Logo image
Logo image

Miksi joogan harrastaminen kannattaa?

2 minuuttia
Joogan harrastaminen voi auttaa sinua olemaan yhteydessä nykyhetken kanssa ja ehkäisemään ahdistukseen ja stressiin liittyviä ongelmia. Se tekee sinusta myös notkeamman ja sillä on monia fyysisiä etuja.
Miksi joogan harrastaminen kannattaa?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

On monia fyysisiä aktiviteetteja, joita voit harjoittaa tullaksesi parempaan kuntoon. Tänään keskitymme yhteen tiettyyn, joka on erittäin suosittu nykyään. Sinäkin tulet kohta ymmärtämään, miksi niin monet ihmiset suosittelevat joogan harrastamista.

Joogasta on tullut tärkeä liikuntamuoto monille ihmisille. Sen avulla ihmiset pyrkivät parantamaan fyysistä ja henkistä terveyttään. He pyrkivät sen avulla myös nauttimaan enemmän elämästä ja tuntemaan olonsa paremmaksi.

Vaikka jotkut ihmiset keskittyvätkin enemmän lihasmassan kasvattamiseen ja nostelevat painoja, yhdistävät he sen usein joogaan. He käyttävät sitä täydennyksenä painonnostoon.

Mutta mitä sellaista jooga voi tehdä, mitä painonnosto ei voi? Tästä aiomme puhua seuraavaksi.

Joogan harrastaminen psyykkisestä näkökulmasta

Yksi pääsyistä siihen miksi joogan harrastaminen on niin hyvä asia on se, että koemme nykyään paljon stressiä, ahdistusta ja masennusta. Tämä on yleistä elämässämme yhteiskunnassa. Tämän kaiken käsittelemiseksi meidän täytyy etsiä ratkaisua elämänlaadun parantamiseksi.

Some figure

Toisinaan elämme elämäämme kuin olisimme autopilotilla. Kävelemme, syömme ja puhumme olematta tietoisia siitä. Meillä on ylikuormittavia rutiineja, me huolehdimme liikaa ja elämme aina tulevaisuudessa. Jätämme nykyisyyden täysin vaille huomiota.

Yksi syistä joogan suosioon on se, että se tekee sinut tietoiseksi nykyhetkestä. Voit hallita menneisyyden ja tulevaisuuden ajatuksiasi paremmin ja omistaa hetken stressin ehkäisylle ja täydelliselle rentoutumiselle.

Tunnin jälkeen tunnet olosi uudistuneeksi ja sinulla on paljon energiaa.

Hyvä kunto

Yksi syy siihen miksi jooga on niin mahtava harrastus on se, että se auttaa sinua parantamaan fyysistä tilaasi. Vaikka se ei olekaan yhtä hyödyllinen lihasten kasvattamisessa kuin painonnosto, se auttaa sinua kuitenkin kiinteyttämään kehoa ja jopa laihtumaan.

Monet asennot, sekä helpot että vaikeat, saavat sinut testaamaan omaa vahvuuttasi. Bakasana-asento esimerkiksi auttaa sinua kasvattamaan käsivarsien lihaksia. Asho mukha vrkasana (mäntyasento) vahvistaa selkäydintä.

Joogan harrastamisesta on kuitenkin muutakin hyötyä. Yksi niistä on hengittäminen ja toinen on notkeus.

Some figure

Hengittäminen

Hengittäminen on erittäin tärkeää ja hyödyllistä joogassa. Sen avulla voit tehdä asentoja syvemmällä tasolla. Voit myös liikuttaa kehoasi tehdäksesi jotkin asennot paremmin.

Jos sinulla on alhainen hengityskapasiteetti, voi tämä harjoitus auttaa sinua parantamaan sitä. Tiettyjen harjoitusten avulla voit auttaa keuhkojasi vetämään enemmän ilmaa sisään.

Notkeus

Jooga on myös hyvä apu ihmisille, jotka eivät ole kovin notkeita. Usko tai ällä, tämä liikunta voi olla erittäin tehokasta notkeuden puutteen aiheuttamaan kipuun.

Sinun ei tulisi pakottaa kehoasi harjoittelua aloittaessa. On monia asentoja, joita et osaa tehdä oikealla tavalla silloin kun olet vielä aloittelija. Sinnikkyyden avulla voit kuitenkin yllättyä siitä kuinka paljon voit saavuttaa.

Kuten huomaat, jooga on erittäin hyödyllistä. Voit harrastaa sitä jopa silloin kun olet loukkaantunut tai sinulla on muita ongelmia. Sinun tulee kuitenkin aina kunnioittaa kehosi rajoituksia ja olla pakottamatta itseäsi asentoihin.

Ajan myötä tulet huomaamaan parannuksia ja tuntemaan vähemmän kipua. Tunnet olosi aktiivisemmaksi ja paljon notkeammaksi.

Joogan harrastamisella ei ole ikärajaa. Itse asiassa lapsille, vanhuksille, raskaana oleville naisille ja loukkaantuneille ihmisille on erityisiä tunteja. On myös lukemattomia variaatioita, jotka sopivat kaikkien tarpeisiin.

On hyvä idea tutustuttaa lapset joogaan jo varhaisessa iässä. He tuntevat olonsa usein stressaantuneiksi ja tämä voi auttaa heitä paljon tulevaisuudessa. Meille aikuisillekin tämä harrastus on enemmän kuin suositeltavaa: se on erinomainen harrastus.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Kiecolt-Glaser, J. K., Christian, L., Preston, H., Houts, C. R., Malarkey, W. B., Emery, C. F., & Glaser, R. (2010). Stress, inflammation, and yoga practice. Psychosomatic Medicine. https://doi.org/10.1097/PSY.0b013e3181cb9377
  • Prescot, A., Karri, S. K., Ciraulo, D. A., Perlmutter, R., Whitfield, T. H., Renshaw, P. F., … Jensen, J. E. (2010). Effects of Yoga Versus Walking on Mood, Anxiety, and Brain GABA Levels: A Randomized Controlled MRS Study. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2010.0007
  • Salmon, P., Lush, E., Jablonski, M., & Sephton, S. E. (2009). Yoga and Mindfulness: Clinical Aspects of an Ancient Mind/Body Practice. Cognitive and Behavioral Practice. https://doi.org/10.1016/j.cbpra.2008.07.002

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.