Eroon torakoista

Torakat ovat vastenmielisiä hyönteisiä, sillä ne ovat usein suurikokoisia, haisevat epämiellyttävälle ja levittävät tauteja. 
Eroon torakoista

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Torakoita esiintyy nykyään kotitalouksissa huomattavasti vähemmän kuin muutama vuosikymmen sitten, syynä on yleisesti parantunut hygieniataso sekä ilmaa kuivattava keskuslämmitys. Torakat ovat vastenmielisiä hyönteisiä, sillä ne ovat usein suurikokoisia, haisevat epämiellyttävälle ja levittävät tauteja. Ne viettävät jopa 80 % ajastaan lepäämällä lämpimissä rakosissa ja halkeamissa, ja yöaikaan ne lähtevät liikkelle etsimään ravintoa. 

Vaikka torakoita esiintyykin nykyään harvakseltaan Suomessa, voi niitä löytyä vanhemmista taloista. Jos haluat päästä torakoista eroon ilman vaarallisia myrkkyjä, voit kokeilla muutamaa luonnollista keinoa karkoittaa ne nopeasti. Torakoiden myrkyttäminen voi olla etenkin lemmikkieläimille vaarallista, joten suosittelemme myrkkyjen sijasta seuraavia tehokkaita, edullisia ja luonnollisia menetelmiä joilla karkoitat torakat kodistasi.

Missä torakat piilottelevat?

karkota torakat kodistasi

 

Ennen kuin voimme lähteä karkoittamaan torakat asunnosta tai muista tiloista, tulee meidän tietää, missä ne viihtyvät ja piilottelevat päivän aikana. Näin karkoitat torakat kodistasi helpommin.

 • Torakat viihtyvät ahtaissa ja pienissä tiloissa, ne voivat piilotella keittiön kaappien alla tai takana, seinän raksissa, kylpyhuoneen kaapeissa tai huonekaluissa.
 • Etenkin puiset huonekalut ovat alttiita torakoille.
 • Torakat päätyvät asuntoon ulko-oven ja ikkunoiden rakosista.
 • Torakoita löytyy usein viemäristä, putkistosta, keittiön hanoista, kylpyhuoneesta, pyykinpesutiloista, lämmityksen ja ilmastoinnin putkistoista, sähkökaapista, kattopaneleista ja muista paikoista.
 • Torakat piilottelevat usein jääkaapin, uunin, mikron tai muiden sähkölaitteiden alla tai takana.
 • Pahvilaatikot, varastotilat, paperitavara ja lemmikkien ruoka ovat paikkoja, joissa torakat viihtyvät.
 • Puulattian alta löytyy joskus torakoita.
 • Roskakasat ja muut jätteet ja rakennustarvikekasat ovat alttiita torakoiden kerääntymiselle.

Karkoita torakat kodistasi

Kotitekoiset hyönteiskarkoitteet sopivat hyvin torakoiden tappamiseen ja pysyvään karkoittamiseen. Ennen kuin alat valmistaa näitä karkoitteita on kuitenkin tärkeää ymmärtää, että yksi syy torakoiden esiintymiseen on likaisuus ja epäsiisteys. Siivoa kotisi kunnolla lattiasta kattoon ennen torakoiden karkoittamista. Imuroi ja pese lattiat, siisti kaikki keittiötasot ja kaapit ruuantähteistä ja liasta, siivoa myös kylpyhuone huolellisesti.

 • Aloita torakoiden karkoittamisprosessi tukkimalla mahdolliset aukot ja halkeamat seinässä tai lattiassa tiskikoneen, viemäreiden, pesualtaiden ja kylpyammeen lähistöllä. Tämä pitää myös keittiön ja kylpyhuoneen kuivana.
 • Siivoa kaikki huonekalujen alle jäävät alueet sekä huonekalujen ja seinän väliset alueet: tuolit, pöydät ja sänky. Siisti myös patja ja petivaatteet sekä matot. Pese tyynyt ja peitot korkeissa lämpötiloissa, tuuleta patja ja matot.
 • Tyhjennä kaikki kaapit ja laatikot, jossa säilytät kirjoja, paperitavaraa, kansioita ja vaatteita.
 • Älä jätä likaisia astioita keittiön pesualtaaseen tai ruuantähteitä keittiötasoille tai lattianrajaan. Tämä houkuttaa torakoita. Muista myös säilyttää ruokatavarat siisteissä kannellisissa rasioissa, etenkin lemmikkien ruoka.

Parhaat kotitekoiset aineet torakoiden karkoittamiseen

karkoita torakat jauhoilla

 

 • Laakerinlehti: tämä helppo menetelmä hyödyntää lähes jokaisesta kodista löytyvää mausteyrttiä. Murskaa tai paloittele muutama laakerinlehti ja aseta lehdet niille alueille, joissa epäilet torakoiden oleskelevan.
 • Sipuli ja boorihappo: tämä menetelmä on suosittu keino torakoiden karkoittamiseen, sillä se toimii tehokkaasti ja se on myös edullinen. Kuori ja silppua keskikokoinen sipuli, sekoita joukkoon noin desi jauhoja, pieni tilkka vettä tai olutta, hyppysellinen sokeria ja 3-4 teelusikallista boorihappojauhetta (boorihappoa löytyy yleensä rautakaupoista). Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja levitä seos kaikkiin niihin paikkoihin, jossa epäilet torakoiden piileskelevän. Levitä seos myös torakoiden kulkureiteille. Pidä lemmikkieläimet loitolla jauheesta, sillä se voi olla niille vaarallista.
 • Ruokasooda ja sokeri: sekoita desi ruokasoodaa samaan määrään sokeria ja levitä seos ympäri asuntoa. Sokeri houkuttaa torakat luokseen ja ne syövät sen. Kun sokerin seassa oleva ruokasooda päätyy torakan elimistöön, se kuplii ja tappaa torakan.
 • Booraksi: tätä ainesta käytetään usein pyykinpesuaineissa. Sirottele booraksia ympäri asuntoa niihin paikkoihin, jossa epäilet torakoiden oleskelevan päiväsaikaan. Kun torakka kävelee booraksin läpi, se kuivattaa torakan elimistön ja torakka kuolee. Torakat eivät pysty pitämään kehonsa nestetasapainoa yllä, jos niiden kuori vahingoittuu.
 • Kissanminttu: sirottele kissanminttua kotiisi. Kissanmintulla on torakoihin sama vaikutus kuin laakerinlehdellä: ne inhoavat kissanmintun hajua ja pysyvät poissa.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.