Logo image
Logo image

Sitruunan terveysominaisuudet ja luontaishoitoja

3 minuuttia
Sitruuna edistää ruoansulatusta ja stimuloi maksan toimintaa. Se edistää muun muassa myrkkyjen poistumista, mikä ehkäisee munuaiskiviä.
Sitruunan terveysominaisuudet ja luontaishoitoja
Kirjoittanut Óscar Dorado
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Sitruunat kuuluvat sitrushedelmiin ja niitä arvostetaan suuresti niiden terveyshyötyjen vuoksi. Etkö usko? Tässä artikkelissa esittelemme sitruunan terveysominaisuudet ja siitä valmistettuja luontaishoitoja.

Sitruunan terveysominaisuudet

Sitruuna, joka tunnetaan hyvin maustaan ja monista käyttötavoistaan ruoanlaitossa ympäri maailmaa, on peräisin sitruunapuusta (loogisesti), monivuotisesta ja tuoksuvasta Citrus-sukuun kuuluvasta kasvista. Tätä alun perin Aasiasta lähtöisin olevaa puuta kasvatetaan nykyään muillakin trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla.

Sitruunat sisältävät runsain määrin C-vitamiinia ja sitruunahappoa, joista sitruunan terveysominaisuudet ovat suoraan peräisin. Niissä on paljon myös kaliumia, kalsiumia, fosforia ja magnesiumia.

Sitruunoita käytetään makeissa ja suolaisissa ruokalajeissa sekä juomien valmistukseen. Sen mehulla voidaan myös puhdistaa vettä ja estää joidenkin mikro-organismien kasvua, mikä tekee sitruunasta oivan ainesosan moniin luontaishoitoihin. Lisäksi sitruunan lehtiä voidaan käyttää antamaan tuoksua huoneeseen ja huonekaluihin, ja jopa itse puuta arvostetaan puusepäntyössä.

Mutta tiesitkö, että sitruunalla on myös monia terveyshyötyjä?

Katso myös: Valmista herkullinen sitruuna-katkarapupasta

Sitruunan terveysominaisuudet

Some figure
Sitruuna sisältää aktiivisia antiseptejä, joilla on monia käyttötapoja.

1. Antisepti ja desinfiointiaine

Sitruuna on luontainen antiseptijota voidaan käyttää haavojen desinfiointiin. Se estää haitallisten mikro-organismien kasvua ja auttaa nopeuttamaan myös ihon paranemista.

2. Sitruunan terveysominaisuudet suojaavat verenkiertoelimistöä

Oletko kuullut, että sitruuna auttaa ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja? Sitruunaa syömällä saa monia antioksidantteja, jotka edistävät sydämen tervettä toimintaa ja vahvistavat verisuonten seinämiä. Samalla sitruuna edistää verenkiertoa, laskee verenpainetta ja voi auttaa ehkäisemään verihyytymiä.

3. Suojaa maksaa, munuaisia, virtsarakkoa ja ruoansulatuselimistöä

Sitruuna auttaa ruoansulatuksessa ja stimuloi maksan toimintaa. Se muun muassa edistää myrkkyjen poistumista, mikä estää munuaiskivien muodostumista. Sen ravintoaineet vahvistavat immuunijärjestelmää.

4. Sitruunan terveysominaisuudet auttavat nivelkipuun ja -tulehdukseen

Sitruunahappo, kuten muut oleiinihapot, on tulehduksenvastainen ja desinfioiva aine. Tämän johdosta sitruunan eteerinen öljy on erinomainen luontaishoito jännetulehdukseen, niveltulehdukseen, nivelrikkoon, kihtiin ja reumatismiin.  Sitruunoiden syöminen auttaa siis torjumaan nivelkipua.

5. Ihon, hiusten ja kynsien suojaaminen

Sitruunan ainesosia on käytetty lukuisissa kosmetiikkatuotteissa. C-vitamiinin antioksidoiva vaikutus stimuloi solujen uusiutumista, kollageenin muodostumista ja kalsiumin kiinnittymistä. Tästä syystä sitruuna auttaa torjumaan ihon ikääntymistä sekä vahvistamaan kynsiä ja hiuksia, kun hiustenpesussa käyttää vain muutaman tipan sitruunaa ja muistaa huuhdella runsaalla vedellä.

Paikallisesti käytettynä se auttaa puhdistamaan ihoa, kuorimaan sitä ja palauttamaan sen hehkun. Se tunnetaankin rasvaisen ja samean ihon täydellisenä liittolaisena.

Emme halunneet päästää sinua vielä menemään ehdottamatta ensin kolmea hyödyllistä luontaishoitoa sitruunasta.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: Sitruunasta apua nivelkipujen ja lihaskramppien hoitoon

Luontaishoitoja sitruunasta

Luontaishoito kipeälle kurkulle

Some figure
Hunajan ja sitruunan yhdistelmä tehoaa hyvin kurkkukipuun ja -tulehdukseen.

Flavonoidit, sitruunan sisältämät antioksidanttiyhdisteet, auttavat vähentämään kurkun tulehdusta. Hunajalla taas on tulehduksen ja bakteerien vastaisia ominaisuuksia.

Ainekset

  • Puolikkaan sitruunan mehu
  • 1 tl hunajaa
  • 250 ml vettä

Valmistus

Pane vesi kiehumaan. Laita hunaja ja sitruuna isoon mukiin. Lisää kuuma vesi, sekoita ja juo heti. Käytä tätä hoitoa niin paljon kuin tarvitsee.

Luonnollinen kasvonaamio aknen hoitoon

Tämä naamio auttaa puhdistamaan tehokkaasti ihoa. Teethän ensin pienen testin vähemmän herkälle alueelle, jotta voide ei varmasti ole liian voimakas ihollesi.

Ainekset

Valmistus

Laita savi ja sitruunamehu kuppiin. Lisää kaksi tippaa minttuöljyä ja tippa teepuuöljyä. Sekoita hyvin ja levitä naamio otsalle, nenään ja leukaan. Anna vaikuttaa muutaman minuutin ja huuhtele sitten haalealla vedellä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Filippini T, Violi F, D’Amico R, Vinceti M. The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: A systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2017 Mar 1;230:127-135. doi: 10.1016/j.ijcard.2016.12.048. Epub 2016 Dec 21. PMID: 28024910.
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211. doi: 10.3390/nu9111211. PMID: 29099763; PMCID: PMC5707683.
  • Lis DM, Baar K. Effects of Different Vitamin C-Enriched Collagen Derivatives on Collagen Synthesis. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2019 Sep 1;29(5):526-531. doi: 10.1123/ijsnem.2018-0385. PMID: 30859848.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.