Terveellinen sitruunapiirakka jälkiruoaksi

Tiesitkö, että sinun ei tarvitse luopua jälkiruoista, vaikka haluaisit pitää huolta terveydestäsi? Vaikka meidän tulisi välttää sokeripitoisia reseptejä, on olemassa terveellisiä jälkiruokavaihtoehtoja, joita voimme syödä kohtuudella tuntematta syyllisyyttä.
Terveellinen sitruunapiirakka jälkiruoaksi
Mariana Sánchez Huergo

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Mariana Sánchez Huergo.

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Puhutaanpa ensin herkullisista jälkiruoista, joita on nykyään olemassa. Esimerkiksi sitruunapiirakka on niin suosittu jälkiruoka, että se on saanut meidät miettimään tarvetta muuttaa reseptiä hieman. Miksi? Jotta se sopisi terveellisempään elämäntyyliin.

Jos haluat elää terveemmin, herkuttelua ei tarvitse hylätä kokonaan. Pikemminkin sinun tulee olla tietoisempi siitä, että mitä pistät elimistöösi. Kun tarkastelemme useimpien jälkiruokien ainesosia, ne ovat yleensä yksinkertaisia, mutta yksi niistä on ongelmallinen: sokeri. Se lisää herkullisen jälkiruoan kaloripitoisuutta roimasti.

Tässä artikkelissa annamme terveellisen sitruunapiirakkareseptin, ilman sokeria ja ravitsevilla ainesosilla. Tämä on erinomainen jälkiruoka, jota nauttiessa sinun ei tarvitse olla huolissasi terveydestäsi tai painostasi.

Terveellinen sitruunapiirakka: onko se edes mahdollista?

Terveellinen sitruunapiirakka on nopea valmistaa.
Herkullinen piirakka sopii täydellisesti mihin tahansa vuorokaudenaikaan.

Kun puhumme jälkiruoasta, mieleen tulee kaksi ainesosaa, jotka saavat meidät tuntemaan syyllisyyttä: sokeri ja rasva. Tiedämme kuitenkin, että tämä herkullinen yhdistelmä on vaarallinen terveydelle.

Säännöllinen yksinkertaisten hiilihydraattien saanti johtaa insuliinin vapautumiseen ja kehon rasvamassan lisääntymiseen. Tietenkin on tärkeää mainita, että näitä kahta ainesosaa sisältävien ruokien tai jälkiruokien satunnainen syöminen ei aiheuta terveysriskiä.

Onneksi on olemassa myös vaihtoehtoisia reseptejä, jotka ovat ravitsevia mausta tinkimättä. Yksi näistä on tässä artikkelissa esitelty terveellinen sitruunapiirakka.

Sokeriset ruoat ja addiktio

On olemassa tarpeeksi tieteellistä näyttöä sen vahvistamiseksi, että erittäin sokeripitoiset ruoat vaikuttavat aivojen toimintaan tai hedoniseen järjestelmään.

Ruoka, kuten lääkkeet, stimuloi kuituja, jotka sijaitsevat tietyillä aivoalueilla, jotka ovat vastuussa tunnetun neutrotransmitterin, dopamiinin, vapautumisesta.

Huumeiden ja tiettyjen ruokien nauttiminen lisää dopamiinin tuotantoa, mikä synnyttää hyvinvoinnin tunnetta ja käsitystä homeostaasin saavuttamisesta kehossa. Tämä todetaan Neuropharmacology -lehdessä julkaistussa artikkelissa.

Aivot yhdistävät nämä tuntemukset tiettyihin ärsykkeisiin (kuten ruokaan), joten ne aktivoivat positiivisia palautejärjestelmiä jatkaakseen tällaisen käyttäytymisen edistämistä.

Tästä syystä on tärkeää valvoa näiden aineiden kulutusta. Samoin on tärkeää etsiä vaihtoehtoja jälkiruokille tai tuotteille, joissa on suuria määriä näitä kahta ravintoainetta, jotta voimme seurata mitä syömme sekä valvoa niiden vaikutusta terveyteemme.

Kuinka välttää sokeriaddiktion syntyminen?

Puhutaan sokerin määrän ja tyypin muutoksista. On tärkeää jättää puhdistettu sokeri sivuun ja korvata se luonnollisilla sokereilla tai makeutusaineilla.

On myös tärkeää vähentää rasvan määrää ja valita parempia rasvan lähteitä. Voimme tehdä tämän minimoimalla tyydyttyneiden rasvojen määrän ja lisäämällä sydämellemme hyödyllisiä tyydyttymättömiä rasvoja.

Jatka lukemista ja tutustu terveellisen sitruunapiirakan reseptiin!

Terveellinen sitruunapiirakka: resepti

Avain terveelliseen ruokavalioon on tehdä hyviä ruokavalintoja raaka-aineita ostettaessa.

Kuten edellä mainittiin, yritä välttää puhdistettua sokeria ja tyydyttynyttä rasvaa. Alla oleva resepti on 8 yksittäiselle piirakka-annokselle.

Ainesosat

 • 500 grammaa cashewpähkinöitä, liotettu vedessä yön yli tai vähintään 4 tuntia
 • 375 ml tavallista makeuttamatonta jogurttia
 • 4 rkl agavesiirappia
 • Yhden sitruunan mehu
 • Yhden sitruunan kuori
 • 1 tl vaniljauutetta
 • ½ tl suolaa
 • 200 grammaa saksanpähkinöitä
 • 100 grammaa raastettua kookosta
 • 200 grammaa kivettömiä taateleita
 • Pieniä paperimukeja tai muffinsimuotteja

Valmistus

Ruoan valmistaminen yhdessä perheen kanssa on loistava tapa viettää aikaa yhdessä.
 • Laita taatelit, kookos ja saksanpähkinät monitoimikoneeseen. Tämä on pohja useille kylmille jälkiruoille, mukaan lukien tämä terveellinen sitruunapiirakka. Varmista, että ainekset ovat hyvin sekoittuneet.
 • Lusikoi seos pieniin muotteihin. Purista lusikan avulla, kunnes seos on tiivistä.
 • Laita saksanpähkinät, sitruuna, kuori, agavesiirappi, jogurtti, suola ja vanilja monitoimikoneeseen.
 • Tiedät, että seos on valmis, kun sen koostumus on tasainen ja kermainen.
 • Lusikoi muotteihin pohjan päälle.
 • Anna hyytyä jääkaapissa 2 tuntia ja irrota muotista. Koristele sitruunankuorella.
 • Nyt voit nauttia tästä terveellisestä ja herkullisesta piirakasta!

Voit syödä tätä terveellistä sitruunapiirakkaa tuntematta syyllisyyttä

Voimme hemmotella itseämme erilaisilla makuelämyksillä ilman katumusta. Yleisesti ottaen meidän tulee yrittää välttää lisätyn sokerin ja tyydyttyneiden rasvojen käyttöä sekä käyttää terveellisiä ja ravitsevia ainesosia.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Sopiva ruokavalio refluksista kärsiville
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Sopiva ruokavalio refluksista kärsiville

Refluksi on yleinen vaiva. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ruoat sopivat refluksista kärsiville ihmisille ja mitä ruokia heidän tulisi välttää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Alonso Alonso M., Woods SC., Pelchat M., Grigson PS., Stice E., et al., Food reward system: current perspective and future research needs. Nutr Rev, 2015. 73 (5): 296-307.
 • Massadi OA., Nogueiras R., Dieguez C., Girault JA., Ghrelin and food reward. Neuropharmacology, 2019. 148: 131-138.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.