Logo image
Logo image

Mikä suklaa on kaikkein terveellisin?

3 minuuttia
Monet meistä ovat kuulleet, että suklaa on terveellistä herkkua. Emme voi kuitenkaan sivuuttaa sitä tosiasiaa, että monessa suklaassa on lisättyä sokeria ja muita lisäaineita, jotka heikentävät suklaan ravitsemuksellista laatua.
Mikä suklaa on kaikkein terveellisin?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Suklaa on monen ruokavaliossa yksi yleisimmin nautituimmista herkuista. Kyseessä onkin tuote, jolla on hyvät aistinvaraiset ominaisuudet. Kaikkien suklaasta valmistettujen tuotteiden ravintoarvo ei kuitenkaan ole sama. Siksi on tärkeää tietää, mikä suklaa on kaikkein terveellisin.

Oletko huomannut, että markkinoilta löytyy suklaata lähes jokaiseen eri makuun? Mutta mikä näistä on sitten paras vaihtoehto? Näiden epäilysten hälventämiseksi haluamme kertoa alla yksityiskohtaisemmin, mitä seikkoja sinun tulisi ottaa huomioon suklaata ostaessasi ja lisäksi paljastamme, mikä suklaa on kaikkein terveellisin.

Suklaa ilman sokeria

Suklaan ostossa on ensinnäkin tärkeää ottaa huomioon sokerin vaikutukset elimistössä. Tiedämme jo varmuudella, että tämä ravintoaine lisää liikalihavuuden riskiä. Sillä on myös kielteinen vaikutus moniin aineenvaihdunnan toimintaan ja hyvinvointiin liittyviin markkereihin, kuten myös Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa on selvitetty.

Samalla on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että sokerin välttämiseksi sellaisiin suklaatuotteisiin turvautuminen, joissa sokeri on korvattu muilla keinotekoisilla makeutusaineilla, ei välttämättä myöskään ole hyvä idea. Tiedämme tänä päivänä, että keinotekoiset makeutusaineet ovat haitallisia suoliston mikrobiston kannalta. Lisäksi ne on liitetty lisääntyneeseen insuliiniresistenssin kehittymisen riskiin.

Tästä syystä paras strategia on ostaa sellaisia suklaatuotteita, joissa on mahdollisimman suuri kaakaoprosentti. Tuotteen terveellisyyden varmistamiseksi kannattaakin valita sellainen tuote, joka koostuu vähintään 70-prosenttisesti kaakaosta.

Some figure
Markkinoilla on tänä päivänä saatavilla monia suklaatuotteita. Ravitsemuksellisen laadun suhteen on kuitenkin parempi valita sellaisia tuotteita, jotka sisältävät ainakin 70 prosenttia kaakaota.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: 5 loistavaa syytä syödä tummaa suklaata

Kaakao ja sen antioksidanttikapasiteetti

Kaakao on maailmalla laajasti tunnistettu elintarvike sen sisältämien lipidien ja fytoravinteiden pitoisuuksien ansiosta. Kaakaolla onkin korkea antioksidanttikapasiteetti, kuten British Journal of Clinical Pharmacology -lehdessä julkaistu tutkimus on todistanut.

Tämäntyyppisten ravintoaineiden säännöllinen osuus päivittäisessä ruokavaliossa on välttämätöntä silloin, kun puhumme solujen ikääntymisen ehkäisystä. Lisäksi niiden kulutus auttaa laskemaan sekä ennenaikaisen kuoleman riskiä että joidenkin sairauksien synnyn riskiä niin keskipitkällä kuin pitkällä aikavälillä.

Kitkerä kaakao kuuluu niihin raaka-aineisiin, joilta löytyy yksi elintarvikkeiden maailman korkeimmista antioksidanttikapasiteeteista. Juuri tämän takia kaakaon tulisi olla kahvin ja punaisten marjojen ohella läsnä jokaisessa monipuolisessa ja tasapainoisessa ruokavaliossa.

Meidän ei kuitenkaan tule sekoittaa kaakaota suklaaseen, sillä jälkimmäisenä mainittu tuote sisältää yleensä kaakaon lisäksi sokeria riippuen siitä, onko kyseessä esimerkiksi tumma suklaa, maitosuklaa vai valkosuklaa. Siksi onkin välttämätöntä kääntyä sellaisen suklaan puoleen, joka sisältää vähiten hiilihydraatteja.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Miten voit vähentää sokerin saantia?

Valkosuklaa ei ole terveellistä

Suklaatuotteiden tarjonnasta löytyy myös vaihtoehtoja, joilla on erittäin alhainen kaakaopitoisuus, ja jonka vuoksi näiden tuotteiden ei pitäisi kuulua samaan ryhmään. Esimerkkinä annamme valkosuklaan, joka koostuu pääasiassa voista ja sokerista.

Valkosuklaa on vain vähän ravintoarvoa sisältävä ruoka, jonka säännöllinen kulutus on haitallista elimistölle. Tästä syystä valkosuklaan nauttimista tulisi välttää niin paljon kuin mahdollista.

Toisena hyvänä esimerkkinä toimivat suklaasta sekä pähkinöistä tai manteleista valmistetut levitteet. Nämä tuotteet  sisältävät sekä runsaasti puhdistettua sokeria että teollisia öljyjä. Ne ovatkin elintarvikkeita, jotka omaavat houkuttelevat aistinvaraiset ominaisuudet, mutta joilla on vain vähän ravintoarvoa. Usein näitä tuotteita kuitenkin löytyy monen keittiöstä, ja monissa perheissä lapsilla on niihin suhteellisen helppo pääsy.

Some figure
Valkosuklaan koostumuksesta löytyy yleensä liikaa sokeria ja siksi sen kulutuksella voi olla kielteisiä vaikutuksia terveyden kannalta.

Terveellinen suklaa voidaan sisällyttää osaksi ruokavaliota

Suklaa on elintarvike, joka on osa monipuolista ja terveellistä ruokavaliota. Kaikkia suklaita ei kuitenkaan voida pitää terveellisenä sellaisinaan, eikä niillä ole samoja ravintoarvoja. Tietääksesi paremmin, mikä suklaa on kaikkein terveellisin, on tarpeen kääntyä sellaisten tuotteiden puoleen, jotka omaavat korkean kaakaoprosentin ja joissa on vain vähän sokeria.

Lisäksi on pidettävä mielessä, että kaikista suklaaksi luokitelluista tuotteista ei välttämättä löydy kaakaota ollenkaan tai vain hyvin vähän. Se, mikä suklaa on loppujen lopuksi kaikkein terveellisin, onkin juuri sellainen suklaa, joka sisältää runsaasti kaakaota, sillä juuri kaakao pitää sisällään kaikki ne antioksidantit, joista on hyötyä myös terveydelle.

Kun olemme tehneet oikeita valintoja terveellisen suklaan suhteen, voimme lisätä sen säännölliseksi osaksi ruokavaliota. Korkean kaakaoprosentin omaava suklaa on toimiva valinta välipaloja varten, sillä sen voi yhdistää loistavasti esimerkiksi erilaisiin hedelmiin ja meijerituotteisiin.

Samalla tapaa tumma suklaa sopii loistavasti myös terveellisempien jälkiruokien valmistukseen. Jälkiruokien tapauksessa on kuitenkin tärkeää sisällyttää reseptiin riittävän laadukkaita ainesosia, eikä turvautua liian suuriin määriin valkoisia jauhoja ja sokeria.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Stanhope KL., Sugar consumptioni, metabolic disease and obesity: the state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci, 2016. 53: 52-67.
  • Loffredo L., Perri L., Nocella C., Violi F., Antioxidant and antiplatelet activity by polyphenol rich nutrients: focus on extra virgin olive oil and cocoa. Br J Clin Pharmacol, 2017. 83 (1): 96-102.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.