Kahden viikon puhdistuskuuri keholle

Kahden viikon puhdistuskuuri keholle
Renata Sylwia Kosierb Fernández

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Renata Sylwia Kosierb Fernández.

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Tämä kahden viikon puhdistuskuuri auttaa kehoasi pääsemään eroon myrkyistä ja kuona-aineista, joilla on haitallinen vaikutus terveyteen. Aloita kahden viikon puhdistuskuuri noudattamalla seuraavassa esiteltyä puhdistavaa ruokavaliota.

Miksi kahden viikon puhdistuskuuri kannattaa tehdä?

Keho kannattaa puhdistaa säännöllisesti, sillä elimistö kuormittuu vuosien saatossa niin ympäristön vaikutuksista, kuten ilmansaasteista ja kemikaaleista, kuin nauttimamme ravinnon johdosta. Myös negatiiviset tuntemukset, stressi ja epäterveellinen elämäntyyli vaikuttavat haitallisten aineiden kertymiseen.

Jos myrkyt eivät poistu kehosta, ne aiheuttavat pitkällä aikavälillä terveysongelmia ja etenkin maksa, munuaiset ja suolisto kärsivät kuona-aineista. Seuraamalla puhdistavaa ruokavaliota karkotat tauteja aiheuttavat vapaat radikaalit ja autat kehoa toimimaan tehokkaammin.

Ennen puhdistuskuurin aloitusta

Ennen kuin kahden viikon puhdistuskuuri alkaa, on tärkeää pitää mielessä muutama asia. Riittävä lepo on tärkeää ja sinun tulee myös pitää huolta siitä, että saat tarpeeksi proteiineja ja vitamiineja päivittäisestä ruokailusta.

Kahden viikon puhdistuskuuri on kokonaisvaltainen. Sen aikana kannattaa vältellä seuraavia ruoka-aineita: gluteenia, jyviä, maitotuotteita ja sokeria. Lisää hedelmien ja raakojen kasvisten määrää ja nauti tummaa riisiä, pähkinöitä, merisuolaa ja oliiviöljyä.

Luo vaihtelua päivittäiseen syömiseen. Älä syö samoja aterioita päivästä toiseen, sillä tylsistyt nopeasti. Kokeile erilaisia reseptejä ja täytä jääkaappi terveellisillä välipaloilla ja ruoka-aineilla. Vältä kahvia, maitoa, hiilihapotettuja juomia, alkoholia, urheilujuomia ja sokerisia valmismehujuomia puhdistuskuurin aikana. Juo pelkästään vettä, vihreää teetä, tuorepuristettua mehua ja kotitekoisia smoothieita – näin pidä kehon skarppina.

kahden viikon puhdistuskuuri

Veden tulisi olla tärkein neste puhdistuskuurin aikana ja sinun tulisi juoda vähintään kaksi litraa vettä päivässä. Jos mahdollista, nosta nauttimasi veden määrä kolmeen litraan puhdistuskuurin aikana. Vesi on elimistön toiminnan kannalta välttämätön aine, ja hyvä nesteytys pitää huolta aineenvaihdunnasta ja elinten toiminnasta. Aloita aamusi juomalla lasillinen lämmintä sitruunavettä tyhjään mahaan. Tämä antaa munuaisille ja maksalle kunnon potkun uuteen päivään ja ne suodattavat kuona-aineita paljon tehokkaammin.

Toinen tärkeä osa tätä puhdistuskuuria on suoliston puhdistaminen. Sinun tulee siis syödä paljon kuitua, etenkin täysjyväleipää, kauraa, tummaa riisiä ja pähkinöitä.

Olo voi tuntua muutaman ensimmäisen kuuripäivän aikana kurjalta: väsymys, uupumus, päänsärky, flunssamaiset oireet, ripuli, vatsakrampit, lihas- ja nivelkivut ja jopa ihottuma kuuluvat kehon oireiluun kuurin alussa. Älä huolestu oireista, sillä oireet ovat selkeä merkki puhdistuskuurin toimivuudesta: keho poistaa myrkkyjä erilaisilla tavoilla, kuten hien välityksellä ihon läpi, jolloin ihoärsytystä voi esiintyä. Olo helpottuu muutaman ensimmäisen kuuripäivän jälkeen, joten älä hermoile jos olo tuntuu lässähtäneeltä.

Saatat huomata lievää painonlaskua kuurin aikana ja saatat pudottaa nopeasti parikin kiloa. Ilmiö johtuu yleensä suolistoon kertyneen veden ja kuona-aineiden kaikkoamisesta.

Nämä ruuat ovat tärkeitä kuurin aikana

Kahden viikon puhdistuskuuri kannattaa suorittaa nauttimalla mahdollisimman luonnonmukaisia ruoka-aineita. Älä kuormita elimistöä roskaruualla tai lisäaineilla, vaan keskity kasvikunnan tuotteisiin. Pidä seuraavia ruoka-aineita kaapissasi kuurin ajan ja syö niitä antaumuksella.

Vesikrassi

Vesikrassi sisältää paljon C- ja E-vitamiinia, sekä betakaroteenia ja mineraaleja. Vesikrassi tekee hyvää munuaisille ja maksalle.

kahden viikon puhdistuskuuri


Täysjyväleipä

Leipä toimii sienen lailla, sillä se imee itseensä myrkyt suolistossa ja poistaa ne ulosteen mukana. Leipä auttaa suolistoa tyhjenemään kunnolla ja toimimaan tehokkaasti. Kun suolisto on kunnossa, imeytyvät ravintoaineet paremmin ja ihokin näyttää hehkeämmältä.

Omena

Omenan sisältämä kuitu ylläpitää suoliston terveyttä. Juo lasi luonnollista omenamehua (käytä mehustinta tai tehosekoitinta) joka päivä huuhtoaksesi myrkyt pois ja alentaaksesi kolesterolin määrää veressä. Voit myös syödä niin monta omenaa päivän aikana kuin haluat.

Viinirypäle

Rypäleet sisältävät antioksidantteja, kuten bioflavonoideja. Antioksidantit auttavat suojaamaan soluja vanhentumiselta ja haitallisilta solumuutoksilta, ja stimuloivat puhdistumisprosessia.

kahden viikon puhdistuskuuri


Persilja

Vihreä persilja sisältää C-vitamiinia, kalsiumia, rautaa ja antioksidantteja. Tämä mahtava yrtti parantaa munuaisten toimintaa ja auttaa niitä suodattamaan ja poistamaan myrkyt verenkierrosta. Lisää tuoretta persiljaa muutama kourallinen keittoihin, salaatteihin tai leivän päälle – persilja maistuu lähes kaiken kanssa.

Selleri

Selleri estää virtsahapon kertymistä ja auttaa kehoa pääsemään eroon jätteistä. Selleri puhdistaa maksaa ja pitää virtsatiet puhtaina ja terveinä.

Sitruuna

Sellerin tavoin myös sitruuna ehkäisee virtsahapon kertymistä. Lisäksi sitruuna poistaa haitallista plakkia verisuonista, tasapainottaa kehon pH-arvoja ja puolustaa kehoa tauteja vastaan.

Persikka

Herkullisen mehevä ja makea persikka auttaa puhdistamaan sappirakkoa, säätelee verenpainetta ja poistaa kudoksiin kertynyttä ylimääräistä nestettä C-vitamiinin ja kaliumin avulla.

Tumma riisi

Tumma riisi sisältää fytiiniä, joka auttaa poistamaan kehoon pesiytyneet kuona-aineet. Fytiini auttaa huuhtomaan jopa vuosikausia kertyneet myrkyt.

kahden viikon puhdistuskuuri


Kokeile näitä kasvisreseptejä koko kehon puhdistamiseen

Suosittelemme käyttämään mehustinta, sillä muuten mehujen valmistaminen on hankalaa. Jos et omista mehustinta, lainaa sitä kaverilta tai valmista mehut tehosekoittimessa veden kera. Suosi luomuvihanneksia ja -hedelmiä. Purista mehu itse, älä osta kaupasta saatavia mehuja.

Hengitysteiden puhdistus ja avaus

Valmista hoitava mehu seuraavista aineksista:

 • 300 ml päärynämehua (tuorepuristettua)
 • 400 ml melonimehua (vesimeloni tai cantaloupe)
 • 300 ml kurkkumehua (pese, kuori ja soseuta kurkku tai käytä mehupuristinta)

Munuaisten ja verenkierron puhdistaminen

Nauti hoitava smoothie:

 • 400 ml sellerimehua
 • 100 ml persiljamehua
 • 500 ml ananasmehua

Puhdista verenkiertoelimistö ja lihakset

Valmista hoitava mehu seuraavista aineista:

 • 400 ml mangomehua
 • 200 ml sellerimehua
 • 400 ml kurkkumehua

Suoliston, mahan ja maksan puhdistukseen

Sekoita yhteen seuraavat ainekset:

 • 400 ml luumumehua
 • 300 ml papaijamehua
 • 300 ml porkkanamehua

Keskushermoston toiminnan tehostamiseen

Valmista tehosekoittimella smoothie seuraavista aineista:

 • 400 ml viinirypälemehua
 • 300 ml sellerimehua
 • salaatinlehtiä (lehtisalaatti, jäävuorisalaatti jne.)

Ihon kirkastamiseen ja heleyttämiseen

Tämä herkullinen ja raikas mehu nesteyttää, puhdistaa ja siloittaa ihon:

 • 400 ml vesimelonimehua
 • 400 ml omenamehua
 • 200 ml ananasmehua

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Shuja, N. (2016). Heavy metal toxicity. Pakistan Journal of Medical and Health Sciences. https://doi.org/10.4172/2161-0495.S3-007
 • Arrigo, T., Leonardi, S., Cuppari, C., Manti, S., Lanzafame, A., D’Angelo, G., … Salpietro, C. (2015). Role of the diet as a link between oxidative stress and liver diseases. World Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3748/wjg.v21.i2.384
 • Gill, C. I. R., Haldar, S., Boyd, L. A., Bennett, R., Whiteford, J., Butler, M., … Rowland, I. R. (2007). Watercress supplementation in diet reduces lymphocyte DNA damage and alters blood antioxidant status in healthy adults. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/85.2.504
 • Kristensen, M., Jensen, M. G., Riboldi, G., Petronio, M., Bügel, S., Toubro, S., … Astrup, A. (2010). Wholegrain vs. refined wheat bread and pasta. Effect on postprandial glycemia, appetite, and subsequent ad libitum energy intake in young healthy adults. Appetite. https://doi.org/10.1016/j.appet.2009.10.003
 • Wang, H., Cao, G., & Prior, R. L. (1996). Total antioxidant capacity of fruits. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf950579y

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.