Suosituksia nivelten tulehtuneisuuden hoitoon

Niveltulehdus (eli arthritis) on krooninen sairaus, ja joissakin tapauksissa sen ainoa lopullinen ratkaisu on kirurginen toimenpide. Tästä huolimatta ongelmaa on mahdollista kontrolloida noudattamalla erilaisia ohjeita ja suosituksia, jotta niinkin dramaattiseen vaihtoehtoon kuin kirurgia ei koskaan jouduttaisi omalla kohdallasi turvautumaan.

Nivelten tulehtuneisuus voidaan luokitella erilaisiin tyyppeihin, ja jokaisella näistä tulehdustyypeistä on erilainen tapa ilmetä oireiden muodossa. Tässä artikkelissa esittelemme sinulle tavallisimmat niveltulehduksen tyypit, sekä vaihtoehdot tämän ongelman hoitamiseksi ja tilanteen kontrolloimiseksi.

Tavallisimmat niveltulehduksen tyypit

Niveltulehdus on yksi kaikkein yleisimmistä sairauksista koko maailmassa. Miljoonat aikuiset sekä puolet yli 65-vuotiaista ihmisistä kärsivät tämän ongelman aiheuttamasta kivusta. Seuraavassa esittelemme niveltulehduksen yleisimmät tyypit.

Nivelrikko

Nivelrikko (eli arthrosis) on kaikkein yleisin niveltulehduksen muoto aikuisilla. Se ilmenee silloin, kun rusto alkaa repeytyä ja kulua. Mitä tulee tämän lajin oireisiin, ovat yleisimmät niistä puutuneisuus sekä siedettävissä oleva kipu erilaisten kehon liikkeiden ja asentojen aikana. Tällaisia voivat olla muun muassa kävely, kumartuminen ja jopa lepotilassa oleminen.

Nivelreuma

 

unnamed

Nivelreuma (eli rheumatoid arthritis) on niin kutsuttu autoimmuunisairaus, mikä tarkoittaa sitä, että oma elimistösi hyökkää sen nivelten kudoksia vastaan. Tämä on verrattavissa siihen, kun elimistösi suojelee itseään sairaudelta tai vammalta. Tämä sairaus ei ainoastaan tuhoa niveltesi terveyden, vaan se saattaa myös aiheuttaa ongelmia useissa elimissä kuten sydämessä, lihaksissa, verisuonissa, hermostossa sekä silmissä.

Kihti

Kihtiä pidetään yhtenä kaikkein kivuliaimmista niveltulehduksen tyypeistä. Tämän ilmeneminen voi alkaa silloin, kun virtsahapon kiteet kerääntyvät ligamentteihin tai nivelten onteloihin. Nämä kasaantumat johtavat usein tulehtuneisuuteen, ihon punoitukseen, lämpöön, kipuun sekä erittäin tuntuvaan nivelten jäykkyyteen.

Varoitusmerkit

  • Jatkuva kipu nivelissä
  • Tulehtuneet nivelet
  • Kovettuneet tai tunnottomat nivelet
  • Herkkyys tai kipu niveliä tunnustellessa
  • Ongelmia nivelten normaalin liikuttamisen tai käytön yhteydessä
  • Nivelten kuumuus ja punoitus

Minkälaista hoitoa on saatavilla?

Nivelrikko

niveltulehdus

Tietyt lääkkeet voivat auttaa sinua tämän niveltulehduksen tyypin kivun kontrolloimiseksi. Lepo ja nivelten harjoittaminen tekevät niiden liikuttamisesta helpompaa. Olisi myös erittäin suositeltavaa, että pitäisit painosi normaalilla tasolla.

Nivelreuma

Oikeanlaisella hoidolla voit kontrolloida tätä tautia, ja voit estää sen etenemisen pidemmälle. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole mitään yleisesti hyväksyttyä ja lopulista hoitomuotoa tähän sairauteen. Jos kuitenkin noudatat oikeanlaista hoitoa sekä lääkärisi tai asiantuntijasi ohjeita, pystyt liikuttamaan niveliäsi helpommin, ja kivun määrä myös pienenee. Sinun ei kuitenkaan tulisi unohtaa, että tämä on autoimmuunisairaus. Se tarkoittaa sitä, että saatat joutua kärsimään silloin tällöin paljonkin vaivaa aiheuttavista kohtauksista, joita voidaan kuitenkin hallita oikeanlaisella lääkityksellä.

Kihti

 

kihti2

Jos kärsit kihdistä, tulisi sinun käydä lääkärin vastaanotollla, jotta saat diagnoosin ongelman aiheuttajasta sekä siitä, kuinka voit estää kohtauksien ilmenemisen tuevaisuudessa. Kaikkein tärkein asia on kuitenkin vähentää virtsahapon määrää veressä noudattamalla erityistä ruokavaliota, ja sinun tulee myös käyttää asiantuntijan sinulle määräämää lääkitystä kihdin kontrolloimiseksi.

Yleisimmät ankaran kihdin hoitoon käytetyt lääkkeet ovat tulehduskipulääkkeitä (NSAID-lääkkeet, kortikoidit kuten prednisoni tai kolkisiini).

Niveltulehduksen hoito ja yleiset vinkit

Painon vähentäminen

painonpudotus

Ensimmäinen ja kaikkein perustavanlaatuisin neuvo, jota sinun tulisi niveltulehduksia koskien noudattaa, tulee aina olemaan painon pudottaminen. Paras tapa vähentää niveliin kohdistuvaa liiallista painetta on siis painon vähentäminen, ja tästä hyötyvät erityisesti polvet, jalat, nilkat, lantio sekä selkäranka.

Oikeanlainen liikunta

Toinen tärkeä tapa edesauttaa nivelten hyvinvointia on liikunnan harrastaminen. Istuma-asentoon painottuva elämäntapa on erittäin haitallinen sellaisille ihmisille, jotka kärsivät nivelten tulehtuneisuudesta. Varmistat liikunnan soveltuvuuden itsellesi parhaiten siten, että sinulla on ohjeita antamassa asiaan perehtynyt liikuntaohjaaja, kuten esimerkiksi fysioterapeutti.

Vältä liiallista rasitusta tuottavaa liikuntaa

kävely

Vaikka liikunta onkin erittäin suositeltavaa niveltulehduksesta kärsiville, tulisi tällöin kuitenkin välttää kaikkea sellaista liikuntaa, joka saattaa aiheuttaa liiallista jännitettä nivelillesi. Ensinnäkin tällainen liikunta ei yksinkertaisesti sovi yli 50-vuotiaille ihmisille, ja se saattaa aiheuttaa vahinkoa elimistölle. Tämä pätee kuitenkin erityisesti niveltulehduksen kanssa kamppaileviin henkilöihin. Kohtuullinen liikunta onkin paras vaihtoehto, ja tähän sopii hyvin muun muassa kävely.

Harrasta joogan kaltaista liikkumista

Tällaiset liikuntamuodot ovat erittäin hyviä minkä tahansa tyyppisestä niveltulehduksesta kärsiville ihmisille. On kuitenkin erittäin tärkeää, että kaikki tällainen liikunta tapahtuu sellaisen opettajan johdolla, joka tietää oikeat liikkeet niveltulehduksista kärsiville sekä sen, kuinka nämä liikkeet tulisi toteuttaa. Näin varmistat, että ne eivät aiheuta tilaasi pahentavia seurauksia nivelillesi.

Vältä painavien tavaroiden nostelua

Lopuksi vielä yksi sellainen asia, joka niveltulehduksesta kärsivän tulisi ottaa huomioon. Tällaisen sairauden ilmetessä pitäisi lopettaa kaikenlaisten painavien tavaroiden nostelu. Näin estät painosta aiheutuvan niveltesi tilan pahentumisen. Käytä siis nostamisen sijasta sellaisia laitteita, joiden avulla voit liikuttaa painavia esineitä paikasta toiseen, tai pyydä ystävän apua.

Niveltulehduksia voi siis lievittää, ja ennen kaikkea niiden pahentumista voi estää pidättäytymällä tällaisissa perustavanlaatuisissa ohjeissa. Toivottavasti tästä artikkelista on sinulle hyötyä, mikäli kärsit niveltulehduksesta tai haluat välttää tämän ongelman tulevaisuudessasi!