Logo image
Logo image

10 maksaa puhdistavaa ruoka-ainetta

3 minuuttia
Puhdistaaksesi maksaa ja tehostaaksesi sen toimintaa, tulee sinun lisätä tiettyjä ruoka-aineita ruokavalioosi. Näillä aineksilla poistat myrkyt maksasta.
10 maksaa puhdistavaa ruoka-ainetta
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Kirjoittanut Katherine Flórez
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Maksa on yksi suurimmista ja ihmisen tärkeimmistä elimistä. Arviolta 1,5 litraa verta kulkeutuu maksan läpi yhden minuutin aikana, ja maksa on vastuussa sellaisista elintärkeistä toiminnoista kuten veren puhdistamisesta, ravintoaineiden imeytymisestä ja varastoimisesta. Tässä artikkelissa luettelemme kymmenen maksaa puhdistavaa ruoka-ainetta.

Prosessoidulla ruualla ja huonoilla elämäntapavalinnoilla, kuten alkoholin suurkulutuksella ja liikunnan puutteella on negatiivinen vaikutus maksaan. Maksa saattaa kuormittua, eikä se suoriudu tärkeistä tehtävistään yhtä tehokkaasti kuin aikaisemmin. Tästä johtuen ympäri kehoa voi ilmetä erilaisia terveyshaittoja, jotka pahenevat ajan myötä.

Jos maksa on rasittunut ja ylikuormittunut, voi sen terveyttä ja toimintaa parantaa antamalla sille terveellisiä, maksaa puhdistavaa ruoka-ainetta, jota edesauttaa paranemista.

Lisää näitä ruoka-aineita päivittäiseen ruokailuun ja pidät maksasi tyytyväisenä.

1. Omenat

Some figure

Omenoiden sisältämät hapot liuottavat sappirakkoon muodostuvia sappikiviä, joista voi aiheutua inhottavia vaivoja. Lisäksi omenat sisältävät runsaasti kuitua ja antioksidantteja, jotka vauhdittavat myrkkyjen poistumista maksasta ja parantavat maksan toimintakykyä.

Suositeltua lukemista: Kilpirauhasen vajaatoiminta: terveellisen aamiaisen 5 tärkeintä ruoka-ainetta

2. Kurkuma

Kurkuma on maksan suosikkimauste, sillä sen avulla poistat myrkyt ja kuona-aineet. Kurkuma myös ehkäisee niiden kertymistä ja suojaa maksaa kroonisia tauteja vastaan.

Kurkuman sisältämä aktiivinen ainesosa kurkumiini on tehokas tulehduksen lievittäjä, jonka uskotaan myös ehkäisevän syöpää estämällä pahanlaatuisten solujen kehittyminen. Kurkuma on myös hyväksi ruuansulatukselle, sillä se sisältää ruuansulatusta vauhdittavia entsyymejä, jotka ehkäisevät kolesterolin ja rasvan kertymistä.

3. Vihreät kasvikset

Some figure

Vihreiden kasvisten tulisi kuulua jokaisen ruokavalioon, sillä ne sisältävät runsaasti vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja, jotka vaikuttavat kokonaisvaltaisesti hyvinvointiin ja terveyteen.

Etenkin vihreistä lehtikasviksista saat kuitua ja emäksisiä yhdisteitä, jotka auttavat poistamaan raskasmetalleja ja muita haitallisia aineita maksasta.

Lisäksi nämä kasvikset kiihdyttävät sappinesteen erittymistä ja vauhdittavat veren puhdistumista. Erityisen terveellisiä kasviksia ovat:

4. Avokadot

Avokado ei suotta ole suosittu terveydenalan ammattilaisten keskuudessa. Avokadosta saa runsaasti terveellisiä rasvahappoja ja E-vitamiinia, jotka hillitsevät tulehdusta ja parantavat veren puhdistumista maksassa. 

Yksi tai kaksi avokadoa viikossa riittää puhdistamaan maksaa ja parantamaan sen toimintoja.

Suositeltua lukemista: 10 avokadon siemenen hyötyä terveydessä ja kauneudenhoidossa

5. Pähkinät

Some figure

Saksanpähkinät ja muut rouskuvan herkulliset pähkinät sisältävät L-arginiinia, tärkeää aminohappoa, joka suojaa maksaa ja auttaa kehoa puhdistumaan.

Pähkinöiden sisältämä glutationi ja Omega-3 -rasvahapot ehkäisevät mm. ammoniakin aiheuttamia reaktioita elimistössä ja auttavat kontrolloimaan ärsytystä. Nämä ravintoaineet parantavat myös hapen kulkeutumista veressä ja tehostavat valkosolujen tuotantoa.

6. Oliiviöljy

Oliiviöljy on Välimeren ruokavalion kulmakivi, ja se sisältääkin terveellisiä rasvoja, jotka ehkäisevät rasvan ja kolesterolin kertymistä verenkiertoon.

Muutama ruokalusikallinen oliiviöljyä auttaa poistamaan myrkkyjä ja kuona-aineita kehosta, ja vauhdittaa maksan toimintoja. Oliiviöljy pitää huolta myös ihosta ja hiuksista.

7. Punajuuri

Some figure

Punajuuri on tunnetusti maksaa puhdistavaa ja sitä käytetään yleisesti detox-juomissa. Punajuurta suositellaan nautittavaksi etenkin silloin, kun maksa on alkanut jo oireilla ja kaipaa kunnollista puhdistusta.

Punajuurimehun sisältämät ravintoaineet poistavat raskasmetalleja ja puhdistavat verta kuona-aineista.

8. Porkkanat

Tämä kasvis sisältää paljon beetakarotiinia, joka tehostaa sisäelinten uudistumista ja parantumista sekä tukee niiden tärkeitä toimintoja.

Porkkanoista saat terveellisen määrän bioflavonoideja ja antioksidantteja, joilla voi olla syöpää ehkäisevä vaikutus. Nämä ainekset estävät pahanlaatuisia soluja muodostumista ja taistelevat vapaiden radikaalien aiheuttamia haittoja vastaan.

9. Valkosipuli

Some figure

Valkosipulin terveyshyödyt ovat yleisessä tiedossa: tämä vahvatuoksuinen kasvi puhdistaa maksaa, avittaa ruuansulatuksen toimintaa, vahvistaa immuunijärjestelmää ja tappaa bakteereja.

Valkosipuli aktivoi niiden entsyymien tuotantoa, jotka auttavat elimistöä hajottamaan rasvasoluja ja ehkäisee täten niiden vaarallista kertymistä maksaan.

Valkosipuli sisältää myös allisiinia, tärkeää antioksidanttia, joka poistaa myrkkyjä.

Suositeltua lukemista: Ehkäise näön heikentyminen syömällä valkosipulimurskaa

10. Sitrushedelmät

Sitruuna, appelsiini, greippi ja muut sitrushedelmät ovat täynnä tehokkaita antioksidantteja, jotka tukevat kehon toimintaa. Nämä hedelmät ovat vähäkalorisia, mutta sisältävät runsaasti C- ja E-vitamiineja, kaliumia, magnesiumia, rautaa ja muita tärkeitä mineraaleja.

Nyt kun tiedät, mitä maksaa puhdistavaa ainesta käyttää sen puhdistamiseen. Lisää sitä tai niitä ruokavalioosi hetimmiten. Voit hyödyntää aineksia smoothieissa, mehuissa, raakana tai kypsennetyissä ruuissa. Maksasi puhdistuu ja toimii tehokkaammin, energiatasosi nousee ja tunnet olosi elinvoimaiseksi. Samalla suojaat maksaa yleisiltä sairauksilta, kuten maksakirroosilta ja rasvamaksalta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Federico A., Dallio M., Caprio GG., Ormando VM., Loguercio C., Gut microbiota and the liver. Minerva Gastroenterol Dietol, 2017. 63 (4): 385-398.
  • Ren B., Luo S., Tian X., Jiang Z., et al., Curcumin inhibits liver cancer by inhibiting DAMP molecule HSP70 and TLR4 signaling. Oncol Rep, 2018. 40 (2): 895-901.
  • Honda Y., Kessoku T., Sumida Y., Kobayashi T., et al., Efficacy of glutathione for the treatment of nonalcoholic fatty liver disease: an open label, single arm, multicenter, pilot study. BMC Gastroenterol, 2017.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.