Virtsahapon vaarat - näin vältät sen kertymisen elimistöön

Virtsahapon vaarat - näin vältät sen kertymisen elimistöön

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Virtsahappoa esiintyy meidän kaikkien elimistössä ja se on täysin luonnollinen yhdiste, joka ei yleensä aiheuta mitään ongelmia. Virtsahapon liiallinen määrä voi kuitenkin johtaa sairauksiin, kuten kivuliaaseen kihtiin, joten on tärkeää syödä sellaisia ruokia, jotka tasapainottavat virtsahapon määrää kehossa. Jos kärsit kihdistä, on ehdottoman tärkeää tietää, mitkä ruuat auttavat kontrolloimaan virtsahappoa.

Virtsahappo on kemiallinen aines, jota keho tuottaa luonnollisesti. Se on ihmisen puriiniaineenvaihdunnasta virtsaan erittyvä typpipitoinen happo, jonka suolat ovat uraatteja ja jota kasautuu kudoksiin kihdissä. Virtsahappo koostuu typestä, hapesta, hiilestä ja vedystä. Suurin osa virtsahaposta imeytyy elimistöön jälkiä jättämättä ja ylimääräinen happo kulkeutuu veren kautta munuaisiin, jotka suodattavat sen virtsaan ja sitä kautta pois kehosta.

Liiallinen virtsahappo elimistössä voi aiheuttaa ongelmia, esimerkiksi kihti ja virtsakivien muodostuminen johtuvat ylimääräisestä virtsahaposta. Ylimääräinen virtsahappo kasaantuu niveliin ja muodostaa rykelmiä, jotka aiheuttavat kipua, tulehdusta ja turvotusta. Jos suvussa on taipumusta virtsahapon aiheuttamiin ongelmiin, voi ne ehkäistä omalla kohdallaan keskittymällä oikeanlaiseen ruokavalioon.

Miehet ovat yleensä alttiimpia liiallisen virtsahapon kerääntymiselle, mutta myös muut seikat vaikuttavat virtsahapon eritykseen ja määrään. Jos suvussasi esiintyy kihtiä, tai jos elät hyvin stressaavaa elämää, kärsit ylipainosta, diabeteksesta tai korkeasta verenpaineesta, kasvaa riski virtsahapon liialliselle eritykselle huomattavasti.

Haitalliset ruuat

Aivan aluksi on tärkeää eliminoida virtsahapon määrää kasvattavat ruoka-aineet ruokailusta:

  • Punainen liha
  • Merenelävät
  • Sisäelimet
  • Alkoholi
  • Hiilihapolliset juomat, kuten limsat

Ruuat, jotka auttavat kontrolloimaan virtsahapon määrää

Omenat

 

syö omenoita välttääksesi virtsahapon vaarat

Omenat sisältävät paljon vettä, joka auttaa suodattamaan liiallisen virtsahapon elimistöstä ja kiihdyttää aineenvaihduntaa.

Omenat ovat luonnollinen diureetti ja ne sisältävät paljon antioksidantteja, jotka vähentävät painetta verisuonissa, suojelevat sisäelinten suojaavaa limakalvoa, ehkäisee syöpäsolujen syntymistä, vähentää pahan kolesterolin määrää veressä, ehkäisee astman ja tulehdustautien, kuten reuman, kehittymistä ja pahenemista.

Omena päivässä saattaa siis hyvinkin pitää lääkärin loitolla! Nauti omena välipalalla, tuorejuomissa, smoothieissa tai paistoksissa.

Artisokka

Herkullinen artisokka tasoittaa virtsahapon määrää helpottamalla sen suodattumista virtsaan ja sitä kautta pois elimistöstä. Artisokalla on diureettinen vaikutus, joka poistaa ylimääräistä nestettä ja sen mukana haitallisia aineksia.

Tämän lisäksi artisokalla on monia muita terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia, se alentaa kolesterolia, vähentää triglyseridien määrää veressä, hoitaa sairauksia kuten anemiaa, diabetesta ja kihtiä, sekä pehmentää sappikiviä.

Sipuli

Tavallinen sipuli kontrolloi tehokkaasti virtsahapon määrää. Sipulin syömisellä on myös muita hyödyllisiä vaikutuksia, sillä se mm. kohentaa verenkiertoa, estää veritulppien muodostumista ja pitää verisuonet joustavina ja terveinä. Sipuli sisältää paljon rautaa, fosforia ja E-vitamiinia, joten se sopii esimerkiksi anemian hoitoon.

Sipulin sisältämä kalium puolestaan vähentää liiallista nestettä kehosta, helpottaa korkeaa verenpainetta, kihdin oireita ja ehkäisee kivuliaiden munuaiskivien syntymistä.

Kirsikat

Herkulliset kirsikat vähentävät virtsahapon määrää, sillä niillä on luonnollinen tulehdusta hillitsevä ja antioksidanttinen vaikutus. Kirsikka ehkäisee sydäntautien syntymistä ja syöpäsolujen kehittymistä. Jos kärsit uniongelmista tai huonosta unirytmistä, voi kirsikasta löytyä tähän apu.

Kirsikat ovat täynnä E- ja C-vitamiinia, magnesiumia, kuitua ja rautaa, joten ne ovat loistava lisä päivittäiseen ruokavalioon. Kirsikka myös ehkäisee muistihäiriöitä, rauhoittaa tulehdusta ja mm. reuman ja kihdin oireita.

Mansikat

 

syö mansikoita välttääksesi virtsahapon vaarat

Mansikat ovat yksi parhaimmista marjoista virtsahapon eliminoimiseen. Mansikoilla on antioksidanttinen ja diureettinen vaikutus, joka hillitsee tulehdusta ja tautia aiheuttavia aineksia kehossa, ja poistaa ylimääräistä nestettä. Mansikoiden kuitu pitää vatsan tyytyväisenä ja suoliston hyvässä kunnossa, lisäksi mansikoiden nauttiminen antaa pitkään kestävän kylläisyyden tunteen.

Mansikat sisältävät B-, C- ja K-vitamiinia, sekä kaliumia. Mansikat edistävät silmien terveyttä, taistelevat ikääntymisen vaikutusta vastaan, ehkäisevät ihon löystymistä ja vähentävät selluliitin syntymistä.

Muistathan…

Jokaisen keho sisältää jonkin verran virtsahappoa. Virtsahappo aiheuttaa ongelmia vain silloin, jos sitä pääsee syystä tai toisesta kertymään liikaa. Ennaltaehkäisy on hyvä aloittaa ajoissa, sillä tällaiset ongelmat on paljon helpompi hoitaa ennakoiden kuin vasta oireiden puhjettua.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Dalbeth, N., Phipps-Green, A., House, M. E., Gamble, G. D., Horne, A., Stamp, L. K., & Merriman, T. R. (2015). Body mass index modulates the relationship of sugar-sweetened beverage intake with serum urate concentrations and gout. Arthritis research & therapy, 17(1), 263.
  • Fang, J., & Alderman, M. H. (2000). Serum uric acid and cardiovascular mortality: the NHANES I epidemiologic follow-up study, 1971-1992. Jama, 283(18), 2404-2410.
  • Johnson, R. J., Nakagawa, T., Sanchez-Lozada, L. G., Shafiu, M., Sundaram, S., Le, M., … & Lanaspa, M. A. (2013). Sugar, uric acid, and the etiology of diabetes and obesity. Diabetes, 62(10), 3307-3315.
  • Juraschek, S. P., Miller III, E. R., & Gelber, A. C. (2011). Effect of oral vitamin C supplementation on serum uric acid: a meta‐analysis of randomized controlled trials. Arthritis care & research, 63(9), 1295-1306.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.