Mitä on hedelmällisyyttä lisäävä ravitsemus?

Onko hedelmällisyyttä mahdollista optimoida ravinnon avulla? Otetaan selvää!
Mitä on hedelmällisyyttä lisäävä ravitsemus?
Maria Patricia Pinero Corredor

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Maria Patricia Pinero Corredor.

Viimeisin päivitys: 21 maaliskuuta, 2023

Hedelmällisyyttä lisäävä ravitsemus on ollut tutkimusten aihe jo pitkään. Tiedetään, että huonot ruokailutottumukset, tiettyjen ravintoaineiden vähäinen saanti ja myrkylliset aineet voivat vaikuttaa ihmisten lisääntymiskykyyn.

Sekä naisten että miesten, jotka suunnittelevat perheenlisäystä, tulisi suunnitella ruokavalionsa asiantuntijan avulla. On kuitenkin joitakin yleisiäkin suosituksia, joita jokainen voi soveltaa helposti. Tässä artikkelissa tarkastelemme, miltä hedelmällisyyttä lisäävä ravitsemus näyttää.

Mitä on lapsettomuus?

Maailman terveysjärjestö määrittelee hedelmättömyyden lisääntymisjärjestelmän sairaudeksi. Kyseessä voi olla mies tai nainen, jonka hedelmättömyys tekee mahdottomaksi naisen tulla raskaaksi.

Lapsettomuudessa on kaksi astetta. Primaarisella hedelmättömyydellä tarkoitetaan sitä, kun raskautta ei voida saavuttaa, kun taas toissijainen hedelmättömyys on kyvyttömyyttä tulla raskaaksi edellisen hedelmöittymisen jälkeen.

Syitä voi olla monia, sekä miesten että naisten kohdalla. Ympäristö- ja elämäntapatekijöiden tiedetään vaikuttavan tähän aiheeseen. Näistä ravinnolla on keskeinen rooli. Sellaiset olosuhteet kuten ylipaino, lihavuus tai alipaino ovat yleisiä syitä.

Toinen mielenkiintoinen artikkeli samasta aiheesta: 6 yleisintä hedelmättömyyden syytä naisilla

Miksi ravitsemus vaikuttaa hedelmällisyyteen?

Fyysiset tekijät, jotka tyypillisesti vaikuttavat hedelmällisyyteen, ovat seuraavat:

  • Vanhempi ikä
  • Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä
  • Lihavuus
  • Lisääntymisjärjestelmän häiriöt
  • Hormonaaliset ongelmat
  • Ravintoaineiden suhteen epätasapainoinen ruokavalio
  • Stressi
  • Istumapainotteinen elämäntapa
  • Huumeiden, tupakan ja alkoholin käyttö

Hospital Nutrition -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että tyydyttyneiden rasvojen, transrasvahappojen ja eläinproteiinien liiallinen saanti voi olla haitallista hedelmällisyydelle, kun taas monimutkaisten hiilihydraattien, kuidun, kertatyydyttymättömien rasvojen ja Omega-3 -rasvahappojen säännöllinen saanti voi olla hyödyllistä.

Mitä tulee rasvojen runsaaseen saantiin ja liikalihavuutta aiheuttavan rasvakudoksen esiintymiseen, se voi johtua hormonaalisesta epätasapainosta. Erityisesti naisilla leptiini lisääntyy ja testosteronipitoisuudet kohoavat, mikä vähentää progesteronia.

Miehillä tapahtuu päinvastoin. Progesteroni lisääntyy ja testosteroni laskee, ja molemmat hormonit liittyvät hedelmällisyyteen. Ja ilmenee toinenkin ongelma, insuliiniresistenssi.

Kun glukoosi ei pääse soluihin, haima erittää enemmän insuliinia. Tämän seurauksena munasolujen tuotanto laskee ja niiden laatu heikkenee. Miehillä siittiöiden laatu heikkenee.

Hedelmällisyyttä lisäävä ravitsemus.
Omega-3:n, antioksidanttien ja hivenravinteiden kulutuksella on positiivisia vaikutuksia lisääntymisterveyteen.

Mikro- ja makroravinteiden rooli

Aliravitsemus voi myös johtaa lapsettomuuteen. Tämä johtuu siitä, että alhainen paino aiheuttaa ongelmia ovulaation aikana Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecologíassa julkaistun tutkimuksen mukaan.

Mikro- ja makroravinteiden puutokset sekä vähän antioksidantteja sisältävä ruokavalio voivat olla vaikuttava tekijä hedelmättömyyteen. Tältä osin eläintutkimuksessa havaittiin, että 9 viikon ajan käytetty runsasrasvainen ruokavalio vähensi siittiöiden liikkuvuutta.

Jopa niiden lisääntymiskyky vaarantui, koska ne osoittivat lisääntynyttä DNA-fragmentaatiota. Tulokset osoittivat myös lisääntynyttä vapaiden radikaalien esiintymistä.

Tästä syystä tutkijat päättelivät, että huono ruokavalio johtaa oksidatiiviseen stressiin ja DNA-vaurioihin. Ihmisiin kohdistuvaa tutkimusta tarvitaan kuitenkin lisää.

Lue lisää aiheesta täältä: Voiko keliakia aiheuttaa hedelmättömyyttä?

Millainen on hedelmällisyyttä lisäävä ravitsemus?

Hiilihydraattien saanti, eläinproteiinien korvaaminen kasviproteiineilla ja kertatyydyttymättömien rasvojen nauttiminen ovat hyödyllisiä lisääntymisterveyden kannalta. Samoin vitamiinien, kuten foolihapon, B12-, D-, C-, E- ja A-vitamiinien saanti edistää hedelmällisyyttä.

Mitä tulee hiilihydraatteihin, on selvää, että matalan glykeemisen indeksin hiilihydraatit ovat tehokkaimpia tähän tarkoitukseen. Samaan aikaan tutkimukset viittaavat siihen, että kasviproteiinit vähentävät ovulaatioon liittyvien ongelmien riskiä.

On myös havaittu, että miehillä, joilla on korkeampi seerumin Omega-3 -pitoisuus, on parempi siittiöiden laatu. Omega-3-lisäravinteet voivat myös vähentää testosteronitasoja ja parantaa insuliiniresistenssiä naisilla, joilla on munasarjojen monirakkulatauti.

Välttämättömiä mikroravinteita

Mitä tulee vitamiineihin, foolihapon tiedetään ehkäisevän raskauden aikana ilmeneviä ongelmia, mutta on myös näyttöä siitä, että se vaikuttaa siittiöiden määrään ja laatuun. Sama koskee B12-vitamiinia, kuten jotkut tutkimukset osoittavat.

A-vitamiinin tapauksessa tutkimukset osoittavat seuraavat edut:

  • Auttaa syntetisoimaan sukupuolihormoneja.
  • Osallistuu siittiöiden muodostukseen.
  • Suojaa munasolua ja siittiöitä oksidatiivisilta vaurioilta.
  • Helpottaa hedelmöittyneen munasolun istuttamista.

Tutkimusten mukaan D-vitamiini edistää anti-Muller-hormonin synteesiä, jota käytetään naisen hedelmällisyyden mittaamiseen, koska se vaikuttaa munasarjojen varastoihin. Miehillä, kun se on puutteellinen, se liittyy alhaiseen testosteroniin.

Viime kädessä C- ja E-vitamiinit auttavat torjumaan sekä siittiöiden että munasolujen hapettumista tutkimusten mukaan.

Mitä tulee ottaa huomioon?

Kuten Frontiers in Public Health -lehden tutkimuksessa on todettu, ravinto ja lisääntymisterveys liittyvät läheisesti toisiinsa. Tästä syystä seuraavat suositukset on huomioitava, kun pariskunta toivoo raskaaksituloa:

  • Lisää antioksidantteja sisältävien ravintolähteiden, kuten keltaisten, punaisten ja violettien hedelmien ja vihannesten, kulutusta. Vähintään 5 annosta päivässä tai 400 grammaa on suositus.
  • Lisää E-vitamiinin ja foolihapon saantia pähkinöiden kautta. Kourallinen tai 30 grammaa päivässä riittää.
  • Lisää kasviproteiinin saantia. Noin 3 tai 4 viikoittaista annosta palkokasveja, kuten soijapapuja, papuja, linssejä ja kikherneitä. Jokainen annos vastaa 60–80 grammaa raakana.
  • Syö matalan glykeemisen indeksin hiilihydraatteja, kuten palkokasveja ja täysjyväviljaa.
  • Syö 2 tai 3 annosta kalaa viikossa, kuten lohta, makrillia, sardiinia ja tonnikalaa, jotka sisältävät Omega-3:a. Jokaisen annoksen tulisi olla noin 230 grammaa.
  • Käytä asiantuntijan valvomaa foolihappolisää.
  • Syö taimenta, naudanmaksaa ja munia, erityisesti keltuaista, jotka ovat hyviä D-vitamiinin lähteitä.
  • Vahvista ruokavaliota C-, E- ja A-vitamiinilisillä lääkärin ohjeiden mukaan.

Samoin on suositeltavaa vähentää transrasvojen, tyydyttyneiden rasvahappojen ja eläinproteiinin kulutusta. Tietysti aina terveydenhuollon ammattilaisen valvonnassa.

Kasviproteiinit sekä matalan glykeemisen indeksin hiilihydraatit liittyvät parempaan hedelmällisyyteen.

Hedelmällisyyttä on mahdollista lisätä ravinnolla

Hedelmällisyysongelmilla on useita syitä, jotka lääkärin tulee arvioida. Siitä huolimatta on todistettu, että ravinnolla on merkitystä tässä aiheessa sekä suuntaan että toiseen.

Siksi on suositeltavaa kääntyä ravitsemusterapeutin puoleen ja ottaa käyttöön ruokavalio, joka suosii hormonitasapainoa ja muita lisääntymisterveyteen liittyviä tekijöitä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Brewer CJ, Balen AH. The adverse effects of obesity on conception and implantation. Reproduction 2010;140(3):347-64.
  • Santiago Brugo-Olmedo, M.D.*, Claudio Chillik, M.D., Susana Kopelman, M.D. Definición y causas de la infertilidad. Rev Colomb Obstet Ginecol vol.54 no.4 Bogotá Oct./Dec. 2003
  • Chavarro JE, Rich-Edwards JW, Rosner BA, Willett WC. Protein intake and ovulatory infertility. Am J Obstet Gynecol 2008;198(2):210.e1-210.e7
  • Panth N, Gavarkovs A, Tamez M, Mattei J. The Influence of Diet on Fertility and the Implications for Public Health Nutrition in the United States. Front Public Health. 2018 Jul 31;6:211. doi: 10.3389/fpubh.2018.00211. PMID: 30109221; PMCID: PMC6079277.
  • Delimaris I, Piperakis S. The importance of nutritional factors on human male fertility: A toxicological approach. Journal of Translational Toxicology 2014;1:52-9.
  • Mendiola J, Torres-Cantero AM, Vioque J, Moreno-Grau JM, Ten J, Roca M, et al. A low intake of antioxidant nutrients is associated with poor semen quality in patients attending fertility clinics. Fertil Steril 2010;93(4):1128-33.
  • Najafipour R, Moghbelinejad S, Aleyasin A, Jalilvand A. Effect of B9 and B12 vitamin intake on semen parameters and fertility of men with MTHFR polymorphisms. Andrology 2017;5(4):704-10.
  •  Pludowski P, Holick MF, Pilz S, Wagner CL, Hollis BW, Grant WB, et al. Vitamin D effects on musculoskeletal health, immunity, autoimmunity, cardiovascular disease, cancer, fertility, pregnancy, dementia and mortality-a review of recent evidence. Autoimmun Rev 2013;12(10):976-89.
  • Bakos HW, Mitchell M, Setchell BP, Lane M. The effect of paternal diet-induced obesity on sperm function and fertilization in a mouse model. Inter J Androl 2011;34(5):402-10ieta-y-fertilidad/
  • Kinga Skoracka, Alicja Ewa Ratajczak, Anna Maria Rychter, Agnieszka Dobrowolska, Iwona Krela-Kaźmierczak, Female Fertility and the Nutritional Approach: The Most Essential Aspects, Advances in Nutrition, Volume 12, Issue 6, November 2021, Pages 2372–2386, https://doi.org/10.1093/advances/nmab068

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.