat kauppojen kastikkeet voi valmistaa itsekin kotona. Tänään jaamme kotitekoisen jogurttikastikkeen reseptin, joka on sekä maukas että monikäyttöinen. Kotitekoinen jogurttikastike sopii hyvin monen tyyppisten ruokien kanssa.

Kotitekoisten kastikkeiden hyödyt

 • Niitä voi muunnella oman maun mukaan käyttämällä omia lempiaineksia.
 • Niissä voi käyttää tuoreita raaka-aineita ja ne voi valmistaa juuri ennen tarjoilua, jotta jogurtin ominaisuudet säilyvät.
 • Kotitekoiset kastikkeet ovat edullisempia, erityisesti jos kastiketta valmistaa vain tarvittavan määrän.
 • Kun kastiketta valmistaa vain tarvittavan määrän, jäljelle jää vähemmän tähteitä pilaantumaan (jogurtti pilaantuu helposti).
 • Kastiketta voi muunnella syöjien tarpeiden mukaan. Useimmat aidot jogurtit, joissa on eläviä bakteereja eli probiootteja, ovat vähälaktoosisia, eli niitä voivat syödä myös laktoosi-intoleranssista kärsivät ihmiset. Kaupoissa myydään myös vegaanijogurttia.

Erilaiset kotitetekoiset jogurttikastikkeet

Jogurttikastikkeita voi valmistaa vaikka minkälaisia. Jogurtti on monikäyttöinen tuote, joka sopii hyvin yhteen kaikenlaisten raaka-aineiden kanssa, kuten mausteiden, yrttien ja jopa liemeen säilöttyjen tuotteiden (esim. suolakurkkujen). Jogurtista voi näin ollen valmistaa niin suolaisia, mausteisia, makeita kuin hapanimeliäkin kastikkeita. Kaikki riippuu ruokalajista, jonka kanssa kastiketta syödään.

Kevyempi kotitekoinen jogurttikastike valmistuu laimentamalla luonnonjogurttia pieneen määrään vettä. Jos sen sijaan haluat kastikkeesta paksumpaa esimerkiksi dippailua varten, valitse täysrasvainen tai kreikkalainen jogurtti. Siihen voi lisätä suolakurkkua, oliiveja tai vaikka anjoviksia.

Minkä kanssa kotitekoinen jogurttikastike sopii

Kotitekoinen jogurttikastike sopii lähes kaiken kanssa. Sitä voi käyttää esimerkiksi seuraavilla tavoilla.

Kotitekoinen jogurttikastike sopii vaikka dippailuun

Dippikastikkeena

Dippikastike on paksu kastike, joka sopii hummuksen tai guacamolen tavoin kasvistikkujen, paahtoleivän ja pitaleivän dippaukseen.

Jogurttipohjaisen dippikastikkeen valmistuksessa kannattaa käyttää maustamatonta kreikkalaista jogurttia sekä mausteita tai tuoreita yrttejä oman maun mukaan.

Kotitekoinen jogurttikastike sopii täytteeksi

Pidätkö kebabista, burritoista tai kasvistäytteisistä patongeista? Siinä tapauksessa kannattaa ehdottomasti koittaa kreikkalaista tsatsiki-kastiketta, joka sopii erinomaisen hyvin tämän tyyppisten ruokien täytteeksi. Tsatsiki lienee kaikkein tunnetuin jogurttikastike. Sen maku on raikas ja se antaa kermaisuutta ruokaan.

Maustekastikkeena

Jogurttikastikkeella voi maustaa kasvikset, riisin, pastan ja salaatit. Se sopii kastikkeeksi myös höyrytetyille kasviksille.

Kokeile vaihtaa kaupan valmiit salaatinkastikkeet kotitekoiseen jogurttikastikkeeseen. Kotitekoinen jogurttikastike on kermaisempaa, kevyempää, helpompi sulattaa ja vähärasvaisempaa kuin esimerkiksi hapankermasta tai juustosta valmistetut kastikkeet.

Kotitekoinen jogurttikastike sopii salaatinkastikkeeksi

Jogurttikastikkeet ovat mainio lisä sekä liha- että kalaruokiin. Ne sopivat loistavasti esimerkiksi lammaspadan tai vaikka pelkän grillatun kananrinnan kanssa.

Jos kaipaat kastiketta kala-ateriaan, kuten lohen tai kummeliturskan oheen, sekoita jogurttiin tilliä, ruohosipulia ja currya tai sinappia.

Kotitekoinen jogurttikastike – paras resepti

Jogurttikastikkeita voi siis valmistaa monenlaisia ja moneen eri makuun. Aitoon jogurttikastikkeeseen kuuluu kuitenkin tiettyjä perusraaka-aineita.

Kotitekoinen jogurttikastike valmistuu esimerkiksi sitruunasta ja jogurtista

Ainekset neljälle hengelle:

 • 250 g jogurttia. Peruskastike tehdään sokerittomasta luonnonjogurtista. Varo kevytjogurtteja eli niitä joissa on 0 % rasvaa, sillä niihin on tavallisesti lisätty sokeria tai makeutusaineita.
 • 1-2 rkl oliiviöljyä. Voit käyttää myös miedompaa kasviöljyä, jos oliiviöljyn maku on liian vahva, kunhan valitset aina kylmäpuristetun kasviöljyn.
 • 5 dl sitruunamehua
 • 1 tl merisuolaa
 • ½ tl jauhettua mustapippuria

Kaada kaikki ainekset kulhoon aloittaen jogurtista, öljystä ja sitruunamehusta. Mausta sitten oman maun mukaan ja sekoita huolellisesti lusikalla tasaiseksi. Jos et käytä kastiketta heti, laita se säilöön jääkaappiin. Se säilyy enintään seuraavaan päivään.

Maista kastiketta ja lisää halutessasi vielä jotain muuta ainesosaa. Toivottavasti tämä kotitekoinen jogurttikastike maistuu!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Srour B., Fezeu LK., Kesse Guyot E., Alles B., et al., Ultra processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study. BMJ, 2019.
 • Tomdio A., Ritchie M., Miller AC., Omega 3 fatty acids and cardiovascular disease prevention. Am Fam Physician, 2019. 100 (4): 209-210.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.