Logo image
Logo image

Kolmen päivän puhdistuskuuri

4 minuuttia
Käymme suihkussa, pesemme vaattemme ja harjaamme hampaamme joka päivä, ja aivan samalla tavalla keho kaipaa sisäistä puhdistamista säännöllisesti. Helppo tapa aloittaa kehon puhdistaminen on nauttia lasi vettä heti herätessä ja illalla nukkumaan mentäessä.
Kolmen päivän puhdistuskuuri
Viimeisin päivitys: 28 tammikuuta, 2019

Nauttimamme ravinto ja ympäristön vaikutus tuo erilaisia myrkkyjä kehoon joka päivä. Kun lisäämme yhtälöön stressin, ilmansaasteet ja kosmetiikan kemikaalit, on selvää, että keho altistuu myrkkyjen kertymiselle jatkuvasti ja täyttyy kuona-aineilla. Kehon omat puhdistusjärjestelmät toimivat yötä päivää, mutta se ei aina riitä. Tässä artikkelissa kerromme sinulle miten tehdä kolmen päivän puhdistuskuuri.

Miksi keho pitää puhdistaa?

Puhdistuskuurit ovat nykyisin yleisiä ja niillä pyritään parantamaan kehon yleistä vireystilaa ja toimivuutta. Puhdistuskuurin tavoitteena on poistaa kehoon kuulumattomat ainekset, kuten raskasmetallit, myrkyt ja kemikaalit, jotka kertyvät elimistöön mm. nauttimamme ravinnon kautta. Etenkin jauhot, sokeri, rasvainen ruoka ja eläinperäiset tuotteet, kuten liha ja maitotuotteet tekevät hallaa elimistölle. Etenkin kun suurin osa meistä nauttii niitä viikoittain ellei päivittäin.

Ruokavalion lisäksi kehoon kerryttää myrkkyjä ilmansaasteet, stressi, huolet ja negatiiviset tunnetilat.

Some figure

Elimistö saattaa kärsiä kertyneistä myrkyistä vuosikausia ja se hankaloittaa elinten toimintaa hitaasti mutta varmasti. Tästä johtuen kärsimme useista eri terveysongelmista, kuten väsymyksestä, vatsakivuista, jatkuvasta flunssasta ja muista oireista. Jo peiliin katsoessa voi vastassa olla kalpea ja väsähtäneen näköinen naama, joka kielii siitä, ettei kehossa ole kaikki hyvin. Oireet ovat kehon lähettämiä signaaleja siitä, että sen toiminta kärsii.

Monet löytävät avun tähän siirtymällä kokonaan kasviperäiseen ravintoon tai raakaruokaravintoon, mutta kaikki meistä eivät halua tai pysty muuttamaan ruokavaliotaan niin radikaalisti. Pitääksesi elimistöstäsi huolta ei sinun tarvitse luopua lempiruuistasi tai satunnaisista herkkuhetkistä, mutta sinun tulisi yrittää syödä terveellisesti ja poistaa ruokavaliosta epäterveelliset ainekset. Kun keho ei ole jatkuvan pommituksen alaisena, se alkaa työstää myrkkyjä tehokkaammin ja puhdistuu helpommin.

Näin puhdistat kehoa

Nauti luomutuotteita

Suosi ruokavaliossasi mahdollisimman luonnollisia tuotteita ja lähellä tuotettua ruokaa. Valikoi ostoskärryyn luomuvihanneksia ja muita luomutuotteita. Luomu maksaa yleensä tavallisia aineksia enemmän, mutta sijoitus on sen arvoinen. Luomuruokaa kasvatettaessa ei käytetä haitallisia kemikaaleja, myrkkyjä tai hormoneja, jotka päätyvät syömisen kautta elimistöömme. Jos olet viherpeukalo, voit myös kasvattaa itse osan ravinnostasi ja varmistaa näin, että saat mahdollisimman tuoretta ja terveellistä ruokaa.

 

Some figure

Juo paljon vettä

Vesi pitää elimistön nestetasapainon kunnossa, nesteyttää sisäelimiä ja poistaa virtsan mukana erilaisia kuona-aineita. Vettä tulisi juoda ainakin kaksi litraa päivässä (noin 8 lasia), kesäisin tai rantalomalla kannattaa juoda enemmän ja jos liikut paljon, tulee veden nauttimista lisätä. Suosittelemme juomaan lasin vettä tyhjään mahaan heti herättyäsi ja toisen lasin juuri ennen nukkumaanmenoa: näin pidät kehon nesteytettynä unen ajan ja annat sille parhaan mahdollisen herätyksen.

Kehoa voi nesteyttää myös nauttimalla paljon vettä sisältäviä hedelmiä ja kasviksia, kuten omenaa, vesimelonia, tomaattia ja kurkkua, tai nauttimalla luonnollisia, sokerittomia mehuja ja haudukkeita, etenkin vihreää teetä.

Syö enemmän kuitua

Kuidun hyödyt kehon puhdistamisessa ovat samanlaiset kuin veden: kuitu auttaa poistamaan myrkkyjä ulosteen kautta. Kuitu parantaa ruuansulatuksen toimintaa, ehkäisee ummetusta ja auttaa kehoa poistamaan suolistoon kertyneet ainekset. Suosi kauraa, ruskeaa riisiä, täysjyvää, siemeniä, pähkinöitä ja sellaisia hedelmiä ja kasviksia, jotka sisältävät paljon luonnollista kuitua.

Skippaa kahvi ja alkoholi

Sekä kahvi ja alkoholi ovat suosittuja viikottaisessa käytössä, mutta ne kuormittavat maksaa ja munuaisia, ja voivat pahimmassa tapauksessa aiheutta vaurioita näille elimille ja lisätä riskiä ylipainoon ja diabetekseen. Lasi viiniä illallisen kanssa on turvallinen tapa nauttia alkoholia, mutta mitä vähemmän sitä nautit, sen parempi. Pysy suositelluissa annosmäärissä, äläkä juo suuria määriä kerralla. Kahvin suhteen kannattaa suosia luomukahveja ja rajoittaa kahvimäärä muutamaan kupilliseen päivässä.

Nauti puhdistavia ruoka-aineita

Parhaiten kehoa puhdistavat mm. sitruuna (sekoita tuoretta mehua veteen ja nauti sellaisenaan), punajuuri (sisältää paljon kuitua), valkosipuli (tappaa tauteja aiheuttavia patogeenejä) ja voikukka (käytä voikukkaa teeuutteissa tai nauti raakoja lehtiä salaatissa).

 

Some figure

Kolmen päivän puhdistuskuuri

1. päivä

 • Aamiainen: Nauti 250 grammaa paloiteltuja hedelmiä (omenaa, banaania jne), pieni kulhollinen jogurttia, kaksi ruokalusikallista kaurahiutaleita, viisi ruokalusikallista sokeroimattomia muroja ja mukillinen vihreää teetä ilman sokeria.
 • Välipala ennen lounasta: Nauti 200 grammaa tuoretta hedelmää tai 30 grammaa pähkinöitä ja pari lasia vettä.
 • Lounas: Nauti suuri salaatti, joko raaoista tai kypsennetyistä kasviksista, 200 grammaa kalaa, kanaa tai kalkkunaa ja pieni määrä ruskeaa riisiä. Juo kaksi lasia vettä aterian kanssa.
 • Iltapäivän välipala: 200 grammaa tuoretta hedelmää ja kaksi lasia vettä.
 • Illallinen: Syö kulhollinen terveellistä kasviskeittoa, pieni määrä jogurttia ja pari ruokalusikallista jotakin täysjyvätuotetta.

2. päivä

 

Some figure
 • Aamiainen: Juo lasillinen ananasmehua, jonka joukkoon sekoitetaan ruokalusikallinen pellavansiemeniä. Syö lisäksi siivu täysjyväleipää, levitteeksi käy vähärasvainen juusto. Juo kuppi kamomillateetä.
 • Välipala ennen lounasta: Syö puolikas paistettu bataatti ja juo kupillinen vihreää teetä.
 • Lounas: Valmista pieni määrä ruskeaa riisiä, grillattu kalafile ja salaatti, joka koostuu lehtisalaatista, tomaatista, selleristä ja retiisistä.
 • Iltapäivän välipala: Syö annos hedelmää.
 • Illallinen: Syö kulhollinen kermassa valmistettuja kasviksia ja annos hyytelöä.

3. päivä

 

Some figure
 • Aamiainen: Lasillinen ananasmehua, kulhollinen maustamatonta jogurttia ja siivu täysjyväleipää, jonka päällä on kinkkua tai kalkkunaa.
 • Välipala ennen lounasta: Syö kourallinen pähkinöitä.
 • Lounas: Valmista pastasalaatti täysjyväpastasta, parsakaalista, porkkanasta ja herneistä. Syö myös 200 grammaa kalkkunaa tai kanaa.
 • Iltapäivän välipala: Nauti annos hedelmiä.
 • Illallinen: Syö kalafile, purista päälle kunnon annos sitruunamehua.

Käy läpi tämä kolmen päivän puhdistuskuuri, ja tulet huomaamaan eron olossasi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • O'Neill, G. (2011). Detox. Australian Life Scientist. https://doi.org/10.1211/fact.14.3.0001

 • Kim, M. J., Hwang, J. H., Ko, H. J., Na, H. B., & Kim, J. H. (2015). Lemon detox diet reduced body fat, insulin resistance, and serum hs-CRP level without hematological changes in overweight Korean women. Nutrition Research. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2015.04.001

 • Cline, J. C. (2015). Nutritional aspects of detoxification in clinical practice. Alternative Therapies in Health and Medicine. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2009.01.019


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.