Logo image
Logo image

Ryytineito eli mustakumina on tehokas parantaja

3 minuuttia
Jos otat jotakin lääkettä, kysy ensin lääkäriltäsi voitko käyttää mustakuminaa, jotta voit välttää mahdolliset haittavaikutukset.
Ryytineito eli mustakumina on tehokas parantaja
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Nigella sativa, muilta nimiltään muun muassa mustakumina ja maustenigella, on yrtti, joka yltää 20–90 cm:n korkeuteen. Sen kukat ovat yleensä herkkiä ja monen värisiä – esimerkiksi valkoisia, keltaisia, vaaleanpunaisia, sinisiä tai liloja.

Some figure

Useissa alkuperäiskulttuureissa, uskonnoissa ja lääkintäperinteissä tätä kasvia on käytetty jo muinaisista ajoista lähtien. Mustakuminalla onkin lukuisia loistavia ominaisuuksia.

Mustakumina on kotoperäinen Etelä-Euroopassa, Pohjois-Afrikassa ja Lounais-Aasiassa. Sitä kasvatetaan monissa maissa, kuten esimerkiksi Intiassa, Syyriassa, Pakistanissa, Turkissa ja Saudi-Arabiassa.

Sekä kasvin siemenet että öljy ovat olleet hoitokäytössä pitkään, ja varhaisimmat merkit viljelyksestä ja käytöstä ovat muinaisesta Egyptistä – faarao Tutankhamonin haudasta, joka on yli 3 300 vuotta vanha.

Mihin kaikkeen mustakumina tehoaa?

Some figure

Perinteisesti kasvia on käytetty erilaisten sairauksien hoidossa, liittyen esimerkiksi hengitysteihin, vastustuskykyyn, ruoansulatukseen sekä sydämeen ja verisuoniin.

Esimerkiksi hindu- ja arabikulttuureissa mustakumina ja sen öljy ovat käytössä ruoanlaitossa ja lääkinnässä. Kaakkois-Aasian maissa ja Lähi-Idässä sitä käytetään esimerkiksi reuman, tulehdussairauksien, keuhkoputkentulehduksen sekä astman hoidossa.

Lue aiheesta lisää: Parhaat yrtit ja mausteet aivoille

Miten mustakuminaa voidaan hyödyntää terveydenhoidossa?

Maserointi

Siemeniä uutetaan tällä menetelmällä pitkään liuotinaineessa. Voit hyödyntää näin saatavia aktiiviainesosia ruoansulatusongelmien, ruokahaluttomuuden, ripulin, kivuliaiden kuukautisten, kuukautisten puuttumisen sekä ihottumien hoidossa.

Öljy

Some figure

Mustakuminaöljy toimii antiseptisesti ja kipua lievittäen.

Siementen syönti

Siemeniä nauttimalla pystyt torjumaan oksentamista.

Mustakuminan vaikutuksista

Nigella sativa on yksi viime vuosien tutkituimmista lääkekasveista, joten on tarjolla paljon tietoa sen käyttömahdollisuuksista. Monen tutkimuksen mukaan se voi auttaa parantamaan terveyttä, jos sitä käytetään sopivalla tavalla.

 • Siemenen tärkeimpiin hoitaviin aineisiin kuuluu thymoquinone, joka on eteerisen öljyn pääasiallinen bioaktiivinen ainesosa.
 • Mustakumina sisältää α-Hederin -nimistä ainetta, joka on vesiliukoista ja voi vaikuttaa syöpää torjuen.

Proteiinin, rasvan, hiilihydraattien ja kuidun lisäksi mustakuminan siemenissä on myös runsaasti erilaisia vitamiineja ja mineraaleja. Näihin kuuluvat muun maussa kalium, sinkki ja rauta.

Samoin mustakuminan siemenissä on tyydyttymättömiä happoja, pääasiassa linolihappoa (50-60 %) ja öljyhappoa (20 %). Lisäksi siinä on tyydyttyneitä rasvahappoja (30 % tai vähemmän).

Lue aiheesta lisää: 5 merkkiä Omega-3 ja -6 rasvahappojen puutoksesta

Seuraavat ovat eräitä mustakuminan siementen lääkinnällisistä vaikutuksista:

 • diabeteksen parempi hallinta
 • mikrobien torjunta
 • tulehtuneisuuden torjunta
 • kouristusten torjunta
 • keuhkoputkien laajentuminen
 • maksan suojaaminen
 • vatsan suojaaminen

Rajoitukset

Vaikka näillä siemenillä onkin loistavat ravinne- ja lääkinnälliset ominaisuudet, tulee huomioida, että niiden käyttö voi aiheuttaa eräitä sivuvaikutuksia.

Raskauden aikana

Some figure

Mustakuminan nauttiminen on kiellettyä raskauden aikana, sillä se voi vaikuttaa kohdun supistuksiin.

Allergiset reaktiot

Joissakin tapauksissa mustakuminan siemen voi aiheuttaa anafylaksiaa, ja tämä allerginen reaktio johtaa tulehdukseen hengitysteissä.

Tulehdusta voi ilmetä myös joissakin kasvojen osissa, kuten huulissa, kielessä ja suussa. Tyypillisesti sen ohella ilmenee huimausta, pahoinvointia ja muun muassa nokkosihottumaa.

Tila on mahdollisesti kuolemaan johtava, jos sitä ei hoideta kunnolla. Siksi tulee olla tarkkana ja olla tietoinen siitä, miten siemenet vaikuttavat omassa kehossa.

Negatiiviset vaikutukset yhdistämisestä

Koska mustakuminalla on antioksidanttiominaisuuksia, se voi vähentää normaalien syöpähoitojen tehokkuutta, kuten esimerkiksi sädehoidon ja kemoterapian. Näissä tilanteissa tulee kysyä neuvoa lääkäriltä ennen kuin mustakuminan siementä aletaan nauttimaan.

Ihotulehdus

Some figure

Joskus siementen koskemisesta voi aiheutua ihottumaa ja kutinaa iholla. Ne voivat myös aiheuttaa rakkuloita, kipua ja herkkyyttä.

Lue aiheesta lisää: Saippua ihotulehduksen hoitoon

Alhainen verenpaine

Yksi tämän siemenen ominaisuuksista on se, että se alentaa verenpainetta ja lisää hengitystä.

Siksi sitä ei suositella niille, joilla on alhainen verenpaine. Mustakuminan nauttiminen voi aiheuttaa äkillisestä veren menetyksestä johtuen shokin, vakavan tulehduksen tai jopa sydänkohtauksen.

Mustakuminan siementä pidetään ominaisuuksiensa ansiosta ihmeellisen tehokkaana luontaistuotteena, mikä onkin ymmärrettävää. Sen käytössä tulee kuitenkin muistaa, että kuten monien muidenkin tuotteiden kohdalla, hyvin runsas käyttö voi olla haitaksi terveydelle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Ahmad A, Husain A, Mujeeb M, Khan SA, Najmi AK, Siddique NA, Damanhouri ZA, Anwar F. A review on therapeutic potential of Nigella sativa: A miracle herb. 2013;3(5):337-52
 • Khan MA, Chen HC, Tania M, Zhang DZ. Anticancer activities of Nigella sativa (black cumin). Afr J Tradit Complement Altern Med 2011;8(5):226-32
 • Ali BH, Blunden G. Pharmacological and toxicological properties of Nigella sativa. Phytother Res. 2003 Apr;17(4):299-305.
 • Tavakkoli A, Mahdian V, Razavi BM, Hosseinzadeh H. Review on Clinical Trials of Black Seed (Nigella sativa ) and Its Active Constituent, Thymoquinone. J Pharmacopuncture. 2017;20(3):179–193. doi:10.3831/KPI.2017.20.021

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.