Logo image
Logo image

Suosituksia nivelten tulehtuneisuuden hoitoon

3 minuuttia
Suosituksia nivelten tulehtuneisuuden hoitoon
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Niveltulehdus eli arthritis, on krooninen sairaus ja joissakin tapauksissa sen ainoa lopullinen ratkaisu on kirurginen toimenpide.

Tästä huolimatta ongelmaa on mahdollista kontrolloida noudattamalla erilaisia ohjeita ja suosituksia, jotta niinkin dramaattiseen vaihtoehtoon kuin kirurgia ei koskaan jouduttaisi omalla kohdallasi turvautumaan.

Niveltulehdukset voidaan luokitella erilaisiin tyyppeihin, ja jokaisella näistä tulehdustyypeistä on erilainen tapa ilmetä oireiden muodossa. Tässä artikkelissa esittelemme sinulle tavallisimmat niveltulehduksen tyypit, sekä vaihtoehdot tämän ongelman hoitamiseksi ja tilanteen kontrolloimiseksi.

Niveltulehdus, yleisimmät muodot

Niveltulehdus on yksi kaikkein yleisimmistä sairauksista koko maailmassa. Miljoonat aikuiset sekä puolet yli 65-vuotiaista ihmisistä kärsivät tämän ongelman aiheuttamasta kivusta. Seuraavassa esittelemme niveltulehduksen yleisimmät tyypit.

Nivelrikko

Nivelrikko (eli arthrosis) on kaikkein yleisin niveltulehduksen muoto aikuisilla. Se ilmenee silloin, kun rusto alkaa repeytyä ja kulua.

Mitä tulee tämän lajin oireisiin, ovat yleisimmät niistä puutuneisuus sekä siedettävissä oleva kipu erilaisten kehon liikkeiden ja asentojen aikana. Tällaisia voivat olla muun muassa kävely, kumartuminen ja jopa lepotilassa oleminen.

Nivelreuma

 

Some figure

Nivelreuma (eli rheumatoid arthritis) on niin kutsuttu autoimmuunisairaus, mikä tarkoittaa sitä, että oma elimistösi hyökkää sen nivelten kudoksia vastaan. Tämä on verrattavissa siihen, kun elimistösi suojelee itseään sairaudelta tai vammalta.

Tämä sairaus ei ainoastaan tuhoa niveltesi terveyden, vaan se saattaa myös aiheuttaa ongelmia useissa elimissä kuten sydämessä, lihaksissa, verisuonissa, hermostossa sekä silmissä.

Kihti

Kihtiä pidetään yhtenä kaikkein kivuliaimmista niveltulehduksen tyypeistä. Tämän ilmeneminen voi alkaa silloin, kun virtsahapon kiteet kerääntyvät ligamentteihin tai nivelten onteloihin. Nämä kasaantumat johtavat usein tulehtuneisuuteen, ihon punoitukseen, lämpöön, kipuun sekä erittäin tuntuvaan nivelten jäykkyyteen.

Varoitusmerkit

  • Jatkuva kipu nivelissä
  • Tulehtuneet nivelet
  • Kovettuneet tai tunnottomat nivelet
  • Herkkyys tai kipu niveliä tunnustellessa
  • Ongelmia nivelten normaalin liikuttamisen tai käytön yhteydessä
  • Nivelten kuumuus ja punoitus

Niveltulehdus, oireet ja hoitokeinot

Nivelrikko

Some figure

Tietyt lääkkeet voivat auttaa sinua tämän niveltulehduksen tyypin kivun kontrolloimiseksi. Lepo ja nivelten harjoittaminen tekevät niiden liikuttamisesta helpompaa. Olisi myös erittäin suositeltavaa, että pitäisit painosi normaalilla tasolla.

Nivelreuma

Oikeanlaisella hoidolla voit kontrolloida tätä tautia, ja estää sen etenemisen pidemmälle. Tällä hetkellä nivelreumaan ei kuitenkaan ole mitään yleisesti hyväksyttyä ja lopullista hoitomuotoa.

Jos kuitenkin noudatat oikeanlaista hoitoa sekä lääkärisi ohjeita, pystyt liikuttamaan niveliäsi helpommin, ja myös kivun määrä pienenee.

Sinun ei tule kuitenkaan unohtaa, että kyseessä on autoimmuunisairaus. Se tarkoittaa sitä, että saatat joutua kärsimään silloin tällöin paljonkin vaivaa aiheuttavista kohtauksista, joita voidaan kuitenkin hallita oikeanlaisella lääkityksellä.

Kihti

Some figure

Jos kärsit kihdistä, tulisi sinun käydä lääkärin vastaanotollla, jotta saat diagnoosin ongelman aiheuttajasta sekä siitä, kuinka voit estää oireiden ilmaantumisen tuevaisuudessa.

Kaikkein tärkein asia kihdin hoidossa on kuitenkin vähentää virtsahapon määrää veressä noudattamalla erityistä ruokavaliota. Sinun tulee myös käyttää asiantuntijan sinulle määräämää lääkitystä kihdin kontrolloimiseksi.

Yleisimmät ankaran kihdin hoitoon käytetyt lääkkeet ovat tulehduskipulääkkeitä (NSAID-lääkkeet, kortikoidit kuten prednisoni tai kolkisiini).

Painon vähentäminen

Some figure

Ensimmäinen ja kaikkein perustavanlaatuisin neuvo, jota sinun tulisi niveltulehduksia koskien noudattaa, tulee aina olemaan painon pudottaminen. Paras tapa vähentää niveliin kohdistuvaa liiallista painetta on siis painon vähentäminen, siitä hyötyvät erityisesti polvet, jalat, nilkat, lantio sekä selkäranka.

Niveltulehdus, millaista on oikeanlainen liikunta

Toinen tärkeä tapa edesauttaa nivelten hyvinvointia on liikunnan harrastaminen. Istuma-asentoon painottuva elämäntapa on erittäin haitallinen sellaisille ihmisille, jotka kärsivät niveltulehduksesta. Varmistat liikunnan soveltuvuuden itsellesi parhaiten siten, että sinulla on ohjeita antamassa asiaan perehtynyt liikunnanohjaaja, kuten esimerkiksi fysioterapeutti.

Vältä liiallista rasitusta tuottavaa liikuntaa

Vaikka liikunta onkin erittäin suositeltavaa niveltulehduksesta kärsiville, tulisi kuitenkin välttää kaikkea sellaista liikuntaa, joka saattaa aiheuttaa liiallista jännitettä nivelillesi.

Ensinnäkin tällainen liikunta ei yksinkertaisesti sovi yli 50-vuotiaille ihmisille, ja se saattaa aiheuttaa vahinkoa elimistölle. Tämä pätee kuitenkin erityisesti niveltulehduksen kanssa kamppaileviin henkilöihin. Kohtuullinen liikunta onkin paras vaihtoehto, ja tähän sopii hyvin muun muassa kävely.

Harrasta joogan kaltaista liikkumista

Joogan kaltaiset rauhalliset liikuntamuodot ovat erittäin hyviä vaihtoehtoja minkä tahansa tyyppisestä niveltulehduksesta kärsiville ihmisille. On kuitenkin erittäin tärkeää, että kaikki liikunta tapahtuu sellaisen opettajan johdolla, joka tietää oikeat liikkeet niveltulehduksista kärsiville. Näin varmistat, että ne eivät aiheuta tilaasi pahentavia seurauksia.

Some figure

Vältä painavien tavaroiden nostelua

Lopuksi vielä yksi neuvo, joka niveltulehduksesta kärsivän tulisi ottaa huomioon. Niveltulehduksen ilmetessä henkilön pitäisi lopettaa kaikenlaisten painavien tavaroiden nostelu. Näin estät painosta aiheutuvan nivelten rasituksen. Käytä siis nostamisen sijaan hyödyksesi sellaisia laitteita, joiden avulla voit liikuttaa painavia esineitä paikasta toiseen, tai pyydä vaikkapa ystävän apua.

Niveltulehdus on siis sairaus jonka oireita voi lievittää, ja niiden pahentumista voi estää seuraamalla näitä perusohjeita. Toivottavasti tästä artikkelista on sinulle hyötyä, mikäli kärsit niveltulehduksesta tai haluat välttää tämän ongelman tulevaisuudessasi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rutherford, A., Nikiphorou, E., & Galloway, J. (2017). Rheumatoid arthritis. In Comorbidity in Rheumatic Diseases (pp. 53–79). Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/978-3-319-59963-2_3
  • Stamp, L. K., & Chapman, P. T. (2017). Gout. In Comorbidity in Rheumatic Diseases (pp. 179–195). Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/978-3-319-59963-2_8
  • Veenhof, C., Köke, A. J. A., Dekker, J., Oostendorp, R. A., Bijlsma, J. W. J., Van Tulder, M. W., & Van Den Ende, C. H. M. (2006). Effectiveness of behavioral graded activity in patients with osteoarthritis of the hip and/or knee: A randomized clinical trial. Arthritis Care and Research55(6), 925–934. https://doi.org/10.1002/art.22341
  • Arthritis Research, U. (2013). Osteoarthritis in general practice – Data and Perspectives – Arthritis Research UK. The Medical Press222, 253–258.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.