Voiko keliakia aiheuttaa hedelmättömyyttä?

Voiko keliakia aiheuttaa hedelmättömyyttä? Gluteeniton ruokavalio riittää yleensä välttämään sairauteen liittyvät oireet, mutta rajoitusten kanssa on oltava tiukka.
Voiko keliakia aiheuttaa hedelmättömyyttä?

Viimeisin päivitys: 20 kesäkuuta, 2021

Keliakia on yleinen ruuansulatuselimistön toimintahäiriö, ja ilman asianmukaista ruokavaliota se voi johtaa moniin komplikaatioihin eri elimissä. Monet eivät kuitenkaan tiedä, että keliakia voi aiheuttaa hedelmättömyyttä.

Tämä johtuu monista tekijöistä, erityisesti suoliston imeytymishäiriöiden, istukan vajaatoiminnan ja hormonaalisten häiriöiden vaikutuksista. Vaikka keliakiaa esiintyy yleensä naisilla, miehet voivat myös kärsiä siitä.

Jos haluat tietää aiheesta enemmän, alla on hyödyllisiä tietoa keliakiasta ja sen vaikutuksista. Jatka lukemista!

Milloin keliakia aiheuttaa hedelmättömyyttä?

Tutkimusten mukaan keliakia aiheuttaa hedelmättömyyttä vain, kun tätä tautia sairastavat henkilöt kuluttavat gluteenia pitkäaikaisesti. Tämä voi tapahtua useista syistä, mm.:

  • Haluttomuus tai kyvyttömyys olla noudattamatta ravitsemussuosituksia.
  • Diagnoosia ei ole tehty, koska oireet ovat lieviä tai satunnaisia.

Tästä syystä on epätodennäköistä, että henkilö jolla on riittävät tiedot hallitakseen sairautta kärsisi hedelmättömyydestä. Jos potilas kärsii hedelmättömyydestä tiukasta valvonnasta huolimatta, lääkäri voi ehdottaa lääketieteellistä apua hedelmällisyyspoliklinikalla. Näistä vaihtoehdoista keskustelemme alla.

Hallitsematon keliakia voi johtaa hedelmättömyyteen.

Miksi keliakiaa esiintyy?

Keliakia on autoimmuunisairaus, johon liittyy tulehduksellisia reaktioita ruoansulatuskanavassa. Nämä tulehdusreaktiot tapahtuvat gluteenille altistumisen seurauksena. Gluteenia esiintyy suurina määrinä elintarvikkeissa, kuten jauhoissa ja vehnässä.

Gluteenittomien tuotteiden suuren kaupallisen hyödyntämisen vuoksi potilaiden voi olla vaikeaa pitää yllä gluteenitonta ruokavaliota, sekä sosiaalisesta ja taloudellisesta näkökulmasta katsottuna. Keliakian mahdollisia oireita ovat:

  • Ripuli
  • Vatsan turvotus
  • Painonpudotus
  • Vaihtelevat ruoansulatuskanavan ilmenemismuodot

On tieteellistä näyttöä siitä, että keliakia liittyy hedelmättömyyteen erityisesti naisilla. Seuraavassa mainitaan organismin muutokset, jotka selittävät tämän ilmiön.

Keliakia ja hedelmättömyys: vaikuttavat tekijät

Tulehdusreaktiot eivät ainoastaan ​​aiheuta paikallisia vaikutuksia ruoansulatuskanavassa, vaan ne voivat muuttaa useita  elimistön järjestelmiä. Keliakia voi siis aiheuttaa hedelmättömyyttä.

Suoliston imeytymishäiriö

Yksi suorimmista gluteenialtistuksen seurauksista näillä potilailla on suoliston limakalvon vaurioituminen. Tämä voi suuresti vaarantaa tämän elimen kykyä imeyttää mikro- ja makroravinteita. Tämän ongelman aiheuttaja tunnetaan nimellä suoliston imeytymishäiriö.

Tietyt elimistölle välttämättömät hivenaineet – kuten rauta ja B12-vitamiini – ovat välttämättömiä sikiön kiinnittymiseksi kohdun seinämiin sekä sikiön kehitykselle. Tämä osittain selittää lapsettomuuden alkuperää.

Istukan vajaatoiminta

Istukka on erittäin tärkeä elin, joka sallii ravinteiden kulkeutumisen äidiltä alkioon tai sikiöön. Immuunijärjestelmä suojaa kaikkia elimiä, ja joskus gluteenia vastaan ​​tuotetut vasta-aineet voivat vahingoittaa istukkakudosta ja aiheuttaa istukan vajaatoimintaa.

Tämä tarkoittaa, että istukka ei toimi niin kuin sen pitäisi. Tämän seurauksena alkio ei voi kehittyä kunnolla, mikä johtaa useimmiten keskenmenoon. Tämä voi toistua useita kertoja, ja diagnoosin tekeminen on vaikeaa, jos äidillä ei ole muita ilmeisiä keliakian oireita.

Hormonaaliset ongelmat

Tämä auttaa useimmiten selittämään miesten hedelmättömyyttä. Sama hivenravinteiden puute voi aiheuttaa merkittävää hormonaalista epätasapainoa, varsinkin kun ne vaikuttavat testosteroniin. Testosteroni on miespuolinen sukupuolihormoni ja sillä on tärkeä rooli spermatogeneesissä.

Tämän prosessin on tarkoitus muodostaa siittiöt, jotka ovat miehen sukupuolisoluja, jotka tekevät hedelmöityksen yhdessä naisen munasolun kanssa. Krooninen testosteronivaje voi vaikuttaa negatiivisesti spermatogeneesiin.

Keliakia aiheuttaa hedelmättömyyttä sekä miehillä että naisilla.
Miehillä keliakia voi aiheuttaa hormonaalisia ongelmia, kuten testosteroni tasojen laskua.

Mitkä ovat hoitovaihtoehdot?

Taustalla olevan taudin hallinta on välttämätöntä hedelmättömyyden välttämiseksi, joko alkion kiinnittymisongelmien tai toistuvien keskenmenojen kautta. Keliakian valvonta koostuu tiukasta gluteenittomasta ruokavaliosta. Onneksi monia näistä tuotteista löytyy nykyään supermarketeista.

Vaikka tämän hoidon pitäisi olla riittävää, hedelmättömyys ei ole aina palautettavissa tai estettävissä. Näille potilaille kelvollinen vaihtoehto on avustettu lisääntyminen kaikissa sen muodoissa. Tunnetuimmat ovat seuraavat:

  • Keinosiemennys
  • Koeputkihedelmöitys
  • Solunsisäinen siittiöiden injektio

Joissakin maissa nämä ovat osa julkista terveydenhuoltojärjestelmää, vaikka monissa paikoissa niihin pääsee vain yksityisten klinikoiden kautta.

Voiko keliakia aiheuttaa hedelmättömyyttä? Oikeanlainen ruokavalio on usein ratkaisu.

Keliakiaa sairastava potilas voi elää normaalisti, kunhan hän noudattaa annettuja ravitsemussuosituksia. Tämä ehkäisee ruoansulatuskanavan epämukavuutta, koska pitkäaikainen altistuminen gluteenille voi myös aiheuttaa hermoston ja sydän- ja verisuonijärjestelmän häiriöitä ja tietysti hedelmättömyyttä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ivarsson A. The Swedish epidemic of coeliac disease explored using an epidemiological approach –some lessons to be learnt. Best Pract Res Clin Gastroenterol 2005;19:425-40.
  • Martos I, et al. Influencia de la enfermedad celíaca en los trastornos de la fertilidad y del embarazo. Paraninfo Digital 2018;XII(28):e105.
  • Polanco I, et al. Enfermedad celíaca. Protocolos diagnóstico-terapéuticos de Gastroenterología, Hepatología y Nutrición Pediátrica SEGHNP-AEP.
  • Sheiner E, Peleg R, Levy A. Pregnancy outcome of patients with known celiac disease. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2007;129(1):41-45.
  • Zugna D, Richiardi L, Akre O, Stephansson O, Ludvigsson JF. A nationwide population based study to determine whether coeliac disease is associated with infertility. Gut. 2010:59(11):1471-1475.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.