Logo image
Logo image

Näin pääset välittömästi eroon jalkakrampista

3 minuuttia
Jotta voisit lievittää jalassasi ilmenevää ärsyttävää kramppia, kannattaa suorittaa hierontaa ja venyttelyä. Näitä konsteja kannattaa käyttää myös kramppien ehkäisemiseksi jatkossa.
Näin pääset välittömästi eroon jalkakrampista
Nelton Abdon Ramos Rojas

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Abdon Ramos Rojas

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Jalkakrampit ilmenevät silloin kun lihakset supistuvat. Tämä voi olla seurausta muun muassa siitä, että olet liian kauan istumisasennossa. Se voi myös johtua vaikkapa jalkojen altistumisesta rasittavalle urheilulle kuten esimerkiksi pitkän aikaa kestäneelle juoksemiselle.

Ärsyttävät jalkakrampit saattavat mennä ohi nopeasti, mutta ne voivat kestää kauankin. Tällöin varpaat saattavat käpertyä sisäänpäin, mikä on tietysti hyvin epämiellyttävää. Jalan kramppaaminen silloin tällöin on normaalia, mutta toisilla näitä kramppeja ilmenee hyvinkin usein. Yleensä kramppeja usein saavilla ihmisillä on ongelmia verenkiertonsa kanssa tai heidän elimistönsä ei saa tarpeeksi nestettä tai heidän ruokavalionsa on huono. Myös hermostolliset ongelmat voivat olla syynä jalan kramppaamiseen normaalia useammin.

On epätavallista, että jalkakrampit johtavat lääkärikäyntiin. Jos niitä kuitenkin esiintyy kovin usein ja mikäli asia huolestuttaa sinua, kannattaa käydä asiantuntijan puheilla. Joillakin sairauksilla on oireita, joihin kuuluu jalkojen ja jalkaterien kramppaaminen.

Jos oma tilanteesi ei kuitenkaan ole vakava, kannattaa seuraavalla kerralla krampin alkaessa kääntyä eräiden luonnollisten keinojen puoleen. Näillä voit lievittää ärsyttävät jalkakrampit helposti. Tällä kertaa kerromme siis jalkakramppien lievittämisestä välittömästi ja luonnollisin keinoin – kannattaa jatkaa lukemista, jos tämä ilmiö koskettaa sinua aina silloin tällöin.

Näin pääset eroon jalkakrampeista välittömästi

Some figure
 • Jos kramppisi koskee vain yhtä jalkaterää, aseta koko painosi kyseiselle jalalle muutaman sekunnin ajaksi. Pidä toinen jalkasi koholla, äläkä anna sen koskettaa maata.
 • Jo sinulla on umpinaiset kengät tai sukat, ota ne pois ja anna jalkojesi olla venytettyinä muutaman minuutin ajan.
 • Koukista varpaasi, nosta krampista kärsivä jalkasi ylös, mutta anna kyseisen jalan kantapään koskettaa maata, jotta saat tukea. Aloita heiluttelemaan varpaitasi hellävaraisesti ja toista tätä kunnes tunnet kivun lievittyvän.
 • Liikuttele varpaitasi taakse ja eteen ja jos jalkaasi koskee edelleen, käytä sormiasi ja vedä niitä hellävaraisesti.
 • Jotta voisit estää jalkakrampit tulevaisuudessa – sekä siihen liittyvän epämiellyttävän olon – mene kävelylle heti kun kramppi on ohitse.
 • Jos nämä supistukset jatkuvat useamman minuutin ajan, voit laittaa kyseiselle alueelle lämpimän ja kostean pyyhkeen. Lämpöhoito on avuksi kramppien kanssa.
 • Voit myös tehdä akupainelua krampin vaivaamalla alueella käyttäen peukaloa ja etusormeasi ylähuulesi painamiseksi noin 30 sekunnin ajan.
 • Toinen akupainelupiste, josta saatat saada tuntuvaa apua kramppiisi, on isovarpaasi ja sen viereisen varpaan välinen kohta. Käytä sormiasi ja paina sitä noin 30-40 sekunnin ajan.

Jalkakrampit kuriin kotihoidolla

Jos yllä antamamme vinkit eivät ole avuksi krampin sattuessa, voit kokeilla myös joitakin seuraavista kotona toteutettavista hoidoista.

Jalkahieronta

Jos sinulla on takanasi pitkä päivä ja olet ollut fyysisesti hyvin aktiivinen tai jos jalkasi vain yksinkertaisesti ovat todella väsyneet, on hyvä jalkahieronta mahtava tapa estää ja lievittää jalan kramppaamista. Tämän tehdäksesi hiero jalkaasi. Näin voit rentouttaa sen lihaksia sekä vähentää ärsyttäviä supistuksia. Siirry jalan etuosaan, jotta voisit lisätä alueen verenkiertoa sekä edistää jalkasi rentoutumista täydellisesti. Jos olet huolestunut yöllä tulevista krampeista, anna jaloillesi hierontaa ennen kuin menet nukkumaan. Tämä auttaa estämään tehokkaasti kyseisen ongelman ilmenemistä.

Jalkojen venyttely

Some figure

jalkojen lihasten kevyt ja hellävarainen venyttely ja hieronta voivat auttaa sinua torjumaan kramppien ilmenemistä niin hyvin, että niitä ei enää ilmene. 

Ginkgo biloba

Ginkgo bilobaa eli neidonhiuspuuta sisältävän haudukkeen juonti voi vähentää jalan kramppaamista tehokkaasti. Keitä siis kolmea ruokalusikallista ginkgo biloban lehtiä kupillisessa vettä 10 minuutin ajan. Anna olla viiden minuutin ajan, ja juo hauduke välittömästi.

Eteeriset öljyt

Some figure

eteerisiä öljyjä Eukalyptuksen, männyn, teepuun, rosmariinin ja timjamin ominaisuudet saavat aikaan lämmön lisääntymisen jalassasi. 

Arnikkitee

Arnikki on myös yksi sellainen kasvi, jolla on verenkiertoa simuloivia vaikutuksia. Lisäksi se vähentää tulehtuneisuutta sekä lievittää lihaksissa tuntuvaa särkyä ja kramppaamista. Tähän hoitoon tarvitset vain vettä ja arnikkia. Hauduke tulee asettaa kyseessä olevalle alueelle viiden minuutin ajaksi. Voit käyttää lämpökompressin tapaista kangasta. Toinen vaihtoehto on laittaa muutama tippa arnikkitinktuuraa kulholliseen kuumaa vettä ja laittaa jalat sitten nesteeseen noin 10 minuutin ajaksi.

Toivottavasti pystyt näillä neuvoilla lievittämään ja torjumaan ärsyttäviä lihaskramppeja jaloissasi. Kaikki esittelemämme keinot ovat luonnollisia ja edullisia, joten niitä kannattaa kokeilla seuraavalla kerralla kun jalkakramppi iskee.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Weiner IH, Weiner HL. Nocturnal Leg Muscle Cramps. JAMA. 1980;244(20):2332–2333. doi:https://doi.org/10.1001/jama.1980.03310200066033
 • Stephen J. Sontag; Jean N. Wanner. The cause of leg cramps and knee pains: an hypothesis and effective treatment. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0306987788900448
 • Calambre muscular. Medline Plus. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002066.htm

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.