Logo image
Logo image

Vatsarasvan vähentäminen - 8 yksinkertaista tapaa

3 minuuttia
Vatsarasvan vähentäminen - 8 yksinkertaista tapaa
Carlos Fabián Avila

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Vatsarasvan vähentäminen on ehkä yksi suurimmista haasteista, joita kohtaamme kun puhutaan painonpudotuksesta. Rasvalla on taipumus kerääntyä kehon eri alueille, mutta vatsa on yksi vaikeimmista alueista työstää, ja vatsarasvan vähentäminen vaatii paljon ponnistuksia ja tahdonvoimaa. On kuitenkin mahdollista toteuttaa vatsarasvan vähentäminen luonnollisesti ja terveellä tavalla – tässä artikkelissa kerromme miten se onnistuu!

Oikea ruokavalio ja riittävä liikunta ovat avaimet terveelliseen ja pysyvään painonpudotukseen sekä vatsarasvan vähentämiseen. Pidä mielessä myös nämä vinkit, jotka voivat auttaa sinua saavuttamaan parempia tuloksia lyhyemmässä ajassa.

Vatsarasvan vähentäminen on vaikeaa, koska keholla on tapana kerryttää eniten rasvaa juuri vatsan seudulle. Jos laiminlyöt terveellisen ruokavalion, himo tai repsahdus voi sabotoida viikkojen tai jopa kuukausien ponnistelun vaivannäön. Tästä syystä terveelliseen ruokavalioon tulee olla sitoutunut täysin, jotta saavutat haluamasi tulokset.

Vatsarasvan vähentäminen luonnollisesti – 8 ohjetta

1. Sitruunamehua tyhjään vatsaan

Some figure

 

Sitruunamehun juominen tyhjään vatsaan on loistava tapa polttaa rasvaa ja litistää vatsaa. Sitruunalla on myrkkyjä poistavia ominaisuuksia, jotka auttavat poistamaan kehon kuona-aineita, edistäen ruuansulatusta ja rasvanpolttoa. Sekoita yhden sitruunan mehu lasilliseen lämmintä vettä ja lisää hyppysellinen suolaa. Juo joka aamu tyhjään vatsaan.

2. Vältä valkoista riisiä

Valkoinen riisi on prosessoitua ruokaa, ja prosessoidulla ravinnolla on taipumus lisätä painoa ja vatsarasvaa. Jos haluat litteän vatsan, korvaa vehnäpullat ja valkoinen riisi seuraavilla raaka-aineilla: täysjyväleipä, ruskea riisi, kvinoa ja kaurahiutaleet.

Kvinoa erityisesti on yksi suositelluimmista ruuista, sillä se ei sisällä yhtään kolesterolia, se ei muutu rasvaksi kehossamme, se sulaa helposti ja maistuu mainiolle. Se on ihanteellista ravintoa raskaana oleville naisille, anemiasta kärsiville sekä ylipainon tai keliakian kanssa kamppaileville, koska se ei sisällä yhtään gluteenia.

3. Vältä sokeria

Some figure

Sokeri muuttuu rasvaksi kehossa, niin vatsan kuin vyötärönkin ympärille. Saadaksesi litteän vatsan, vältä makeisten, sokeristen juomien ja rasvaisten ruokien nauttimista. Prosessoitua sokeria löytyy yllättävistäkin ruuista; leivästä, muroista, puurohiutalesekoituksista jne. Ole tarkkana ja lue pakkausten tuoteselosteet hyvin.

4. Juo enemmän vettä

Juomalla vettä pidät kehosi nesteytettynä, aktivoit aineenvaihduntaa ja edistät kuona-aineiden poistoa kehostasi. Ihanteellista olisi juoda ainakin 1,5-2 litraa vettä päivässä. Vettä tulisi nauttia pitkin päivää. Juomalla kaksi litraa yhdellä kertaa ei anna samoja hyötyjä – itse asiassa se voi olla jopa vaarallista.

5. Syö raakaa valkosipulia

Some figure

Vaikka raa’an valkosipulin maku ja haju eivät ole kaikkien mielestä miellyttäviä, kannattaa kuitenkin yrittää nauttia sitä päivittäin. Raa’an valkosipulin syönti tukee ruokavaliota sekä auttaa polttamaan rasvaa helpommin. On suositeltavaa syödä 2-8 kynttä raakaa valkosipulia päivittäin, ja perään lasillinen sitruunavettä. Tämä hoito auttaa polttamaan rasvaa, ja se on myös hyvä tapa parantamaan verenkiertoa.

6. Syö enemmän hedelmiä ja vihanneksia

Hyvä ruokavalio painonpudotukseen ja litteän vatsan hankkimiseen tulisi sisältää runsaasti hedelmiä ja vihanneksia. Vältä prosessoituja ruokia ja valitse vain orgaanisia tuotteita. Hedelmät ja vihannekset tulisi mieluusti nauttia sellaisenaan, salaatissa tai luonnollisena mehuna.

7. Vältä prosessoituja ruokia

Some figure

Puhdistetun ja prosessoidun ruuan syöminen on yksi pahimmista esteistä  litteän vatsan saavuttamiselle ja rasvanpoltolle. Jotta vatsarasvan vähentäminen luonnollisesti onnistuu, on tärkeää välttää prosessoituja lihoja, puhdistettuja jauhoja, sekä purkkiruokia, sillä niissä on paljon lisäaineita, sokeria, suolaa ja aineita, joista emme ole tietoisiakaan.

8. Käytä enemmän mausteita

Voi olla vaikea uskoa, mutta mausteet ovat hyvä lisä mihin tahansa ruokavalioon ja ne auttavat painonpudotuksessa. Suosittuja mausteita ovat kaneli, inkivääri ja cayennepippuri, jotka aktivoivat aineenvaihduntaa ja tarjoavat muita upeita terveysvaikutuksia. Lisäksi ne auttavat alentamaan verensokerin tasoa, ja auttavat näin diabeteksen ehkäisyssä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Gardner CD., Trepanowski JF., Gobbo LC., Hauser ME., et al., Effect of low fat vs low carbohydrate diet on 12 month weight loss in overweight adults and the association with genotype pattern or insuln secretino: the DIETFITS randomized clinical trial. JAMA, 2018. 319 (7): 667-679.
  • Yoshida Y., Simoes EJ., Sugar sweetened beverage, obesity, and type 2 diabetes in children and adolescents: policies, taxation and programs. Curr Diab Rep, 2018.
  • Warrilow A., Mellor D., McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation, and satiety a systematic review of acute studies. EUr J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.