Ulompi rasvakerros ja viskeraalirasva: opi taistelemaan niitä vastaan
Viskeraalirasva on vatsaontelossa sisäelinten ja suolten väliin ja ympärille sekä sisäelinten sisään, etenkin maksaan, kertyvää rasvakudosta. Sisäelinrasva eli viskeraalirasva on riski terveydellesi. Vaikka on totta että naisilla on tapana kärsiä enemmän “ulommasta rasvasta”, kumpikaan ei ole terveellistä, minkä takia on tärkeä taistella niitä vastaan päivittäin.
Kuinka rasva kehittyy? Mitkä tekijät vaikuttavat tähän yleiseen ongelmaan? Huono ravinto ja liikunnan puute ovat kaksi yleisimmistä syistä.
Kuitenkin on myös muutama muu tekijä joista meidän tulisi olla tietoisia: geenit, vaihdevuodet sekä epäterveelliset dieetit jotka ovat vahingollisia terveydellesi, sen sijaan että ne olisivat painon pudotusta edistäviä.
Tänään haluamme antaa sinulle vähän lisää tietoa aiheesta.
Viskeraalirasva, vaara terveydellesi
Jokaisella on tietty määrä rasvaa kehossaan, ja sitä kuuluukin olla. Mikäli kokeilet esimerkiksi reisiäsi, huomaat ihonalaisen kerroksen rasvaa, jota toisilla on enemmän ja toisilla vähemmän.
Mikäli kokeilet nyt vatsaasi, ehkä huomaat pienen ulokkeen mikä tarkoittaa että kerros vaarallista viskeraalirasvaa on vatsasi, suolistosi ja maksasi ympärillä. Tämän tyyppinen rasva voi aiheuttaa vakavia ongelmia.
Lääkäreiden mukaan miehillä on suurempi taipumus kehittää viskeraalirasvaa kuin naisilla. On olemassa erittäin suuri riski että ennemmin tai myöhemmin se aiheuttaa sydänkohtauksen tai muita sydämen ongelmia.
Katso myös: 3 Terveellistä aamupalaideaa vatsamakkaroiden karkoitukseen
Pidä mielessä:
- Viskeraalirasva ei ole passiivista. Tämä tarkoittaa sitä, että se ei vain istu ympäröimässä vatsaasi ja maksaasi. Päinvastoin: se on erittäin aktiivista mitä tulee haitallisten ja myrkyllisten aineiden verenkiertoon päästämiseen.
- Tämän tyyppinen rasva aiheuttaa tulehdusta ja johtaa valtimonkovettumiin. Se voi johtaa ongelmiin ruoansulatusjärjestelmässä ja suolessa, ja usein se on vastuussa diabeteksesta ja tietyntyyppisistä syövistä.
- Monet eivät ehkä tiedä, että viskeraalirasva voi vaikuttaa mielialaankin. Tiedätkö kuinka? Se aiheuttaa väsymystä yleistä huonovointisuutta, mielialan vaihteluita, stressiä ja ahdistusta, sekä tietyn tyyppistä masennusta jotka saattavat johtua veren nousseista kortisolitasoista.
- Yksinkertainen fakta on että se tuppaa myrkyllisiä aineita verenkiertoon, mikä aiheuttaa myös insuliiniresistenssin, joka tunnetaan myös metabolisena syndroomana. Mikäli kärsit korkeasta verenpaineesta, viskeraalirasva voi pahentaa vaivaa entistä enemmän. Tämä kannattaa pitää mielessä.
Kuinka tiedän onko minulla viskeraalirasvaa?
Tiedämme, että miehillä on suurempi taipumus kerryttää rasvaa vyötärön ympärille ikääntymisen myötä. Myös naiset voivat kuitenkin varastoida rasvaa vatsan ympärillä, mutta on yleisempää että naisilla rasva kertyy lantiolle ja reisiin.
Lue myös: Suurin osa naisista ei tunnista sydänkohtauksen oireita
Lääkärit myös varoittavat meitä joistakin tärkeistä faktoista joita ei tulisi jättää huomiotta:
- Mikäli alaraajasi tuntuvat raskailta, sinulla on kramppeja tai jalkasi puutuvat, se tarkoittaa että suonesi eivät ole niin joustavat kuin niiden pitäisi olla. Rasva joka on kertynyt niihin aiheuttaa jo ongelmia, jotka voivat olla vakavia.
- Tässä tapauksessa se voi tarkoittaa, että sinulla on ääreisvaltimotauti, mikä voi olla vakava. Se syntyy kun ylimääräinen kolesteroli ja muut rasvat kiertävät veressä ja alkavat kerääntyä suonten seinämiin jotka tuovat verta käsiin ja jalkoihin.
- Vielä huolestuttavampaa on se, että oireet eivät ole ilmiselvät ja ne voivat aiheuttaa sydänongelmia ja myös aivoinfarktin.
Älä koskaan unohda käydä säännöllisissä tarkastuksissa mitataksesi kolesterolitasosi!
Kuinka taistella ulompaa rasvaa ja viskeraalirasvaa vastaan
1. Mielessä pidettävät tekijät
- Mikäli suvussasi on ylipainoa tai sydänongelmia, aloita terveellinen elämäntapa jo nuorella iällä.
- On tärkeää elää niin terveellisesti kuin mahdollista. 40-45 -vuotiaana kolesterolisi alkaa pikkuhiljaa nousta ja painon pudottamiseen tarvitaan vähän enemmän työtä.
- Pidä mielessä että viskeraalirasva ei häviä yhden yön aikana. Ei ole olemassa ihmedieettiä tai taikakeinoja. Tarvitset lääkärisi apua, joka näyttää sinulle oikeat askeleet.
- Perheen ja ystävien tuki on tärkeää. Mikäli sinun täytyy aloittaa dieetti, perheen tuki on suositeltavaa. Olisi mahtavaa, jos kaikki taloudessasi alkaisivat aktiivisemman elämäntyylin.
Löydä vatsaa litistävän salviasiirapin hyödyt.
2. Avaimet ulomman rasvan ja viskeraalirasvan hävittämiseen
- Sinun ei tulisi kokonaan eliminoida rasvaa ruokavaliostasi. On olemassa hyviä rasvoja joita kehosi tarvitsee, kuten oliiviöljy, lohi, pähkinät ja avokadot.
- Älä lisää suolaa mihinkään ruokaasi. Sinun tulisi syödä 4-5 ateriaa päivän mittaan. Pienemmät ateriat useamman kerran päivässä pitävät ruoansulatuksesi aktiivisena.
- Nauti enemmän liukenevia kuituja:
- Kauraa
- Leseitä
- Ohraa
- Tattaria
- Pellavansiemeniä
- Luumuja
- Omenia
- Mangoja
- Appelsiineja
- Purjosipulia
- Selleriä
- Porkkanoita
- Kurkkuja
- Suolan lisäksi eliminoi ruokavaliostasi myös valkoiset jauhot, prosessoidut ruoat, leivonnaiset ja valkoiset sokerit. Syö enemmän tuoreita vihanneksia.
- Fyysinen liikunta on avain. Sinun ei tarvitse näännyttää itseäsi. Päinvastoin, yksinkertainen aerobinen liikunta auttaa sinua polttamaan rasvaa vähitellen ja pitämään sydämesi aktiivisena. Nouse ylös ja ala kävellä, tanssia, kiivetä portaita tai uida.
Saat enemmän elämästä irti elämällä terveellisesti!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Gutiérrez, S. A. G., Orozco, G. E. M., Rodríguez, E. M., Vázquez, J. D. J. S., & Camacho, R. B. (2002). La grasa visceral y su importancia en obesidad. Revista de Endocrinología y Nutrición, 10(3), 121-127. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=10267
- I García, A., Niño-Silva, L., González-Ruiz, K., & Ramírez-Vélez, R. (2016). Volumen de grasa visceral como indicador de obesidad en hombres adultos. Revista Colombiana de Cardiología, 23(4), 313-320. http://www.scielo.org.co/scielo.php?pid=S0120-56332016000400015&script=sci_abstract&tlng=en
- Corona, M. M., Barceló Acosta, M., González, R. G., & Blanco, D. R. (2015). Circunferencia de la cintura, tamaño de la grasa visceral y trastornos metabólicos en la obesidad mórbida. Revista Cubana de Alimentación y Nutrición, 25(1), 28-47. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=60995
- Irving, B. A., Davis, C. K., Brock, D. W., Weltman, J. Y., Swift, D., Barrett, E. J., … & Weltman, A. (2008). Effect of exercise training intensity on abdominal visceral fat and body composition. Medicine and science in sports and exercise, 40(11), 1863. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2730190/
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.