Perhosia vatsassa: mahdollisia syitä
Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli
Kaikista on joskus tuntunut kuin olisi perhosia vatsassa. Se tapahtuu jokaiselle, ja se yhdistetään hermostuneisuuteen. Joskus sanotaan että se on tunne, jonka “toiset aivomme” antavat meille.
Mutta kyseessä ei ole sama asia, jos tunne kestää pitkään. Se ei ole enää pikkuongelma, jos perhosia on ollut vatsassa jo jonkin aikaa ja siihen liittyy kipua. Tämän voi aiheuttaa stressi tai ruoansulatusongelmat. Myös jotkin sairaudet ilmoittavat itsestään tällä tavalla.
Tässä artikkelissa käymme läpi joitakin mahdollisia syitä siihen. Jos asia huolestuttaa tai askarruttaa sinua, juttele lääkärillesi. Häneltä saat oikean diagnoosin ja apua.
Minulla on perhosia vatsassa. Miksi?
Ensiksikin, on olemassa monenlaisia tunteita, jotka voivat ilmetä vatsassa. Yleensä tiedämme, miksi tunnemme kipua tai olemme hermostuneita.
Kun syömme jotakin tiettyä ruokaa, tiedämme miltä olomme tuntuu sen jälkeen. Myös väliaikainen stressi voi vaikuttaa vatsaan. Hermostuneisuus ja stressi voivat aiheuttaa haittaa ruoansulatusjärjestelmällemme. Meillä voi olla tunnetta epämukavuudesta, nälkä voi olla tiessään tai voimme jopa kärsiä ripulista.
Jos meillä on kovaa kipua, tiedämme varmuudella että kyseessä on suurempi ongelma. Katsotaan, millaisia vaivoja kipuun voi liittyä.
Mahakatarri
Tunne perhosista vatsassa on yksi mahakatarrin pääoireista. Tunne on silloin voimakas ja kestää koko päivän.
Tunteen voimakkuus tekee väsyneeksi. Se aiheuttaa myös muun tyyppisiä ongelmia, esimerkiksi se saattaa estää meitä jopa seisomasta.
- Tunne johtuu mahalaukun limakalvon ärsytyksestä. Se on kalvo, joka kulkee koko vatsalaukun ympäri. Monilla ihmisillä on ollut ongelmia sen kanssa jossain vaiheessa elämää. Mahakatarri on vaiva, joka alkaa infektiosta.
- On myös muita tekijöitä, jotka voivat ärsyttää mahalaukun limakalvoa. Joitakin niistä ovat alkoholi, rasvaiset ruoat ja lääkkeet.
- Mahakatarriin liittyy myös muita oireita. Niihin lukeutuvat: kuume, väristykset, oksentaminen, huimaus ja vilunväreet, sekä vakavissa tapauksissa ulosteessa tai oksennuksessa esiintyvä veri.
Mahakatarriin on tärkeää saada oikeanlaista hoitoa. On myös muistettava, että lapsetkin voivat kärsiä tästä. Jos lapsellasi on perhosia tai kipua vatsassa, hänet on vietävä lääkäriin.
Mahahaava
Kuten aiemmin jo totesimme, on olemassa monen tyyppistä kipua. Tässä yksi, joka on helppo tunnistaa.
- Tunne perhosista vatsassa 1-3 tuntia syömisen jälkeen johtuu useimmissa tapauksissa mahahaavasta.
Tästä siinä on kyse: mahahapot ovat syövyttäneet osan mahalaukun sisäpinnasta.
- Tunne perhosista vatsassa tai vatsakipu ilmestyy syömisen jälkeen tai öisin. Se voi estää saamasta kunnolla unta.
- Mahahaavan yleisin syy on helikobakteeri. Mutta myös jotkut tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni, voivat aiheuttaa sen.
- On lisäksi muistettava, että stressi ja mausteiset ruoat yleensä pahentavat vaivaa.
Kuinka tunnetta voi helpottaa?
Kuten mainitsimme, ensimmäiseksi sinun on puhuttava lääkärisi kanssa. Hän on oikea henkilö antamaan diagnoosin ja hoito-ohjeet. Oireiden hoitamiseksi on ensin tiedettävä, mikä sen aiheuttaa.
On olemassa joitakin kotikonsteja tunteen lievittämiseksi. Niistä on apua, jos sinulla on ongelmia mahakatarrin tai mahahaavan kanssa.
Tässä joitakin yksinkertaisia asioita, joita voit koittaa:
- Juo huoneenlämpöistä vettä, johon on sekoitettu ruokalusikallinen hunajaa. Vesi ei saisi missään nimessä olla kuumaa tai kylmää.
- Juo kypsentämättömistä luomuporkkanoista valmistettua mehua.
- Juo inkivääriteetä. Se voi olla terapeuttista. Inkivääritee helpottaa kipua ja parantaa oloa.
- Kookosvesi on myös hyväksi.
- Perunamehua on käytetty jo iät ja ajat mahahaavan hoidossa. Sen valmistamiseksi raasta perunoita raastinraudalla, jossa on keskisuuret reiät. Purista sitten raastettua perunaa saadaksesi siitä mehua.
- Aloe verasta on myös erittäin paljon hyötyä näissä vaivoissa. Voit kokeilla juoda aloe vera -teetä pari kertaa päivässä.
- Papaija ja päärynät ovat myös oikein hyviä. Ne parantavat oloa, kun meillä on vatsaongelmia.
Muista tarkkailla ruokavaliotasi. Sinun tulisi pyrkiä välttämään rasvaisia ruokia ja muita ruoka-aineita, jotka pahentava tilaasi. Sinun tulisi aina selvittää, miksi tunnet perhosia vatsassasi.
Muista, että terveytesi tulisi olla tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Aguado, A., & del Álamo, M. G. (2020). Comorbilidad y síntomas digestivos asociados a depresión en pacientes mayores de 60 años. Medicina de Familia. SEMERGEN, 46(1), 27-32. https://www.elsevier.es/es-revista-medicina-familia-semergen-40-articulo-comorbilidad-sintomas-digestivos-asociados-depresion-S1138359319300991
- Bharucha, A. E., Kudva, Y. C., & Prichard, D. O. (2019). Diabetic gastroparesis. Endocrine Reviews, 40(5), 1318-1352. https://academic.oup.com/edrv/article-abstract/40/5/1318/5487986
- Hunt, R. H., Camilleri, M., Crowe, S. E., El-Omar, E. M., Fox, J. G., Kuipers, E. J., … Tack, J. (2015). The stomach in health and disease. Gut. https://gut.bmj.com/content/64/10/1650
- Keshavarzi, Z., Rezapour, T. M., Vatanchian, M., Hesari, M. Z., Haghighi, H. N., Izanlu, M., … & Shahveisi, K. (2014). The effects of aqueous extract of Aloe vera leaves on the gastric acid secretion and brain and intestinal water content following acetic acid-induced gastric ulcer in male rats. Avicenna Journal of Phytomedicine, 4(2), 137. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103709/
- Kujawska, M., Olejnik, A., Lewandowicz, G., Kowalczewski, P., Forjasz, R., & Jodynis-Liebert, J. (2018). Spray-dried potato juice as a potential functional food component with gastrointestinal protective effects. Nutrients, 10(2), 259. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5852835/
- Nikkhah Bodagh, M., Maleki, I., & Hekmatdoost, A. (2019). Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials. Food Science & Nutrition, 7(1), 96-108. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6341159/
- Oloyede, H. O., Adaja, M. C., Ajiboye, T. O., & Salawu, M. O. (2015). Anti-ulcerogenic activity of aqueous extract of Carica papaya seed on indomethacin-induced peptic ulcer in male albino rats. Journal of Integrative Medicine, 13(2), 105-114. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2095496415601601
- Poher, A. L., Tschöp, M. H., & Müller, T. D. (2018). Ghrelin regulation of glucose metabolism. Peptides, 100, 236-242. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0196978117303844
- Schlottmann, F., Herbella, F. A., Allaix, M. E., Rebecchi, F., & Patti, M. G. (2017). Surgical treatment of gastroesophageal reflux disease. World Journal of Surgery, 41, 1685-1690. https://link.springer.com/article/10.1007/s00268-017-3955-1
- Sverdén, E., Agréus, L., Dunn, J. M., & Lagergren, J. (2019). Peptic ulcer disease. Bmj, 367. https://www.bmj.com/content/367/bmj.l5495.short
- Tacad, D. K., Tovar, A. P., Richardson, C. E., Horn, W. F., Krishnan, G. P., Keim, N. L., & Krishnan, S. (2022). Satiety associated with calorie restriction and time-restricted feeding: peripheral hormones. Advances in Nutrition, 13(3), 792-820. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2161831322000266
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.