Logo image
Logo image

Pudota painoa oikein - unohda ihmedieetit!

4 minuuttia
Vaikka tämä saattaakin vaikuttaa kummallisen ristiriitaiselta neuvolta, mikäli haluat hoikistua helpolla tavalla, kannattaa välttää dieettejä. Salaisuutena kilojen karistamisessa on nimittäin terveellinen, ei niukka ruokavalio.
Pudota painoa oikein - unohda ihmedieetit!
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Kun ajattelet dieetille ryhtymistä, saatat automaattisesti miettiä että tämä on vaivalloinen ja ahdistava asia, ja että joudut näkemään nälkää kaiken aikaa sekä kärsimään jatkuvasti kauheista mielialan muutoksista. Voit kuitenkin hoikistua ilman kärsimystä. Miten tällainen painonpudotus sitten tapahtuu? Jatka lukemista ja saat tietää – pudota painoa oikein: terveellisesti, tehokkaasti ja ilman ihmedieettejä!

Onko mahdollista hoikistua ilman kärsimystä?

Dieetille ryhtyminen ei ole sama asia kuin kärsimys. Tämä on kuitenkin meille syötetty käsitys ja se on jäänyt mieleen – se jatkuu aina sukupolvesta toiseen.

Hyvä uutinen on se, että painoa voidaan pudottaa näkemättä nälkää, pelkäämättä painon uudelleen nousemista ja ilman masennusta, huonoa mielialaa tai vihaa.

Kokeile siis seuraavia neuvoja, jos haluat sen oikeasti suositeltavan tavan painon pudottamiseksi tehokkaasti!

Pudota painoa oikein, ilman ihmedieettejä

1. Sano hyvästit aineenvaihduntaasi hidastaville ruoille

Some figure

Sellaiset ruoat, jotka eivät tarjoa hyötyjä keholle vaan sen sijaan vahingoittavat sitä, voidaan jakaa kolmeen ryhmään: käsitellyt sokerit, käsitellyt jauhot ja öljyt.

Kuinka suuri osa syömästäsi ruoasta on näissä ryhmissä? Veikkaamme, että melko suuri osa!

Yksi niistä ongelmista, joita nämä tuotteet aiheuttavat, on turvotus. Siksi yksi syistä siihen, että paino ei vain putoa on se, että kudoksiin kertyy tärkkelystä ja rasvaa.

2. Älä ryhdy dieetille

Painonpudotus ilman kärsimystä on mahdollista, mutta vain mikäli et ryhdy dieetille! (Niin oudolta kuin tämä neuvo voikin vaikuttaa.) Tämä johtuu siitä, että monelle ihmiselle kalorien laskeminen ja ruoka-aineselostusten lueskelu, kuten myös vaa’an tuijottaminen, muuttuu pakkomielteeksi.

Jatkuva painon ajatteleminen ja sen miettiminen mitkä ruoat ovat “sallittuja” ja mitkä “ei-sallittuja”, ei ole hyväksi fyysiselle eikä psyykkiselle terveydelle.

Siksi onkin parempi välttää dieettejä. Tämä neuvo pätee etenkin niiden dieettien kohdalla, jotka lupaavat ihmeellisen painonpudotuksen jo muutamassa viikossa.

3. Syö hyvä aamiainen

Some figure

Perusta terveellisessä ruokavaliossa on se, että keholle annetaan sitä, mitä se tarvitsee. Siksi terveellisen aamiaisen syönti on perusasia monenkin syyn vuoksi.

Ensinnäkin se antaa kehollesi tarpeelliset ravinteet, jotta voisit jatkaa koko pitkän päivän työssäsi (muista, että olet nukkunut monen tunnin ajan ja et ole syönyt tänä aikana ollenkaan, joten kehossasi ei ole lainkaan energiaa).

Lisäksi kunnon aamiainen auttaa välttämään mielitekoja päivän mittaan, ja se estää sitä, että tulet todella nälkäiseksi lounasaikaan saavuttaessa. Se myös antaa sinulle energiaa liikuntaa varten ja tuottavuuden parantamiseksi, kuten myös muita asioita varten.

Jatkuva paastoaminen aiheuttaa rasvan kertymistä, sillä keho ei tällöin saa ruokaa ja menee “varastoinnin” tilaan.

Yritä siis sisällyttää seuraavia ruokaryhmiä aamiaiseesi: hedelmiä, kasviksia, maitotuotteita, viljoja – ei mitään paistettua, sokerista tai leivonnaistyyppistä.

4. Älä punnitse itseäsi kaiken aikaa

Kehon paino vaihtelee monen eri tekijän perusteella:

  • Jos esimerkiksi punnitset itsesi aamulla ennen aamiaista, lukema ei ole sama kuin illalla sen jälkeen, kun olet syönyt useita aterioita päivän mittaan.
  • Tulet myös saamaan eri tulokset ennen ja jälkeen liikunnan.
  • Painosi voi muuttua myös riippuen siitä, oletko käynyt vessassa, kuinka paljon vettä olet juonut ja siitä onko sinulla kuukautiset.

Parasta olisi punnita itsensä kerran kuussa ja yrittää tehdä tämä aina samoissa olosuhteissa (esimerkiksi heti heräämisen jälkeen).

5. Syö useammin (mutta vähemmän)

Some figure

Yksi suurimmista ongelmista “ihmedieeteissä” on se, että ne vähentävät suuresti syödyn ruoan määrää. Tämä ei ole hyvä asia siksi, että keho tarvitsee erilaisia ravinteita.

Ei ole suositeltua, että syödään vain jogurttia lounaalla, tai että illallinen on vain kulhollinen keittoa. Hyvä tapa hoikistua ilman kärsimystä on syödä useammin, mutta viisaalla tavalla.

Mitä tämä sitten tarkoittaa? Sen sijaan, että syöt päivän aikana neljä suurta ateriaa, syö kuusi pientä. Kyseessä on sama määrä ruokaa, mutta useampaan ateriaan jaettuna.

Kannattaa syödä 3-4 tunnin välein. Tällä tavalla voit pitää itsesi vähemmän nälkäisenä lounaalla tai illallisella, ja sinulla on käytössä enemmän energiaa. Vatsasi polttaa rasvaa, kun se tekee töitä syömäsi ruoan käsittelemiseksi aineenvaihdunnassa.

6. Pureskele ruokasi hyvin

Tämäkin niksi voi auttaa pudottamaan painoa kärsimättä “ihmedieettien” kanssa.

  • Kun syöt hitaasti, tulet syömään vähemmän.
  • Jokaisen suupalan pureskelu kunnolla auttaa myös siksi, että näin ruoansulatusjärjestelmä saa ruoan jo hyvin käsiteltynä.
  • Myös pienempien lautasten käyttö voi auttaa. Tällä tavalla pystyt syömään pienempiä annoksia.

7. Älä karsi itseltäsi niitä ruokia, joista pidät

Some figure

Voit edelleen nauttia jäätelöä, palan kakkua tai hampurilaisen, kunhan teet niin kohtuudella. Syö lempiruokaasi kerran viikossa äläkä pelkää sitä, että “huijaat” itseäsi dieetillä ollessasi.

Loistava asia tässä asenteessa on se, että näin pystyt välttämään ahdistusta ja ruoanhimoa paremmin. Lisäksi tämä on avuksi seuraavalla kerralla, kun edessäsi on lautasellinen sitä ruokaa, jota rakastat, sillä et tunne tarvetta hotkia sitä sisääsi sekunneissa.

8. Syö enemmän proteiinia

Tämä ravinne tuo kehollesi monta hyötyä, ja se auttaa hoikistumaan ilman kärsimystä.

Yritä siis sisällyttää ravintoosi jokaisella aterialla proteiineja, hedelmiä ja kasviksia, jotta voisit tuntea itsesi kylläiseksi ja energiseksi. Proteiineissa on vähän kaloreita, ne nopeuttavat ruoansulatusta sekä ovat terveellisiä.

9. Älä suuntaa huomiotasi muualle kun syöt

Laita televisio ja puhelin pois päältä ja siirrä sivuun lukemasi kirja. Jos ruokaillessasi teet jotain muutakin, tulet syömään enemmän ja syömäsi ravinto on monesti myös epäterveellisempää.

Tällöin et pureskele ruokaasi niin hyvin kuin olisi tarpeen, ja aivoiltasi vie pidempään saada viesti vatsastasi että se on jo täynnä, sillä se keskittyy johonkin muuhun.

Pudota painoa oikein edellä esittelemiemme neuvojen avulla. Unohda siis ihmedieetit ja noudata näitä vinkkejä jos haluat merkittävät tulokset terveellisin keinoin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hannou SA., Haslam DE., McKeown NM., Herman MA., Fructose metabolism and metabolic disease. J Clin Invest, 2018. 128 (2): 545-555.
  • Brikou, D., Zannidi, D., Karfopoulou, E., Anastasiou, C. A., & Yannakoulia, M. (2016). Breakfast consumption and weight-loss maintenance: Results from the MedWeight study. British Journal of Nutrition.
  • Jager R., Kerksick CM., Campbell BI., Cribb PJ., et al., International society of sports nutrition position stand: protein and exercise. J Int Soc Sports Nutr, 2017.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.