Logo image
Logo image

Korkean ja matalan verenpaineen syyt ja oireet

3 minuuttia
Ääripäissä keikkuvat verenpainelukemat, olivat ne sitten matalat tai korkeat, voi olla merkki jostakin vakavasta sairaudesta. Varaa siis aika lääkäriin ja selvitä, mistä lukemat johtuvat.
Korkean ja matalan verenpaineen syyt ja oireet
Viimeisin päivitys: 08 lokakuuta, 2018

Sekä korkea että matala verenpaine voivat aiheuttaa inhottavia oireita, ja verenpaineen muutokset tulisi aina tarkastuttaa lääkärin vastaanotolla. Tässä artikkelissa kerromme matalan ja korkean verenpaineen aiheuttamista oireista, syistä ja hoidoista.

Matalan verenpaineen aiheuttajat

Matala verenpaine on usein periytyvää ja yleisempää kuin korkea verenpaine. Etenkin hoikilla, nuorilla naisilla on usein matala verenpaine. Jos äidilläsi on matala verenpaine, on todennäköistä että se on periytynyt myös sinulle. Aina matalasta verenpaineesta ei aiheudu oireita, mutta jos huomaat jotakin kummallista verenpaineessasi, kannattaa sen syytä lähteä selvittämään.

Matalan verenpaineen kehittymiseen voi johtaa myös mm. kilpirauhasen vajaatoiminta, Addisonin tauti, aivolisäkkeen vajaatoiminta, sydämen toimintaongelmat, perikardiitti ja verenkiertoelimistön sairaudet. Verenpaine voi laskea myös monen sängyssä toipilaana vietetyn päivän jälkeen tai jos potilas on nauttinut liian vähän nesteitä tai suolaa.

 

Some figure

Tietyt lääkkeet voivat aiheuttaa verenpaineen alenemista. Näitä ovat mm. psykotrooppiset lääkkeet (käytetään masennuksen ja unettomuuden hoitoon), sydämen rytmihäiriöiden hoidossa käytetyt lääkkeet, korkean verenpaineen hoitoon käytetyt lääkkeet, diureetit, rasitusrintakivun hoitoon käytetyt sepelvaltimolääkkeet ja verisuonien laajenemista edistävät lääkkeet.

Korkean verenpaineen aiheuttajat

Korkeasta verenpaineesta voi kärsiä minkä ikäisenä tahansa sukupuolesta riippumatta. Korkea verenpaine tarkoittaa sitä, että sydän lisää verisuoniin pumpatun veren määrää ja verisuonten supistelua. Korkea verenpaine on verenkiertoelimistön yleisin sairaus, mutta aina sille ei löydy mitään syytä.

Korkeasta verenpaineesta kärsivät usein ylipainoiset henkilöt, jotka harrastavat liikuntaa vähän tai eivät yhtään. Myös liiallinen suolan, alkoholin ja rasvan nauttiminen voi johtaa verenpaineen kohoamiseen. Näiden lisäksi stressi ja tupakointi korottavat verenpainetta. Krooninen korkea verenpaine kuormittaa tärkeitä elimiä, kuten sydäntä, aivoja, munuaisia ja silmiä, ja voi pahimmillaan johtaa sydämen toiminnan ongelmiin ja näkökyvyn heikkenemiseen.

 

Some figure

Korkea verenpaine voi olla perinnöllistä ja usein miehet kärsivät siitä naisia yleisemmin. Korkeaa verenpainetta esiintyy etenkin yli nelikymppisillä ja ylipainoisilla henkilöillä. Korkea kolesteroliarvo johtaa yleensä myös korkeaan verenpaineeseen.

Matalan verenpaineen oireet

Matala verenpaine voi aiheuttaa monenlaisia oireita. Yleisimpiä näistä ovat mm. kova väsymys, kasvanut unentarve, fyysisen kunnon romahtaminen, keskittymiskyvyn heikkeneminen, masennus, apatia, uniongelmat, unettomuus, energiavaje, heikko ja pyörryttävä olo, voimien puute, jatkuvasti kylmä olo (etenkin käsissä ja jaloissa), aamu-unisuus ja kalpeus (etenkin kasvoissa).

Matala verenpaine näyttäytyy etenkin sellaisina päivinä, kun aivojen verenkierto on heikkoa. Tätä ilmenee etenkin kuumina päivinä tai pitkän auringossa oleskelun jälkeen. Väsymys ja voimattomuus ovat yleisiä oireita syömisen jälkeen, kun verenkierto keskittyy vatsan seudulle.

 

Some figure

Huimaus on ehkäpä yleisin matalan verenpaineen oire. Vakavat päänsäryt, pyörrytyskohtaukset ja tajunnanmenetykset, sumentunut näkö ja muut näköoireet ovat merkki todella matalasta verenpaineesta, jolloin aivoihin ei pääse tarpeeksi verta ja happea.

Pyörrytyskohtauksen yhteydessä sydän voi alkaa lyödä nopeammin (takykardia), verisuonet supistuvat (tämä näkyy etenkin kasvojen kalpeutena ja käsien ja jalkojen kylmyytenä) ja iho tuntuu nihkeältä.

Korkean verenpaineen oireet

Korkean verenpaineen oireet kehittyvät usein pitkällä aikavälillä, eivätkä ne aina ole selkeitä. Keho tottuu muuttuneeseen toimintaan, eikä se aina anna itsestään merkkejä kuin vasta myöhäisessä vaiheessa. Korkean verenpaineen oireita ovat mm. uniongelmat ja nukkumisvaikeudet, ärtyneisyys, unettomuus, levottomat unet, uusiutuvat painajaiset tai kuulo-ongelmat kuten suhina korvissa.

Verenpaine on koholla, kun yläarvo on 140 tai ala-arvo yli 90 tai näitä korkeampi. Kohonnut verenpaine vahingoittaa valtimoita ja aiheuttaa aivohalvauksia ja sydäninfarkteja. Verenpainetta voi jokainen alentaa vähentämällä suolaa ja liikkumalla riittävästi, lopettamalla tupakointi ja laihduttamalla jos on ylipainoa. Jos omat keinot eivät laske verenpainetta riittävästi, tarvitaan verenpainelääkkeitä.

Some figure

 

Kova päänsärky ja huimaus voivat olla merkkejä korkeasta verenpaineesta, etenkin niinä ajanjaksoina kun koet paljon stressiä, hermostuneisuutta tai ahdistusta. Yli 50-vuotiailla naisilla esiintyvät korkean verenpaineen oireet voivat muistuttaa vaihdevuosioireita, kuten hengitysvaikeuksia, huimausta, päänsärkyä ja mielialan heittelyitä. Keski-ikäisillä miehillä korkeaan verenpaineeseen voi liittyä myös erektio-ongelmia.

Korkea verenpaine on terveydelle haitallinen tila, sillä se kuormittaa sydäntä ja verisuonia tarpeettoman paljon. Usein korkea verenpaine on merkki verisuonten tukoksista tai ahtaudesta, joka tulisi aina hoitaa kuntoon lääkärin avustuksella.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.