Valmista herkullinen kaakao-persimonpiirakka

Tiesitkö, että voit yhdistää suklaan ja persimonin? Tämä suklaa-persimonpiirakka tekee perinteisestä piirakkareseptistä hieman eksoottisemman. Jatka lukemista, niin opit valmistamaan sen!
Valmista herkullinen kaakao-persimonpiirakka
Anna Vilarrasa

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Anna Vilarrasa.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Tämä herkullinen piirakka valmistuu suklaasta ja persimonista. Molemmat aineosat ovat melko suosittuja nykyään, kun ihmiset ovat huomanneet niiden sisältämän ravintoarvon. Ne ovat siis yleisiä tuotteita paikallisessa supermarketissa.

Kaakao-persimonpiirakka on helppo jälkiruoka, jonka maku ja rakenne yllättävät. Piirakka miellyttää sekä nuoria että vanhoja. Se on resepti, jota kannattaa kokeilla!

Jälkiruoka, jossa on paljon potentiaalia

Persimon ja kaakao ovat aineksia, jotka kannattaa lisätä päivittäiseen ruokavalioon. Ne ovat myös melko monipuolisia, sillä niitä voidaan käyttää monella tapaa: salaateissa, smoothiessa, jogurtissa ja jälkiruoissa.

Persimon on peräisin Japanista ja Kiinasta, vaikka sitä saadaankin nykyään monissa maailman maissa. Lajikkeita on useita ja kaikki niistä erottuvat joukosta omalla ainutlaatuisella maullaan.

Persimon sisältää runsaasti vettä, kuitua sekä A- ja C-vitamiinia. Siinä on myös antioksidantteja ja muita ainesosia, joilla on poikkeuksellinen vaikutus terveyteen.

Kaakao on kotoisin Amerikan mantereelta. Se tunnetaan inkojen “jumalten ruokana” ja siitä tuli suosittu Euroopassa sen lääkinnällisten ominaisuuksien ansiosta.

Luonnollinen kaakao ei sisällä suklaaseen lisättyä sokeria, joten sitä kannattaa nauttia alkuperäisessä muodossa. Se on paras tapa hyödyntää kaakaon mahdolliset ominaisuudet keholle, vaikka asiantuntijat huomattavatkin, että näiden väitteiden takana ole riittävästi tieteellisiä perusteita:

 • Se auttaa suojaamaan kardiovaskulaarista järjestelmää verenpaineen alentamisen ansiosta.
 • Se sisältää antioksidantteja.
 • Se parantaa aivojen verenkiertoa.
Kaakao-persimonpiirakka sisältää luonnollista kaakaota.
Kaakaota arvostetaan sen maun ja kardiovaskulaaristen terveysominaisuuksien ansiosta.

Miten kaakao-persimonpiirakka valmistetaan?

Kun on kyse terveellisistä jälkiruoista, saadaan kaikista paras tulos, kun ainesosia on vähän. Hedelmät ovat usein pääosassa.

Paahtovanukas on perinteinen jälkiruoka monissa maissa ja sen valmistamiseen on useita eri tapoja. Tarvitset vain hieman mielikuvitusta erilaisten ainesosayhdistelmien ja makujen keksimiseen.

Yleisin valmistustapa on uunissa paistaminen ja vesihaude. Voit lisätä reseptiin hedelmiä, kasvijuomia tai muuttaa perinteistä versiota ja tehdä siitä sokerittoman.

Vaihtoehto 1: kaakao-persimonpiirakka ilman sokeria, munia tai maitoa

Tämän vaihtoehdon valmistamiseen tarvitaan vain hieman kaakaojauhetta sekä tuoreita persimoneja. Valmistukseen menee vain muutama minuutti.

Ainesosat (6 annosta)

 • 900 g persimoneja (kuorittuna ja paloiteltuna)
 • 70 g 100-prosenttista kaakaojauhetta

Valmistus

 1. Kuori ja paloittele persimonit ensin keskikokoisiksi paloiksi ja sekoita tehosekoittimessa kermaisen rakenteen saamiseksi.
 2. Lisää kaakaojauhe ja sekoita tasaiseksi.
 3. Kaada erillisiin vuokiin ja peitä alumiinifoliolla. Laita vuoat jääkaappiin vähintään kuuden tunnin ajaksi (mikäli mahdollista, yön yli)
 4. Voit ottaa vuoat pois jääkaapista sen jälkeen. Rakenne voi näyttää hieman erilaiselta perinteiseen paahtovanukkaaseen verrattuna, mutta maistuu yhtä hyvältä.

Tämä jälkiruoka soveltuu hyvin sokerittomaksi, sillä se sisältää vain luonnollisia sokereita. Aivan kuin söisit hedelmän kaakaojauheen kanssa.

Se sopii myös ihmisille, jotka kärsivät intoleranssista ja allergioista. Keliaakikot voivat myös syödä sitä, mikäli käytät 100 % kaakaojauhetta.

Mikäli haluat piirakasta hieman makeamman, voit lisätä makeutusainetta, vaikka onkin aina parempi totutella hedelmien oikeaan makuun. Lisää halutessasi ripaus kanelia tai vaniljaa maun parantamiseksi.

Vaihtoehto 2: kaakao-persimonpiirakka kananmunilla

Tämä on perinteinen paahtovanukas, mutta valmistettu kotona ja pääainesosana käytetään hedelmää.

Ainesosat

 • 450 g kypsiä persimoneja
 • 40 g 100-prosenttista kaakaojauhetta
 • 5 kananmunaa
 • 1,5 dl sokeria
 • 1 dl sokeria karamellisointiin

Valmistus

 1. Kuori ja paloittele ensin persimonit ja laita sivuun.
 2. Tee karamellisointi laittamalla 1 dl sokeria kattilaan ja lisäämällä pieni määrä vettä. Keitä, kunnes seos sulaa ja kaada muottiin pohjan peitoksi.
 3. Yhdistä hedelmät ja kaakaojauhe. Seoksen tulisi olla rakenteeltaan paksu ja tasainen.
 4. Vatkaa kananmunat toisessa kulhossa sokerin kanssa ja lisää hedelmä-kaakaoseokseen. Kaada seos muottiin karamellisoinnin päälle ja peitä alumiinifoliolla.
 5. Paista 180 asteessa tai vesihauteessa tunnin ajan. Piirakka on valmis, kun upotat siihen haarukan ja se tulee puhtaana ulos.
 6. Ota piirakka uunista ja laita sivuun jäähtymään. Laita jääkaappiin vähintään kahden tunnin ajaksi (valmista jälkiruoka mielellään edellisenä päivänä, jotta sen mausta ja rakenteesta tulee parempi).
 7. Voit vähentää sokerin määrää valmistuksessa jättämällä karamellisoinnin väliin ja lisäämällä piirakan päälle murskattuja pähkinöitä muotista ottamisen jälkeen.
Voit syödä terveellisesti ja nauttia samalla persimonin makeudesta.

Tärkeää kaakao-persimonpiirakkaa valmistaessa

Mainitsemamme kaksi versiota ovat suhteellisen helppoja ja ne valmistuvat nopeasti. Kaakao-persimonpiirakasta voi siis tulla jälkiruoka, jota valmistat usein.

Pidäthän mielessä, että ensimmäinen resepti sopii paremmin säännölliseen kulutukseen ja voit säästää jälkimmäisen erityisempiin hetkiin.

Koristele kaakao-persimonpiirakka tarjoillessa esimerkiksi vohvelikeksillä. Voit ripotella pinnalle myös murskattuja pähkinöitä.

Tällainen jälkiruoka on täydellinen tapa syödä enemmän hedelmiä ja lisätä ravinnon monipuolisuutta. Persimonien huomiota herättävä väri paljastaa niiden vaikuttavan vitamiinien, antioksidanttien ja beetakaroteenien määrän.

Suklaan ystävät ilahtuvat myös aidon suklaan voimakkaasta mausta. Voit tottua kaakaon kitkerään makuun, joten älä pelkää sen käyttöä, vaan anna sille mahdollisuus. 

Se on paras tapa nauttia kaakaon hyödyistä. Kyseistä kasvia on pidetty suuressa arvossa jo tuhansien vuosien ajan esikolumbiaanisen kulttuurin alueilla, jotka tunnetaan nykyään Meksikona.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Butt MS, et al. Persimmon (Diospyros kaki) fruit: hidden phytochemicals and health claims. Experimental and Clinical Sciences Journal. Mayo 2015. 14:542-561.
 • Latif, R. Chocolate/cocoa and human health: a review. The Netherlands Journal of Medicine. Marzo 2013. 71(2):63-8.
 • Montagna MT, et al. Chocolate, “Food of the Gods”: History, Science, and Human Health. International Journal of Environmental Research and Public Health. Diciembre 2019. 16(24):4960.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.