Logo image
Logo image

6 hoitokeinoa turvonneille jaloille

2 minuuttia
Nilkat, jalkaterät ja sääret ovat kehonosia joilla on taipumusta turvota helposti, sillä sen lisäksi että ne kannattelevat painoasi, niihin vaikuttavat myös monet eri tekijät kuten ruokavalio, hormonaaliset muutokset ja tietyt terveysongelmat.
6 hoitokeinoa turvonneille jaloille
Viimeisin päivitys: 05 lokakuuta, 2018

Usein turvotus nilkoissa, jalkaterissä ja säärissä johtuu nesteen kertymisestä elimistöön, mikä puolestaan aiheuttaa myös myrkkyjen ja kuona-aineiden kerääntymistä, ja tämä voi pahentaa tulehdusta.

Monet tekijät voivat vaikuttaa alaraajojen turvotukseen. Yleisiä syitä ovat raskaus, ylipaino, pitkäkestoinen seisominen ja tietysti ylimääräisen nesteen kertyminen elimistöön. Joskus on kuitenkin syytä kiinnittää tähän ongelmaan tarkempaa huomiota, sillä se saattaa myös olla oire vakavammasta sairaudesta kuten maksasairaudesta, veritulpasta tai tukkeumasta lymfajärjestelmässä.

Jos nilkkojesi, jalkateriesi ja säärtesi turvotus kestää pitkään, on tärkeää käydä lääkärin vastaanotolla selvittääksesi vaivan perimmäisen syyn. Muissa lyhytkestoisissa turvotuksissa seuraavat luonnolliset hoitokeinot voivat olla isoksi avuksi tilan lievittämisessä.

Tehokkaat hoidot turvonneille jaloille

Liikunta

Some figure

Vaikka turvotus nilkoissa, jalkaterissä ja säärissä saattaa olla kivuliasta, liikkumattomuus pahentaa tilaa. Liikunta on yksi parhaista tavoista vähentää tai poistaa alaraajojen turvotusta. Liikkuminen edistää verenkiertoa ja auttaa ehkäisemään verihyytymiä.

Suositus: Kokeile uimista, sillä se on pehmeä liikuntamuoto joka ei aiheuta lisäkuormitusta nilkoille, jalkaterille ja säärille.

Paranna ruokavaliota ja vähennä suolan käyttöä

Ruoka on yksi avaintekijä hyvässä terveydessä, paremmassa verenkierrossa ja alaraajoihin vaikuttavien sairauksien ehkäisyssä. Kuten useimmat jo tietävät, liiallinen suolan tai natriumin käyttö on yksi yleisimmistä syistä ylimääräisen nesteen ja myrkkyjen kertymisessä elimistöön. On erittäin tärkeää vähentää suolan käyttöä ja huomioida myös piilosuola, jota on liiallisia määriä monissa markettien tuotteissa.

Suositus: Suolalle on saatavilla monia korvikkeita, samoin kuin vaihtoehtoisia ruokavalintoja ja -ohjeita joilla voit vähentää suolan haittoja. Omaksu terveellisempi ruokavalio välttääksesi ylipainon ja lihavuuden.

Voikukka

Some figure

Voikukka on yleinen kasvi jonka tiedetään olevan voimakkaasti diureettinen ja puhdistava. Se voi auttaa ehkäisemään nesteen kertymistä, mikä auttaa vähentämään turvotusta nilkoissa, jalkaterissä ja säärissä.

Suositus: Valmista voikukkateetä ja juo sitä kolme kupillista päivässä. Voit myös levittää teetä suoraan iholle turvonneille alueille kankaalla tai pyyhkeellä.

Karvassuola

Yksi perinteisimmistä ja loistavimmista hoitokeinoista alaraajojen turvotukseen on karvassuola eli epsom-suola. Se auttaa rentouttamaan raajoja, vähentää tulehdusta ja parantaa verenkiertoa ehkäisten sairauksia ja muita ongelmia. 

Suositus: Lisää kupillinen karvassuolaa kylpyveteen ja kylve siinä vähintään 15 minuuttia. Jos turvotusta on ainoastaan nilkoissa ja jalkaterissä, voit myös valmistaa jalkakylvyn ja liottaa jalkojasi siinä 20 minuutin ajan.

Aloe vera

Some figure

Tällä kasvilla on lukuisia hyötyjä elimistölle, sekä sisäisesti että ulkoisesti. Yksi sen tärkeimmistä ominaisuuksista on kuitenkin kyky taistella tulehduksia vastaan ja poistaa myrkkyjä, mikä voi tietysti auttaa vähentämään nesteen kertymistä alaraajoihin.

Suositus: Raaputa geeli tuoreesta aloe-kasvin lehdestä ja nauti kaksi ruokalusikallista aamuisin tyhjään vatsaan, sekoitettuna veteen tai mehuun. Toinen vaihtoehto on levittää geeli suoraan turvonneille alueille.

Hieronta

Jalkojen ja säärien hieronta voi olla erittäin rentouttavaa, se stimuloi verenkiertoa ja auttaa vähentämään nesteen kertymistä. Kokeile hierontaa käyttäen pehmeitä mutta napakoita otteita, hieroen aina sydämeen päin.

Suositus: Käytä eteerisiä öljyjä raajojen hieronnassa saadaksesi parempia tuloksia. Joitakin eteerisiä öljyjä joilla on tulehdusta lieventäviä vaikutuksia ovat:

  • Piparminttu
  • Eukalyptus
  • Sitruuna
  • Laventeli

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.