Logo image
Logo image

Onko kahvi ja sitruuna hyvä yhdistelmä?

5 minuuttia
Kahvi ja sitruuna ovat ainesosia, joilla on tunnetusti hyviä ominaisuuksia. Mutta sopivatko ne hyvin yhteen? Tuleeko hyödyistä moninkertaiset? Jatka lukemista, niin kerromme lisää aiheesta.
Onko kahvi ja sitruuna hyvä yhdistelmä?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kahvi ja sitruuna muodostavat uuden yhdistelmän, joka on saavuttanut trendijuoman aseman. Monet olettavat sen tarjoavan terveyshyötyjä, jotka ylittävät molempien tuotteiden yksilölliset edut.

Näiden kahden ainesosan yhdistämiselle ei ole mitään estettä. Jää kuitenkin nähtäväksi, mitä tapahtuu niiden terveyshyödyille.

Kahvi ja sitruuna

Yhdistelmän valmistamisessa noudatetaan tarkkaa kaavaa, jossa kupilliseen kahvia lisätään yhden sitruunan mehu. Joidenkin mielestä tämä saattaa vaikuttaa hieman epätavalliselta yhdistelmältä, kun taas toiset uskovat sen antavan positiivisia vaikutuksia.

Monet ihmiset ajattelevat melko varmasti, että sitruuna sopii paremmin teen kanssa nautittavaksi. Sitä on juotu jo kauan aikaa raikastavana juomana kuumuutta vastaan tietyillä alueilla.

Jotta voimme tarkastella lisää juoman käyttöä ja hyödyllisyyttä terveyden kannalta, on paras arvioida näiden kahden ainesosan hyödyt ensin erikseen.

Kahvin hyödyt

Kuivatut ja jauhetut pavut sekoitetaan kahvin valmistuksessa erittäin kuuman veden kanssa. Se on helppo tapa valmistaa yhtä maailman eniten juoduista juomista. Brittiläisen kahvijärjestön antaman tiedon mukaan maailmassa juodaan noin kaksi miljardia kupillista kahvia päivässä.

Sen kulutuksella on ollut sekä hyvä että huono maine läpi historian. Tästä syystä siitä on tullut tieteellisten tutkimusten huomion keskipiste. Kahvin tiedetään stimuloivan ruokaa sekä parantavan tiettyjä toimintoja, kuten muistia, keskittymistä ja väsymystä.

Kahvin kulutusta on tutkittu eri terveysvaikutteet mielessä pitäen. Eri tutkimuksista tehdyn tärkeän yhteenvedon mukaan suurin osa näistä vaikutuksista on kuitenkin havainnollisia, joten johtopäätelmien tekemistä tulee varoa.

Kahvin ja maksasairauksien (kirroosi, alkoholiton rasvamaksa tai maksafibroosi) positiivinen yhteys on johdonmukaisimpien vaikutusten joukossa. Maksasyövän kehittymisen todennäköisyys vaikuttaa myös olevan alhaisempi.

Yhteenvedon kirjoittaneet tekijät korostavat samalla kaikenlaisen kuolleisuuden riskin vähentymistä sellaisten ihmisten välillä, jotka juovat kahvia ja jotka eivät juo sitä. Kardiovaskulaaristen sairauksien ja metabolisten oireyhtymien (kuten tyypin 2 diabetes) esiintyvyys on myös alhaisempi.

Kolme kupillista kahvia vaikuttaa olevan maksimimäärä, mitä tulisi juoda päivässä. Suurempi määrä ei ole vaarallista, mutta se ei myöskään tuo mitään lisähyötyä.

Juoman jatkuvalla kulutuksella ei vaikuta olevan mitään haitallisia vaikutuksia. Paitsi että sitä ei suositella nautittavan raskauden aikana, tai jos naisella on normaalia suurempi riski kärsiä luunmurtumista.

Some figure
Kahvia on tutkittu laajasti ja hyvästä syystä. Arvioiden mukaan sitä kulutetaan kaksi miljardia kuppia päivässä ympäri maailman.

Lue myös: Mitä tiede sanoo kofeiinin kulutuksesta?

Mitä hyötyä sitruunasta on keholle?

Sitrushedelmät kasvavat ympäri maailman ja ne ovat yksiä eniten syödyistä hedelmistä. Niiden sisältämät vitamiinit ja muut fytokemikaalit ovat tehneet sitrushedelmistä myös terapeuttisiin tarkoituksiin sopivia tuotteita.

Niiden tärkein ravintoaine on C-vitamiini. Sillä on merkittävä rooli kehossa, koska se auttaa kehittämään luita, parantamaan haavoja sekä ylläpitämään ikenien terveyttä.

Metabolisella tasolla C-vitamiini myös aktivoi B-vitamiinien toimintaa, muuttaa kolesterolin sappihapoksi ja tryptofaanin serotoniiniksi.

Tämä merkittävä hivenaine toimii yhdessä muiden aineiden, kuten flavonoidien, karoteenien, alkaloidien ja eteeristen öljyjen kanssa. Niiden ansiosta tiede on pystynyt yhdistämään ne joihinkin positiivisiin terveysvaikutuksiin:

 • Antioksidantit: toimivat vapaita radikaaleja vastaan. Vapailla radikaaleilla on merkittävä rooli ikääntymisessä, tulehduksissa ja sydänsairauksissa.
 • Sitrushedelmien lisääntynyt kulutus yhdistetään kardiovaskulaarisista ongelmista johtuvaan alhaisempaan kuolleisuuteen ja sairastuvuuteen.
 • C-vitamiini suojaa immuunijärjestelmää vähentäen allergisten reaktioiden vakavuutta ja auttamalla taistelemaan yleisinfektioita, kuten flunssaa, vastaan.

Lue myös: Sitruunan terveysominaisuudet ja luontaishoitoja

Kahvi ja sitruuna: mitä myyttejä tähän yhdistelmään liittyy?

Näillä kahdella ainesosalla on siis positiivisia vaikutuksia erikseen nautittuna, mutta kahvin ja sitruunan yhdistelmän tuomista terveysvaikutuksista on myös olemassa myyttejä. Tässä joitakin kyseisen yhdistelmän oletettuja lupauksia.

Kehon rasvapitoisuuden väheneminen

Tämä on yksi houkuttelevimmista lupauksista. Kahvin tai sitruunan ei kuitenkaan ole osoitettu olevan sellaisia ruokia, jotka saavat kehoon kerääntyneet lipidit katoamaan. 

Jotkut tutkimukset ovat tarkastelleet kahvin kykyä lisätä aineenvaihdunnan toimintaa ja siten polttaa kaloreita. Tämä ei kuitenkaan vaikuta painonlaskuun tai rasvan vähenemiseen.

Vaikuttaa siis siltä, että tiede on yhtä mieltä siitä, että tätä totuudenmukaisuutta ei voida tällä hetkellä todistaa. Kahvi auttaa kuitenkin vähentämään nälän tunnetta.

Auttaa hallitsemaan päänsärkyä

Toiseksi suosituin väite tähän yhdistelmään liittyen ei ole myöskään tieteellisten faktojen tukema. Haittavaikutuksia saattaa esiintyä, koska joissakin tapauksissa kahvin kulutus on yhdistetty migreeneihin.

Vaikka tiedämmekin, että kofeiinin yhdistäminen lääkkeisiin voi vahvistaa niiden tehoa, ei sitruunasta ole tässä suhteessa mitään hyötyä.

Kahvi ja sitruuna edistävät ihon terveyttä

Hedelmien ja vihannesten runsas nauttiminen on hyväksi ihon terveydelle. Mutta tällä hetkellä ei vielä tiedetä, mikä niiden ainesosista on vastuussa tästä.

Sen takia kolme hedelmää päivässä on aina hyvä tapa varmistaa suositusten täyttyminen. Jos näiden hedelmien joukossa on myös sitruuna tai muita sitrushedelmiä, stimuloi C-vitamiini kollageenin synteesiä. Kyseinen proteiini edistää verinahan kimmoisuutta ja vahvuutta.

Kahvi ja sitruuna lievittävät ripulia

Tämä on viimeisin suosittu uskomus kahvin ja sitruunan yhdistelmästä. Sillä ei vaikuta olevan vielä tukena mitään faktoja. Päinvastoin, kofeiini lisää paksusuolen toimintaa ja nopeuttaa tarvetta päästä vessaan.

Kahvinjuonnin diureettiset vaikutukset voivat pahentaa nestehukkaa, jota lisääntynyt suolen toiminta aiheuttaa.

Some figure
Ripuli tarkoittaa nesteiden ja elektrolyyttien menetystä, joten kahvi on tällaisessa tilanteessa haitallista, sillä se lisää virtsan eritystä.

Parantaako kahvin ja sitruunan yhdistelmä niiden hyötyjä?

Kahvin ja sitruunan nauttimisella on terveyden kannalta positiivisia vaikutuksia, kunhan niitä käytetään yhdessä terveellisen ruokavalion ja elämäntapojen kanssa. Tällä hetkellä emme kuitenkaan pysty sanomaan samaa niiden yhdistämisestä.

Tarkoittaako tämä sitä, että tavallisen kahvin juominen yhdessä sitruunan kanssa on huono vaihtoehto? Ei suinkaan. Se voi olla tapa herätä aamuisin virkeämpänä, mutta älä kuitenkaan odota sen saavan aikaan maagisia vaikutuksia. Sitruunan ansiosta kahvista tulee raikas ja sen kitkeryys vähenee.

Juomien viimeisimmät trendit eivät tarjoa luvattuja hyötyjä

Monet ihmiset juovat usein kuumaa vettä sitruunan tai kahvin kanssa aamuisin. Kumpikin tapa voi olla hyödyllinen, vaikka näiden kahden yhdistelmällä ei vaikuta olevan positiivisempaa vaikutusta.

Ei ole kuitenkaan mitään todistetta siitä, että se parantaisi päänsärkyä tai auttaisi vähentämään kehon rasvapitoisuutta. Sitä ei pitäisi myöskään valita juomaksi ripulin yhteydessä.

On siis mahdollista käyttää sitruunaa kahvin raikastamisessa. Olettaen, että pidät sen mausta ja sen juominen ei aiheuta mitään haittavaikutuksia.

Kohtuullinen määrä kahvia tai sitruunaa tai niiden yhdistelmä vaikuttaa olevan turvallinen tapa nauttia näitä tuotteita. Mutta ethän kuitenkaan unohda, että suurempi määrä ei aina tarjoa enemmän hyötyjä. Kahvin ja sitruunan väärinkäytöllä voi olla haitallisia vaikutuksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Chambial S, et al.  Vitamin C in disease prevention and cure: an overview. Indian Journal of Clinical Biochemistry. Septiembre 2013. 28(4):314-328.
 • Gunter M.J, et al. Coffee Drinking and Mortality in 10 European Countries: A Multinational Cohort Study. Annals of internal medicine. Agosto 2017. 167(4):236-247.
 • Lohsiriwat S, et al. Effects of caffeine on anorectal manometric findings. Diseases of the colon and rectum. Junio 2008. 51(6):928-31.
 • Lv X, Zhao S, Ning Z, et al. Citrus fruits as a treasure trove of active natural metabolites that potentially provide benefits for human health. Chemical Center Journal. Diciembre 2015. 9:68.
 • Martí N, et al. Vitamin C and the role of citrus juices as functional food. Natural product communication. Mayo 2009.4(5):677-700.
 • Maughan R.J, Griffin J. Caffeine ingestion and fluid balance: a review. Journal of human nutrition and dietetics. Diciembre 2003.16(6):411-20
 • Poole R, et al. Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes [published correction appears in BMJ. 2018 Jan 12;360:k194]. British Medical Journal. Noviembre 2017.359:j5024.
 • Pullar J. M, et al. The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients. Agosto 2017. 9(8), 866.
 • Velickovic K, et al. Caffeine exposure induces browning features in adipose tissue in vitro and in vivo. Scientific Reports. Junio 2019. 9(1):9104.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.