Ehkäise näön heikentyminen syömällä valkosipulimurskaa

Tiesitkö, että valkosipulin rikkiyhdisteet sopivat ihanteellisesti alentamaan korkeaa verenpainetta ja kolesterolitasoja, jotka on molemmat yhdistetty näkökyvyn heikentymiseen?
Ehkäise näön heikentyminen syömällä valkosipulimurskaa
Sofía Quintana Alonso

Tarkistanut ja hyväksynyt: fysioterapeutti Sofía Quintana Alonso.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Näön heikentyminen on terveysongelma, joka syntyy iän myötä. Vaikka se ei esiinnykään kaikilla samanlaisena, suuri osa väestöstä kärsii jonkinlaisesta iän tuomasta näkökykyyn liittyvästä ongelmasta.

Ongelma on siinä, että monet sivuuttavat asian ja alkavat kiinnittää siihen huomiota vasta, kun ongelma on jo muuttunut vakavaksi ja edennyt melkein peruuttamattomaan vaiheeseen.

Tästä syystä lääkärit ja muut asiantuntijat suosittelevat elintapojen parantamista, erityisesti ruokavalion suhteen. Silmäsi tarvitsevat hyviä rasvahappoja, vitamiineja ja antioksidantteja toimiakseen parhaalla mahdollisella tavalla ja ehkäistäkseen näön heikentymistä.

Siksi sinun tulisi tutkiskella ruokavaliotasi ja lisätä siihen ruokia, joista on suoraa hyötyä silmillesi.

Esimerkiksi valkosipulin päivittäinen syöminen voi ehkäistä ja jopa parantaa verkkokalvon ikärappeuman. Tämä johtuu sen sisältämistä rikkiyhdisteistä ja tärkeistä hivenaineista, jotka suojelevat silmiesi kalvoja.

Mikä on verkkokalvon ikärappeuma?

verkkokalvon-ikarappeuma heikentää näköä

Verkkokalvon ikärappeuma on silmäsairaus, johon kuuluu keskusnäön ja tarkan näön alueen hidas rappeutuminen, mikä tekee lukemisesta ja pienten yksityiskohtien näkemisestä vaikeaa. Näön heikentyminen siis on estämätön.

Se on tavallisempaa yli 60-vuotiailla, vaikka sitä onkin löydetty jonkin verran myös nuoremmilta henkilöiltä.

Sairaus ilmenee, kun makula, verkkokalvolla oleva pieni alue, pettää tai kärsii jonkinlaisesta vauriosta. Tämä tapahtuu tavallisesti osana luonnollista ikääntymisprosessia, mutta se voi myös nopeutua jatkuvien huonojen elintapojen tai tiettyjen sairauksien kehittymisen seurauksena.

Tästä sairaudesta kärsivillä potilailla on sumea näkö, tummia alueita tai vääristymiä keskellä näkökenttää, ja toisinaan näön heikentyminen on pysyvää.

Kuinka valkosipuli voi auttaa verkkokalvon rappeumasta ja näön heikentymisestä kärsiviä potilaita?

Valkosipulia pidetään yhtenä parhaista ruoista näkökyvyn hoitamisessa, sillä se sisältää runsaasti ravintoaineita ja muita hyödyllisiä ominaisuuksia.

Sen rikkiyhdisteet sekä seleeni ja vitamiinit vähentävät verkkokalvon ikärappeuman oireita. Sen voimakas antioksidanttinen ja tulehdusta lievittävä vaikutus suojelee silmän soluja ja estää niitä tuhoutumasta vapaiden radikaalien aiheuttamien vaikutusten seurauksena.

Sen lisäksi valkosipuli sopii erinomaisesti säätelemään korkeaa verenpainetta ja kolesterolitasoja, jotka on molemmat yhdistetty silmävaurioihin ja näkökyvyn heikentymiseen.

Verenpaineen ja näön välinen yhteys

verenpaine sisäisesti nähtynä

Korkeasta verenpaineesta kärsivillä potilailla esiintyy todennäköisemmin näön heikentymistä tai muita ongelmia näkökyvyssä kuin niillä, joilla verenpaine on normaali. Tämä johtuu verenkierron ongelmista, millä on negatiivinen vaikutus verkkokalvon toimintaan.

Tämä osa silmästäsi on riippuvainen hyvästä happitasosta suoriutuakseen tehtävistään kunnolla, joten ongelmat verenkierrossa vaikuttavat näkökykyyn.

Valkosipuli edistää kunnollista verenkiertoa ja alentaa systolista verenpainetta normaalille tasolle.

Kolesteroli ja silmien terveys

Liian suuri määrä kolesterolia verenkierrossa ei ainoastaan ole haitaksi sydämen ja verisuonten terveydelle, vaan myös vaikuttaa rasvaesiintymien kerääntymiseen verkkokalvon taakse. Nämä rasvahapot voivat heikentää näkökykyä ja pitkällä tähtäimellä johtaa näkökyvyn menetykseen.

Valkosipuli sisältää rikkiä ja voimakkaita antioksidantteja, jotka ehkäisevät sekä huonon kolesterolin että kokonaiskolesterolin synteesiä.

Kuinka valkosipuli tulee valmistaa hoitaakseen näköään?

valkosipulinpuristin ja valkosipuli

Tarvitset keittiövälineen nimeltä valkosipulinpuristin. Se on suunniteltu valkosipulinkynsien murskaamiseen puristamalla ne pienten reikien läpi. Siinä on pieni vipu, jolla valkosipuli puristetaan paksuksi tahnaksi.

Jos et omista tätä työkalua, voit tietenkin käyttää myös leikkuulautaa tai huhmaretta ja survinta.

Käyttötapa

  • Valkosipulinkynsiä suositellaan nautittavaksi yhdestä kahteen kappaletta päivittäin, jotta saat hyödyt täysin käyttöösi.
  • Valkosipuli tulisi aina syödä raakana, sillä kypsentämisessä se menettää suuren osan hyödyistään.
  • Voit yhdistää sen myös pieneen määrään sitruunamehua ja oliiviöljyä.

Kuinka usein valkosipulia tulisi lisätä ruokavalioon? Nyt kun tiedät, mitä hyötyä valkosipulista on näkökyvylle, lakkaa keksimästä tekosyitä ja kokeile syödä sitä säännöllisesti.

 

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
8 parasta kotikonstia silmätulehdukseen
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
8 parasta kotikonstia silmätulehdukseen

Vaikka silmätulehduksen oireet lievittyvät yleensä muutaman päivän sisällä itsestään, koita myös jotain kotikonstia silmätulehdukseen parantaaksesi...

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.