Valmista kotona herkullinen palapaisti

Opi valmistamaan herkullinen palapaisti tässä artikkelissa!
Valmista kotona herkullinen palapaisti

Viimeisin päivitys: 13 heinäkuuta, 2019

Palapaisti on perinteinen ruokalaji Portugalissa, Espanjassa, Ranskassa, Italiassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Se valmistetaan tavallisesti kuumuudenkestävässä keraamisessa padassa, mutta nykyään moni turvautuu sen valmistuksessa painekattilaan.

Palapaistiin tulevat ainesosat vaihtelevat maasta riippuen. Palapaistista ei esimerkiksi tehdä tulista Euroopassa, kun taas joissakin Latinalaisen Amerikan maissa sen valmistuksessa käytetään tietyn tyyppisiä chilipippureita.

Palapaisti valmistetaan tyypillisesti ainakin neljälle hengelle, sillä se on perinteisesti koko perheen ateria. Lisäksi on hyvä huomauttaa, että se toimii yleensä pääateriana.

Seuraava palapaistiresepti on hyvin helppo, sillä siihen tulee lähes kaikille maistuvia perusaineksia: perunoita ja porkkanoita. Huomionarvoista on myös se, että porkkana antaa aterialle makeutta. Jos pidät porkkanan mausta, voit lisätä sitä ruokaan enemmänkin!

Palapaisti perunoilla ja porkkanoilla

Perunat ovat palapaistin perusainesosa

Ainekset 4 hengelle

 • 2 laakerinlehteä
 • ½ kg perunoita
 • 1 sipuli
 • ½ kg naudan sisäfilettä
 • 1 kypsä tomaatti
 • ekstra-neitsytoliiviöljyä
 • 2,5 dl valkoviiniä
 • 14 keskikokoista porkkanaa
 • 1 tl paprikajauhetta
 • mausteet: suolaa, sahramia, kolme kokonaista pippuria (valinnainen)

Valmistus

 1. Ensiksi pese ja paloittele liha. Tämän jälkeen esilämmitä uuni 200 ºC:een.
 2. Hienonna sipuli. Suikaloi tomaatti ja porkkanat ja paloittele perunat (kuorimatta).
 3. Laita pannulle oliiviöljyä ja kuullota siinä kasviksia, kunnes sipuli ruskistuu kevyesti. Paista seuraavaksi lihaa pannulla, mutta älä kypsennä sitä kokonaan. Kun se on valmista, mausta.
 4. Kaada sitten oliiviöljyä padan pohjalle, kunnes pohja peittyy kokonaan. Laita pata uuniin 5 minuutiksi lämpiämään ja tämän jälkeen laita sinne perunat ja liha sekä viini ja laakerinlehdet. Kaikkien ainesten tulisi olla kokonaan nesteen peitossa.
 5. Peitä kannella ja anna palapaistin kypsyä uunissa 20 minuuttia. Tarkista tämän jälkeen perunoiden kypsyys ja lisää muut vihannekset. Lisää tarvittaessa enemmän vettä, jotta ainekset peittyvät kokonaan.
 6. Peitä taas ja anna kypsyä 5 minuuttia.

Palapaisti toisella tavalla

Palapaisti voi sisältää myös sipulia ja valkosipulia

Ainekset

 • oliiviöljyä
 • 1 tuore valkosipuli
 • 3 keskikokoista sipulia
 • 4 keskikokoista porkkanaa
 • 5 dl valkoviiniä
 • 2 isoa punaista omenaa
 • 2 desiä kuivattuja aprikooseja
 • 2 desiä kivettömiä kuivattuja luumuja
 • mausteet: suolaa, jauhettua mustapippuria, tuoretta rosmariinia

Valmistus

Palapaisti valmistumassa keittiössä
 1. Marinoi naudanliha päivää ennen runsaassa määrässä viiniä, tuoretta rosmariinia, suolaa ja pippuria. Anna marinoitua vähintään 10-12 tuntia. Seuraavana päivänä esilämmitä uuni 200 ºC:een.
 2. Peitä paistinpannun pohja runsaalla määrällä oliiviöljyä.
 3. Tämän jälkeen suikaloi omenat kuorineen. Pilko sipuli ja valkosipuli pieniksi palasiksi. Kuullota sipulia ja valkosipulia keskilämmöllä oliiviöljyllä valellussa pannussa. Kun ne ovat valmiita, laita sivuun.
 4. Laita pata uuniin lämpiämään ja lisää sinne sitten naudanliha ja perunat. Laita päälle kuullotetut sipulit ja valkosipulit. Aivan kuten aiemmassa reseptissä, kaikkien ainesten tulisi olla kokonaan nesteen peitossa.
 5. Ensimmäisten 15 minuutin jälkeen avaa uuni ja tarkista, onko liha ruskistunut. Jos on, käännä se niin että se ruskistuu toiseltakin puolelta. Tarvittaessa lisää lasillinen vettä ja toinen lasillinen viiniä ja anna kypsyä.
 6. Ennen tarjoilua lisää omenat, aprikoosit ja luumut.
 7. Nauti!

Kuten näistä resepteistä voit huomata, liha on pidettävä kosteana sen mureuden ja pehmeyden takaamiseksi. Näin sitä on helpompi leikata. Marinointi on yksi tärkeimmistä vaiheista, sillä se antaa ruoalle sen maun.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Pote gallego – maukas espanjalainen pataruoka
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Pote gallego – maukas espanjalainen pataruoka

Alkuperäinen pote gallego ei ole kasvisruoka, mutta siitä voi tehdä myös kasvisversion. Eläinrasva tosin tuo pataan paljon makua.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.