Logo image
Logo image

Onko läppäri riski miehen hedelmällisyydelle?

3 minuuttia
Kannettavan tietokoneen väärinkäyttö näyttää lisäävän miesten lisääntymisterveysongelmien riskiä. Mitä tutkimus sanoo?
Onko läppäri riski miehen hedelmällisyydelle?
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto

Viimeisin päivitys: 01 heinäkuuta, 2023

Oletko kuullut, että läppäri olisi riski miehen hedelmällisyydelle? Jos et vielä tiennyt, on olemassa tieteellistä näyttöä, joka varoittaa, että miesten, jotka pitävät läppäriä sylissään, lisääntymiselinten terveys ja siittiöiden laatu saattavat kärsiä.

Tarkemmin sanottuna on havaittu yhteys näiden laitteiden aiheuttamalle lämpöaltistukselle ja sähkömagneettisille kentille altistumisen sekä miesten lisääntyneiden hedelmällisyysongelmien riskin välillä. Jos haluat tietää asiasta enemmän, lue eteenpäin.

Läppärin ja miesten hedelmällisyysongelmien välinen yhteys

Läppäreiden väärinkäytön ja miesten hedelmällisyysongelmien välillä on kaksi riskitekijää. Alla kerromme, mitkä ne ovat ja mitä asiantuntijoilla on niistä sanottavaa.

Läppäreiden lähettämä lämpö vaikuttaa siittiöihin

Human Reproduction -lehdessä julkaistu tutkimus paljastaa, että läppärin lähettämä lämpö nostaa kivespussien lämpötilaa, mikä vaikuttaa kielteisesti spermatogeneesiin (siittiöiden muodostumisprosessiin) erityisesti murrosikäisillä ja nuorilla miehillä.

Vaikka tutkimuksen otos on pieni, 29 vapaaehtoista miestä, sen tulosten perusteella voidaan analysoida huomattavia näkökohtia hedelmällisyydessä. Tutkimuksen mukaan kannettava tietokone voi nostaa kivespussin lämpötilaa jopa 2,8 celsiusastetta, mikä ylittää miehen kehon normaalin lämmön. Tämän seurauksena siittiöiden laatu heikkenee.

Tätä tukevat muutkin tieteelliset julkaisut, joissa kerrotaan yksityiskohtaisesti, että altistuminen elektronisten laitteiden haitalliselle säteilylle muuttaa kivesten toimintaa ja lisää hedelmättömyyden riskiä vaikuttamalla siittiöiden liikkuvuuteen ja määrään.

Tutkimuksessa varoitetaan, että muut tekijät, kuten lämmönsäteilylähteille altistumisesta johtuva kohonnut lämpötila ja pitkäkestoinen istuminen (jota tapahtuu läppärin käytön yhteydessä), aiheuttavat heikentynyttä spermatogeneesiä.

Lue tämäkin: Mitä on hedelmällisyyttä lisäävä ravitsemus?

Sähkömagneettiset kentät muuttavat DNA:ta

Siittiösolujen päässä on DNA:ta, joka osallistuu uuden ihmisen syntyyn yhdistymällä naisen munasolun DNA:han. Tutkimukset varoittavat, että jatkuva altistuminen läppäreiden tai muiden senkaltaisten esineiden lähettämille sähkömagneettisille kentille voi aiheuttaa muutoksia tuohon DNA:han.

Fertility and Sterility -lehden julkaisussa kerrotaan yksityiskohtaisesti, että Wi-Fi -yhteydellä internetiin kytkettyjen kannettavien tietokoneiden käyttö vaikuttaa kielteisesti miesten hedelmällisyyteen vähentämällä siittiöiden liikkuvuutta ja pirstomalla siittiöiden DNA:ta.

Tutkijat ehdottavat, että Wi-Fi -yhteydellä internetiin kytketyn läppärin pitäminen sylissä ja lähellä kiveksiä voi olla miesten hedelmättömyyden riskitekijä. Tämän vahvistamiseksi tarvitaan kuitenkin lisätutkimuksia.

Samaan aikaan tutkimus, joka julkaistiin Reproductive Biology and Endocrinology -aikakauslehdessä, todetaan, että altistuminen radiotaajuisille sähkömagneettisille kentille voi aiheuttaa DNA-vaurioita aiheuttamalla lisääntynyttä oksidatiivista stressiä, mikä johtaa siittiöiden solukuolemaan.

Miten välttää kannettavien tietokoneiden riskit miesten hedelmällisyydelle?

Toistaiseksi laajemmat ja vakuuttavammat tutkimukset tietokoneiden ja muiden elektronisten laitteiden vaikutuksista miesten hedelmällisyyteen puuttuvat. Tähän mennessä kerätyt havainnot ovat kuitenkin syy ryhtyä ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin. Mitä tulee varoa?

Ensinnäkin on syytä huomata, että läppärit aiheuttavat riskin miehen hedelmällisyydelle riippuen siitä, miten niitä käytetään. Tutkimukset osoittavat, että altistumisaika ja laitteen läheisyys sukuelimiin lisäävät huomattavasti spermatogeneesin muutosten riskiä.

Joitakin suosituksia ovat seuraavat:

 • Yritä mahdollisuuksien mukaan välttää läppärin käyttöä sylissä. Sitä olisi parempi pitää pöydällä.
 • Huolehdi asennostasi, kun käytät läppäriä tai muuta laitetta. Pidä jalat mieluiten hieman erillään toisistaan.
 • Käytä jalustaa. Tämä auttaa pitämään laitteen viileänä ja vähentää lämmön siirtymistä iholle. Varoitetaan kuitenkin, että senkin käytön tulisi olla tilapäistä, sillä sen avulla ei voida taata kivesten optimaalista lämpötilaa.

Lue lisää: Vinkkejä erektiohäiriön ehkäisyyn

Muita vinkkejä hedelmällisyyden hoitoon

Sen lisäksi, että laitteiden, kuten kannettavien laitteiden, käytössä on oltava varovainen, on olemassa muitakin toimenpiteitä, jotka on otettava huomioon lisääntymisterveydestä hoitamiseksi. Seuraavaksi listaamme joitakin suositeltuja tapoja.

 • Liikunta: Liikunta, kuten juoksumatolla liikkuminen tunnin ajan kolme kertaa viikossa, parantaa siittiöiden määrää ja liikkuvuutta.
 • Terveellinen ruokavalio: Vihannesten, hedelmien, kalan ja vähärasvaisten maitotuotteiden kaltaiset elintarvikkeet auttavat Andrology –lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan lisäämään siittiöiden määrää jokaisessa siemensyöksyssä.
 • Vältä tiukkoja vaatteita: Väljästi istuvien housujen ja alusvaatteiden käyttäminen estää suuremman lämmön ja paineen keskittymisen kiveksiin.
 • Vältä ylikuumennettuja ympäristöjä: Kuten olemme maininneet, sukupuolielinten kohonnut lämpötila voi vahingoittaa siittiöitä.
 • Lopeta epäterveelliset tavat: Alkoholi, psykoaktiiviset aineet ja tupakointi vähentävät siittiöiden määrää ja vahingoittavat niiden rakenteita.

Lisääkö läppäri naisen hedelmättömyyden riskiä?

Toistaiseksi ei ole olemassa tutkimuksia, jotka osoittaisivat, että kannettavat tietokoneet aiheuttaisivat riskin naisen hedelmällisyydelle. Koska munasarjat ovat hyvin eristetyt näiden laitteiden aiheuttamilta lämpötiloilta ja säteilyltä, kielteisiä vaikutuksia ei ole havaittu.

Mitä läppärin käytöstä ja miesten hedelmällisyydestä on muistettava?

Tällä hetkellä ei ole tehty riittävästi tutkimuksia, jotta voitaisiin varmuudella sanoa, että läppäri on riski miehen hedelmällisyydelle. Tähän mennessä kerätyt todisteet viittaavat kuitenkin siihen, että miesten olisi ryhdyttävä varotoimenpiteisiin näitä laitteita käyttäessään.

Erityisesti on tärkeää käyttää niitä aina työpöydältä tai pöydältä käsin, jotta vältetään suora kosketus sukupuolielinten alueeseen. Myös kehon asento on otettava huomioon, kun näitä laitteita käytetään. Pidä tämä mielessä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Avendaño, C.; Mata, A. & Sánchez, C. (2011) El uso de computadoras portátiles conectadas a Internet a través de Wi-Fi disminuye la motilidad del esperma humano y aumenta la fragmentación del ADN del esperma. Fertility and Sterility® Vol. 97, No. 1. DOI: https://doi.org/10.1016/j.fertnstert.2011.10.012
 • Kesari, K. K., Agarwal, A., & Henkel, R. (2018). Radiations and male fertility. Reproductive biology and endocrinology : RB&E16(1), 118. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6240172/
 • Paparella, Cecilia, Pavesi, Adriana, Provenzal, Olga, Ombrella, Adriana, & Bouvet, Beatriz. (2017). Infertilidad masculina. Exposición laboral a factores ambientales y su efecto sobre la calidad seminal.. Revista Uruguaya de Medicina Interna, 2(2), 10-21. Recuperado en 07 de junio de 2023, de http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2393-67972017000200010&lng=es&tlng=es.
 • Ricci, E., Al-Beitawi, S., Cipriani, S., Alteri, A., Chiaffarino, F., Candiani, M., Gerli, S., Viganó, P. and Parazzini, F. (2018), Hábitos dietéticos y parámetros seminales: una revisión narrativa sistemática. Andrología, 6: 104-116. https://doi.org/10.1111/andr.12452
 • Rodríguez Pendás, Bertha Victoria. (2017). Fragmentación del ADN espermático e infertilidad masculina. Revista Cubana de Endocrinología, 28(3), 1-17. Recuperado en 07 de junio de 2023, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-29532017000300009&lng=es&tlng=es.
 • Rosety, Miguel Ángel, Díaz, Antonio, Rosety, Jesús María, Pery, M.ª Teresa, Brenes-Martín, Francisco, Bernardi, Marco, García, Natalia, Rosety-Rodríguez, Manuel, Ordóñez, Francisco Javier, & Rosety, Ignacio. (2017). Exercise improved semen quality and reproductive hormone levels in sedentary obese adults. Nutrición Hospitalaria, 34(3), 608-612. https://dx.doi.org/10.20960/nh.549
 • Sheynkin, Y.; Jung, M.; Yoo, P; Schulsinger, D. & Komaroff. E. (2005) Aumento de la temperatura escrotal en usuarios de computadoras portátiles, Reproducción humana, Volumen 20, Número 2 (5), páginas 452–455, DOI: //doi.org/10.1093/humrep/deh61
 • Yefim Sheynkin and others, Increase in scrotal temperature in laptop computer users, Human Reproduction, Volume 20, Issue 2, February 2005, Pages 452–455, https://doi.org/10.1093/humrep/deh616

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.