Yleisimmät virheet, jotka estävät painonpudotuksen

Yksi painonpudotusta kuvaavista periaatteista on se, että poltetaan enemmän kuin mitä kulutetaan, mutta se ei tarkoita sitä, että sinun pitäisi lakata syömästä. Mutta vaikka ajatteletkin tekeväsi kaiken mahdollisen, ei painonpudotus näytä toteutuvan. Se saattaa johtua siitä, että teet joitakin yleisimpiä virheitä, jotka estävät sinua pudottamasta painoa.
Yleisimmät virheet, jotka estävät painonpudotuksen

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Onko sinulla vaikeuksia pudottaa painoa ja pitää se kurissa? Jos näin on, tiedätkö mitkä asiat mahdollisesti estävät painonpudotuksen?

On useita syitä siihen, miksi päätämme alkaa painonpudotusyritykset. Yleisin syy on kuitenkin se, että haluamme olla terveempiä ja tuntea olomme mukavammaksi omissa nahoissamme.

Jos olet jo päättänyt pudottaa painoa, on aika asettaa tavoite ja tehdä kaikki mahdollinen sen saavuttamiseksi – terveyttä heikentämättä.

Jatka lukemista selvittääksesi mitkä ovat yleisimpiä virheitä, jotka estävät painonpudotuksen. Saattaa olla, että pikkuinen muutos päivittäisessä rutiinissa riittää saamaan takaisin kehon hallinnan.

Yleisimmät ruokavaliovirheet, jotka estävät painonpudotuksen

1. Tiettyjen ruokien kieltäminen

Usein kun ihmiset päättävät pudottaa painoa, lakkaavat he ensimmäiseksi syömästä. He saattavat tehdä sen lähes kokonaan tai vain poistaa tiettyjä ruokaryhmiä.

Useat tutkimukset ovat kuitenkin tulleet siihen lopputulokseen, että ainoa tapa painonpudotukseen on seurata ruokavaliota, johon kuuluu riittävä määrä kaikkia ruokaryhmiä.

Ruokavaliota ei pitäisi rajoittaa. Sisällytä sen sijaan enemmän terveellisiä ruokia kohtuudella.

Varmista myös, että vaihdat tapoja ja ruokatottumuksiasi. Älä esimerkiksi lisää rasvaa, suolaa ja sokeria ruokiin, jotka sisältävät jo paljon niitä.

Jos yrität pudottaa painoa – tai vain noudattaaksesi terveellisempää elämää – on todella tärkeää poistaa ruokavaliosta prosessoidut, valmiiksi pakatut ruoat. Useimmissa tällaisissa ruoissa on paljon fruktoosia, natriumia ja transrasvoja. (Voit tunnistaa ne niiden kauniista, värikkäistä, printatuista paketeista.) Ja kyllä, tätä sovelletaan myös pikaruokavälipaloihin.

Syö sen sijaan enemmän hedelmiä, viljoja ja vihanneksia välipalaksi päivän aikana valmiiksi pakattujen energiapatukoiden, sipsien, virvoitusjuomien, energiajuomien ja niin edelleen sijaan.

Älä jätä lukematta: Valkoinen sokeri edistää syöpää

2. Asiantuntijan hyödyntämättä jättäminen

lääkäri ja potilas

Toinen virhe, joka estää painonpudotusta, on jättää hyödyntämättä asiantuntijan neuvot ja mielipiteet. Jos et hyödynnä niitä, olet tavallaan pimennossa aineenvaihduntasi ja sinulla mahdollisesti olevien erityistarpeidesi suhteen.

Luotetun asiantuntijan luona käyminen voi olla sinulle hyödyksi, sillä hän voi auttaa sinua tekemään toimintasuunnitelman nykyisen painotilanteen ja fysiologisen tilan mukaisesti. Se opastaa sinua saavuttamaan todelliset tavoitteet, joilla voit pikkuhiljaa alkaa päästä ihanteelliseen painoon. Siinä ei ole kyse tavoitteista, joita lehdet käskevät sinun saavuttaa, vaan tavoitteista, jotka sopivat sinulle.

Lyhyesti sanottuna asiantuntijan luona käyminen voi olla yksi parhaista hankinnoistasi, sillä se säästää paljon sinun aikaasi ja energiaasi – kävitpä sitten perhelääkärin tai ravitsemusasiantuntijan luona. Keskustele myös endokrinologin kanssa, mikäli sinulla on erityisiä vaatimuksia.

3. Alkoholijuomien liiallinen kulutus

Kuinka monta kertaa ihminen voi päättää pudottaa painoa, mutta ei onnistu muuttamaan pahoja tapojaan? Saatat ehkä mennä liikuntatunnille ajallaan ja nähdä vaivaa ruokavalion noudattamisen suhteen niin hyvin kuin vain voit. Sinun tulisi kuitenkin pitää sitä yllä myös hauskojen vapaa-ajan aktiviteettien kanssa.

Useat tutkimukset osoittavat, että alkoholijuomat monesti estävät painonpudotuksen. Ensinnäkin, ne ovat täynnä tyhjiä kaloreita, jotka eivät tarjoa mitään ravintoaineita keholle. Ne kuitenkin kerääntyvät kehoon sokerina, joka muuttuu rasvaksi.

Lisäksi asiaa pahentaa se, että liiallinen alkoholin kulutus vaikuttaa myös suorituskykyyn. Sen myötä se voi johtaa aivojen ja hermoston häiriöihin sekä heikentää lihaskudosta.

Tukahduttaminen johtaa kuitenkin kieroutuneeseen käytökseen ja siitä syystä emme suosittele täydellistä raittiutta missään asiassa. Käytä alkoholia kuitenkin kohtuudella.

4. Liikunnan puute

liikunta ja vesipullo

Lääketieteelliset tutkimukset painottavat sitä, että liikunta on tärkeää painonpudotuksessa. Syy siihen on yksinkertainen: kehon täytyy polttaa enemmän kaloreita kuin mitä se saa.

Tämän saavuttamiseksi pidä mielessä, että liikunta säätelee aineenvaihduntaa ja että se saa ylimääräisen rasvan katoamaan. On monia aktiviteetteja joita voit tehdä, sinun tulee vain löytää sellainen, josta pidät.

Helpottaaksesi prosessia, pyydä jotakuta rakentamaan uusi terveellinen elämäntyyli yhdessä sinun kanssasi. Huomaat, että aktiivisena pysyminen on helpompaa hyvän “rikoskumppanin” kanssa – kun rikoksena on näyttää upealta ja olla parasta mitä voit olla!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Painonpudotus viikossa – tällä dieetillä se onnistuu!
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Painonpudotus viikossa – tällä dieetillä se onnistuu!

Painonpudotus viikossa on mahdollista noudattaen tässä artikkelissa esiteltyä ihmekeittodieettiä. Dieetin jälkeen on jatkettava terveellisiä elämän...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Berg AC, Johnson KB, Straight CR, Reed RA, O’Connor PJ, Evans EM, Johnson MA. Flexible Eating Behavior Predicts Greater Weight Loss Following a Diet and Exercise Intervention in Older Women. J Nutr Gerontol Geriatr. 2018 Jan-Mar;37(1):14-29
  • Chao AM, Wadden TA, Tronieri JS, Berkowitz RI. Alcohol Intake and Weight Loss During Intensive Lifestyle Intervention for Adults with Overweight or Obesity and Diabetes. Obesity (Silver Spring). 2019 Jan;27(1):30-40.
  • Swift DL, McGee JE, Earnest CP, Carlisle E, Nygard M, Johannsen NM. The Effects of Exercise and Physical Activity on Weight Loss and Maintenance. Prog Cardiovasc Dis. 2018 Jul-Aug;61(2):206-213.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.