Logo image
Logo image

Aineenvaihdunnan aktivoiminen terveen painon ylläpitämiseksi

3 minuuttia
Liikunta on yksi parhaimmista keinoista nopeuttaa aineenvaihduntaa, koska se pysyy vilkkaana vielä tuntien ajan treenin jälkeen.
Aineenvaihdunnan aktivoiminen terveen painon ylläpitämiseksi
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Aineenvaihdunta on erittäin suosittu puheenaihe, pitkälti siksi, että se on olennainen osa painonpudotusta. Mutta monet eivät tiedä, että painoon liittyvien toimintojen lisäksi aineenvaihdunta on monimutkainen joukko kemiallisia prosesseja, joiden päätehtävänä on muuntaa ravintoa energialähteeksi.

Aineenvaihdunnan asianmukainen toiminta on ratkaisevan tärkeää solujen optimaalisen toiminnan kannalta. Itse asiassa se osallistuu verensokerin hallintaan, sydämen ja verisuonten terveyteen sekö moniin muihin elintärkeisiin toimintoihin.

Huonot tottumukset ja hormonaaliset ongelmat voivat kuitenkin hidastaa aineenvaihdunnan toimintaa ja heikentää sen kykyä suorittaa edellä mainittuja tehtäviä. Tämän seurauksena paino alkaa nousta merkittävällä tavalla, ja ajan myötä siitä seuraa erilaisia terveyteen liittyviä häiriöitä, jotka voivat vaikuttaa elämänlaatuumme.

Tämän vuoksi on välttämätöntä ymmärtää aineenvaihdunnan merkitys elimistössä. Lisäksi on hyödyllistä tietää, millä tavoin aineenvaihdunnan aktivoiminen edistää painonhallintaa. Niinpä haluamme tuoda esiin joitakin tärkeitä näkökohtia, jotka ottamalla huomioon aktivoit aineenvaihduntaa tehokkaamman laihtumisen edistämiseksi.

Lihasmassan lisääminen on paras tapa nopeuttaa aineenvaihduntaa

Some figure

Yksi tärkeimmistä avaimista aineenvaihdunnan aktivoimisessa on lihasmassan rakentaminen liikunnan ja tasapainoisen ruokavalion avulla.

Lihakset ovat aineenvaihdunnan näkökulmasta aktiivisempia kuin esimerkiksi rasva tai luusto. Siksi ne myös tarvitsevat enemmän kaloreita toimiakseen oikeaoppisesti. Tämän vuoksi kehon lihasmassan vahvistaminen lisää energiankulutusta; myös silloin, kun kehomme on levossa.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Kuinka aineenvaihdunta toimii eri ikävuosina

Aineenvaihdunnan aktivoiminen verensokerin hallinnan avulla

Kaikki elintarvikkeet häiritsevät verensokeriarvoja. Tästä syystä elimistö metaboloi ne antamaan keholle “polttoainetta”.

On kuitenkin paljon elintarvikkeita, jotka ovat täynnä yksinkertaisia ​​hiilihydraatteja ja puhdistettuja sokereita. Nämä elintarvikkeet muuttavat elimistön verensokeriarvoja, ja tämä epätasapaino puolestaan hidastaa aineenvaihduntaa.

Verensokeriarvojen vakauttamiseksi on välttämätöntä rajoittaa runsaasti nopeita hiilihydraatteja ja puhdistettuja sokereita sisältävien elintarvikkeiden saantia ja näiden sijaan lisätä ruokavaliossa niin proteiinin kuin monimutkaisten hiilihydraattien lähteitä.

Uni vaikuttaa aineenvaihduntaan

Some figure

Laadukas uni ja lepo on välttämätöntä, jotta voisimme välttää sellaiset aineenvaihduntaan liittyvät häiriöt, jotka johtavat painonnousuun.

Levon aikana elimistö suorittaa monia tärkeitä prosesseja. Näiden prosessien avulla uudistetaan esimerkiksi energiatasoja, joita tarvitsemme tulevaa päivää varten.

Lisäksi on syytä pitää mielessä, että juuri levon aikana elimistö erittää hormoneja, jotka kontrolloivat ruokahalua. Tästä syystä onkin tärkeää välttää liiallista kalorien saantia.

Normaalia vähäisempi unensaanti lisää nälkähormonien tuotantoa, mikä puolestaan edesauttaa ajan myötä myös painonnousua.

Veden juominen on välttämätöntä

Päivittäinen vedenkulutus on yksi tärkeimmistä keinoista, joiden avulla aktivoit aineenvaihduntaa tehokkaamman painonpudotuksen edistämiseksi.

Liian vähäinen nesteiden saanti aiheuttaa muutoksia monissa aineenvaihduntaan liittyvissä prosesseissa. Ajan myötä paino nousee, minkä lisäksi elimistö on alttiimpi erilaisille sairauksille.

Vesi ei sisällä ollenkaan kaloreita. Lisäksi se on yksi parhaimmista apureista sellaisten elinten kannalta, joiden tehtävänä on suodattaa jätteitä verestä.

Aineenvaihdunnan aktivoiminen aamiaisen avulla

Some figure

Monesti uskotaan, että aamiaisen laiminlyöminen myötävaikuttaa painonpudotukseen. Itse asiassa aamiaisen väliin jättämisellä voi kuitenkin olla täysin päinvastainen vaikutus.

Aamiainen on päivän tärkein ateria, eikä pelkästään siksi, että se toimii kehon energialähteenä koko päivän ajan, vaan myös sen takia, että aamiaisen nauttiminen edistää aineenvaihduntaa.

Liian monen tunnin paastoaminen johtaa siihen, että keho reagoi kerryttämällä energiaa, joka puolestaan vähentää sekä fyysistä että henkistä suorituskykyä.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: 6 aineenvaihduntaa hidastavaa tapaa aamuisin

Joskus aineenvaihdunta ei toimi oikein

Valitettavasti kaikilla elimistön metaboliset toiminnot eivät aina toimi oikein siitä huolimatta, että he nukkuvat riittävästi, syövät terveellisesti, harrastavat liikuntaa ja nauttivat riittävästi nesteitä.

Tämä selittää puolestaan sitä, miksi jotkut laihtuvat niin helposti, kun taas toisten on ponnisteltava kaksinkertaisesti nähdäkseen painossa odotettuja tuloksia.

  • Tämä johtuu siitä, että joidenkin aineenvaihduntaan osallistuvien hormonien ollessa epätasapainossa, ne hidastavat aineenvaihdunnan toimintaa.
  • Tämän lisäksi hidastunut aineenvaihdunta voi johtaa myös toksiinien liialliseen kertymiseen sekä joidenkin sairauksien kehittymiseen elimistön tärkeissä järjestelmissä.
  • Aineenvaihdunta hidastuu myös iän myötä.

Tiesitkö jo nämä asiat aineenvaihdunnasta? Nyt kun tiedät enemmän sen toiminnasta, voit pyrkiä omaksumaan terveellisempiä elämäntapoja, jotka tukevat sekä painonpudotusta että parempaa terveyttä.

Otsikkokuva © wikiHow.com


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Stokes T., Hector AJ., Morton RW., McGlory C., Phillips SM., Recent perspectives regarding the role of dietary protein for the promotion of musle hypertrophy with resistance exercise training. Nutrients, 2018.
  • Luo HQ., Cao PY., Zuo ZL., Wu K., et al., Sleep duration and abdominal obesity in elderly in china. Sichuan Da Xue Xue Bao Yi Xue Ban, 2017. 48 (4): 584-588.
  • Jeong JN., Effect of pre meal water consumption on energy intake and satiety in non obese young adults. Clin Nutr Res, 2018. 7 (4): 291-296.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.